رئیس جمهور گابن در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت کشورش از توافق هسته ای ایران و گروه پنج به اضافه یک بر سر برنامه هسته ای تهران استقبال کرد.
به گزارش مونیتورینگ خبرگزاری صدا و سیما، علی بونگو اوندیمبا Ali Bongo Ondimba در این سخنرانی گفت: « تهدید دائمی ناشی از ذخیره سازی سلاح های کشتار جمعی ، از جمله سلاح های هسته ای ، فقط از طریق یک ساز و کار چند جانبه مانند کنفرانس خلع سلاح حل و فصل می شود. ما از یک نظام منع تکثیر بین المللی که روی ابزارهای مرتبط مانند پیمان منع گسترش هسته ای بنا شده است حمایت می کنیم. برای همین است که من از توافق اخیر میان جامعه بین المللی و جمهوری اسلامی ایران بر سر برنامه هسته ای این کشور استقبال می کنم.»
وی همچنین از روند عادی شدن روابط آمریکا و کوبا استقبال و ابراز امیدواری کرد این روند به لغو تحریم های تحمیلی علیه کوبا منجر شود.
رئیس جمهور گابن در سخنرانی خود گفت جامعه بشری با چالش های متعددی از بحران های اقتصادی تا همه گیری بیماری ها و تهدید شدن صلح و امنیت مواجه است.
وی افزود با گذشت 70 سال از تاسیس سازمان ملل ، مردم جهان بیش از هر زمانی برای حل مشکلات خود به این سازمان امید بسته اند. وی افزود قوت آن است که اذعان کنیم که ماهیت سازمان ملل و نقش آن در مدیریت امور بین الملل تغییر کرده است و فراتر از همه، صلح و امنیت بین المللی همچنان در معرض تهدید است و سازمان ملل برای سازگاری با واقعیت های بین المللی مانند تروریسم ، دزدی دریایی و قاچاق مواد مخدر به یک تغییر ساختاری نیاز دارد.
رئیس جمهور گابن گفت در آفریقا چندین بحران ادامه دارد که یکی از آنها بحران در جمهوری آفریقای مرکزی است. اوضاع در این کشور همچنان ناپایدار و نگران کننده است و جامعه بین المللی باید تلاش های خود را برای دعوت از بازیگران اصلی برای مشارکت در گفتگوها دوچندان کند و از آنها بخواهد تلاش هایی را که تاکنون صورت گرفته است ، به ویژه در پرتو انتخابات اخیر در این کشور، تضعیف نکنند. در خصوص اسرائیل و فلسطین نیز سازمان ملل باید به از سرگیری روند صلح کمک کند، اما تشکیل یک کشور فلسطینی تنها راه ممکن برای دستیابی به صلح پایدار است.
وی همچنین از توافق هسته ای ایران و گروه پنج به اضافه یک حمایت کرد و گفت گابن از این توافق استقبال می کند و فقط یک پیمان بین المللی منع تکثیر با رعایت حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای می تواند به کشورها برای حل و فصل مسئله سلاح های کشتار جمعی کمک کند.
اوندیمبا افزود در آفریقا، جایی که تروریسم به شکل بوکوحرام و الشباب تکثیر شده است، نظارت بر نقل و انتقال مالی باید تقویت شود تا از طریق آن بتوان با این تهدید مبارزه کرد. وی تاکید کرد پیشرفت چشمگیر و غیرقابل انکاری در حوزه حقوق بشر به دست آمده است اما بهبود هرچه بیشتر آن یک مسئله آموزشی است، نه یک مسئله سیاسی. حالا وقت آن است که حرف زدن درباره اصلاح شورای امنیت به یک اقدام معنادار تبدیل شود و گابن از پیشنهاد فرانسه برای بسط حق وتو حمایت می کند. در عملیات صلح بانی ، فناوری های جدید موجب بهتر شدن ارتباط میان مردم محلی و نیروهای صلح بان شده است، اما به منظور بالا بردن هرچه بیشتر بازدهی عملیات صلح بانی از این عملیات باید به صورت دوره ای حمایت مالی شود.
رئیس جمهور گابن در باره تغییرات اقلیمی نیز گفت این تغییرات چالش جدید دیگری برای سازمان ملل است و اگر امروز به آن پرداخته نشود، عواقب آن ویرانگر خواهد بود.
وی افزود دو ماه از نشست پاریس می گذرد اما هنوز توافقی به دست نیامده است که بر اساس آن کشورها به مذاکره بپردازند. کشورهای عضو باید شجاعت فائق آمدن بر مشکلات را داشته باشند. کارشناسان گفته بودند سال 2014 گرم ترین سال تاریخ جهان بوده است و اگر کاری نشود دمای هوا ممکن است تا 5 درجه سانتیگراد دیگر بالاتر برود. اوندیمبا گفت آفریقا و آمریکای جنوبی «دو ریه جهان» هستند و نقش مهمی برای ایفا کردن دارند. جهان به سرعت تغییر کرده است و اگر سازمان ملل بخواهد برای حل و فصل مشکلات جهان نقشی ایفا کند، به یک معماری جدید در ساختار سازمان ملل نیاز است.