روزنامه آمریکایی هافینگتن پست اعلام کرد که یک پارلمان فرمایشی از حامیان «عبدالفتاح السیسی» در مصر ایجاد خواهد شد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، از روز 18 اکتبر (26 مهر) انتخابات پارلمانی مصر آغاز خواهد شد و قرار است در دو مرحله برگزار شود که مرحله بعدی آن 2 دسامبر خواهد بود.
روزنامه آمریکایی هافینگتن پست نوشت که با وجود اینکه «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر میگوید که به دنبال تشکیل حزب سیاسی نیست و بر خلاف روسای جمهور پیشین مصر که از سال 1952 [تغییر نظام حاکم مصر از سلطنتی به جمهوری] قدرت را در دست گرفتهاند به هیچ حزبی گرایش نشان نخواهد داد، اما اغلب کاندیداهای انتخابات پارلمانی از حامیان او هستند.
پارلمان رئیس جمهور
«مصطفی کامل السید» استاد علوم سیاسی دانشگاه قاهره میگوید که کاندیداهای حاضر در انتخابات پارلمانی مصر نمیخواهند با سیاستهای السیسی مخالفت کنند بلکه با توجه به اینکه او به مرکز قدرت در مصر تبدیل شده دوست دارند به او نزدیک تر شوند.
«حازم حسنی» استاد علوم سیاسی مصری نیز همین ایده را تأیید میکند و میگوید که پارلمان مصر به «پارلمان رئیس جمهور» تبدیل خواهد شد و السیسی آزادی عمل خواهد داشت تا کشور را آنگونه که میخواهد اداره کند و با تشکیل پارلمان به حکومت فعلی مصر ظاهری دموکراتیک بدهد.
در همین راستا با وجود اینکه تصاویر کاندیداهای انتخابات پارلمانی در خیابانهای شهرهای مصر به چشم میخورد اما هیجان و تحرکات مردمی برای حضور در انتخابات نسبت به انتخابات پارلمانی دوران «محمد مرسی» رئیس جمهور برکنار شده این کشور کمتر است.
غیبت مخالفان
پارلمانی که قرار است بعد از این انتخابات تشکیل شود؛ جایگزین پارلمان منحل شده سال 2012 خواهد بود که اغلب اعضای آن را اسلام گرایان تشکیل میدادند با این تفاوت که دولت مصر اجازه نداده هیچ کدام از مخالفان از مراحل اولیه ثبت نام پیشتر روند و صلاحیت آنها را تأیید نکرده به همین دلیل پارلمان مصر به صورت یکدست از موافقان السیسی تشکیل خواهد شد.
گروه اخوان المسلمین که اغلب کرسیهای پارلمان پیشین را به دست آورده بود علاوه بر اینکه از فعالیت سیاسی ممنوع شده در حالی که بیشتر سران و حامیان این گروه در زندان به سر میبرند؛ غایب بزرگ انتخابات پارلمانی مصر خواهد بود.
جای خالی جوانان
اما گروههای جوان، سکولار و چپ که نقش عمده را در انقلاب 2011 که منجر به سقوط «حسنی مبارک» از قدرت در مصر شده بود بازی کرده بودند از دیگر غایبان این انتخابات هستند.
یکی از دلایل این مسأله پراکندگی و غیرهماهنگ بودن این گروههاست از سوی دیگر نیز با توجه به سرکوب دولت فعلی مصر حضور کمرنگی در انتخابات خواهند داشت و تنها 100 کاندیدا از 5 هزار نامزد شرکت در انتخابات پارلمانی مصر وابسته به این احزاب و گروههاست.
مرحله اول انتخابات پارلمانی مصر روزهای 18 و 19 اکتبر (ماه جاری میلادی) برگزار میشود و که در 14 استان 27 میلیون واجد شرایط رأی دهی در انتخابات شرکت میکنند.
مرحله دوم آن نیز در روزهای 22 و 23 نوامبر در 13 استان و با حضور 28 میلیون واجد شرایط رأی دهی برگزار میشود.
پارلمان مصر 596 کرسی دارد که 448 نفر از کرسیهای این مجلس بر اساس سیستم فردی انتخاب خواهند شد و 120 نفر دیگر در قالب فهرستهای انتخاباتی به پارلمان راه پیدا میکنند در حالی که السیسی 28 نماینده دیگر را خود انتخاب خواهد کرد.
نقش حاشیهای پارلمان
این پارلمان بر اساس قانون میتواند از رئیس جمهور فعلی سلب رأی اعتماد کند اما همچنین این پارلمان موظف است تمام قوانین تصویب شده طی دو سال گذشته را در 15 روز بررسی کند.
«نیثن براون» محقق اندیشکده کارینگی میگوید قدرت این پارلمان در استفاده از صلاحیتهای قانونیاش تقریبا صفر است.
همه مردان مبارک در انتخابات
روزنامه الاهرام مصر نیز گزارش داده که با لغو ممنوعیت حضور اعضای حزب ملی دموکراتیک مصر، صدها نفر از اعضای حزب منحله ملی (وابسته به مبارک) در انتخابات حضور دارند و تقریبا نیمی از کاندیداها را تشکیل میدهند.