رهبران اتحادیه اروپا و آفریقا با وجود اختلافات، نشست دو روزه خود را با توافق بر سر برنامه اقدام مشترکی به منظور کاستن از هجوم بی سابقه پناهجویان و آوارگان به مرزهای اروپا به پایان بردند.
به گزارش ایرنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه از والتا، پایتخت مالت و محل برگزاری این نشست، مهم ترین نکات برنامه اقدام سران اتحادیه اروپا و آفریقا درباره مهاجرت که امروز پنجشنبه به پایان رسید، عبارتند از:
-تاسیس «صندوق اعتباری اضطراری» با هدف مقابله با «دلایل اصلی مهاجرت غیرقانونی آفریقایی ها» با موجودی اولیه یک میلیارد و 800 میلیون یورو.
کشورهای اتحادیه اروپایی در حالی به افزایش دوبرابری موجودی این صندوق و رساندن آن به مبلغ سه میلیارد و 600 میلیون یورو دعوت شده اند که کشورهای عضو تنها برای تامین 78 میلیون یورو از موجودی صندوق وعده داده اند.
- همکاری بیشتر توسعه ای با تمرکز بر طرح هایی که فشارهای مهاجرتی را کاهش می دهد، شامل توسعه مشاغل و رشد اقتصادی در کشورهایی که مهاجران از آنها وارد می شوند یا به آنها انتقال می آیند؛ طرحی برای کاهش هزینه های حمل و نقل بازگشت مهاجران غیرقانونی به آفریقا و تحقیقات مشترک درباره علل مهاجرت.
- «گسترش» فرصت های مهاجرت قانونی. تنها اقدام قطعی مورد توافق در این زمینه افزایش بودجه بورسیه تحصیلی اتحادیه ارویه برای دانشجویان و دانشگاهیان آفریقایی بود.
- ایجاد برنامه هایی جدید تا پایان سال 2016 برای افزایش حمایت و فرصت های اقتصادی برای افراد آواره در شاخ آفریقا و شمال آفریقا.
-همکاری های فزاینده در زمینه مقابله با مهاجرت غیر قانونی و قاچاق انسان از جمله تشکیل یک تیم تحقیقاتی مشترک به عنوان یک پروژه آزمایشی در نیجر به عنوان کشور اصلی ترانزیت مهاجران.
-تسریع بازگرداندن پناهجویانی که تقاضای پناهندگی آنها پذیرفته نشده است. دستکم 10 کشور آفریقایی درباره کمک به کشورهای اروپایی برای شناسایی مهاجران غیر قانونی بدون داشتن مدارک رسمی توافق کردند.
سران 28 کشور اروپایی و 35 کشور آفریقایی در نشست دو روزه خود در والتا پایتخت مالت تلاش کردند راه حل مشترکی برای مقابله با بحران مهاجرت بیابند.
قرار بود نشست والتا با طرح های عینی و قابل اجرا تا پایان سال 2016 میلادی، آغازگر «طرح اقدامی» باشد که به نگرانی های دو طرف اروپایی و آفریقایی در مورد پدیده مهاجرت پاسخ گوید.
«دونالد توسک» رئیس شورای اروپا در این نشست اعلام کرد: تعداد کسانی که از مرزها عبور می کنند تاکنون هرگز تا این اندازه زیاد نبوده است. مهاجرت، چالش ها و فرصت هایی را ایجاد می کند و بر همه کشورها اعم از کشورهای ورودی مهاجران، کشورهای محل انتقال و مقصد آنها تاثیر می گذارد.
جنگ و ناآرامی های خاورمیانه و شمال آفریقا که با حمایت و مداخله نظامی آمریکا و برخی کشورهای غربی و عربی در منطقه به راه افتاده، به افزایش شمار آوارگان جنگزده منجر شده و این امر اروپا را با بزرگترین بحران مهاجرت پس از جنگ جهانی دوم مواجه کرده است.
پیشتر رئیس آژانس اروپایی نظارت بر مرزهای شنگن (فرانتکس) از ثبت 800 هزار ورود غیرقانونی به اروپا در سال جاری میلادی خبر داد.
همچنین کمیساریای عالی پناهجویان سازمان ملل متحد اعلام کرده است از ابتدای سال جاری میلادی بیش از 700 هزار آواره از طریق مدیترانه وارد اروپا شده اند و از این تعداد سه هزار و 210 نفر در دریا جان باخته یا ناپدید شده اند.
در تازه ترین اقدام کشورهای اروپایی برای مقابله با موج آوارگانی که راه اروپا را در پیش گرفته اند، سوئد و اسلوونی تدابیر مرزی خود را تقویت کرده اند.