كارشناسان معتقدند نفت سودان كه از سال 1999 بهرهبرداري از آن آغاز شد، يكي از موثرترين عوامل در همهپرسي تعيين سرنوشت جنوب سودان است كه در سال 2011 برگزار ميشود.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، كارشناسان مي گويند نفت سودان كه بهرهبرداري از آن در سال 1999 آغاز شد، يكي از موثرترين عوامل در همه پرسي استقلال جنوب سودان است كه در سال 2011 برگزار مي شود.
استخراج نفت در سودان از سال 1999 در مناطق تحت حاكميت دولت مركزي آغاز شد و در سال 2006 استخراج نفت در مناطق جنوبي نيز آغاز شد.
نفت حدود 95 درصد از درآمدهاي صادراتي سودان را تشكيل ميدهد و 60درصد از منابع درآمد دولت مركزي سودان نيز از فروش همين ماده تامين ميشود.
مناطق نفتخيز اصلي سودان در مرزهاي شمال و جنوب و در چاههاي "موگلاد " و "ميلوت " واقع شده است و پس از انعقاد توافقنامه صلح "نيواشا " كه به دو دهه جنگ داخلي در سودان پايان داد، كميته ملي نفت، مسئوليت اداره درآمدهاي نفتي را بر عهده دارد و اين درآمدها به دولت مركزي تحويل داده مي شود.
اين در حالي است كه خارطوم موظف است،50 درصد از درآمدهاي چاههاي واقع در جنوب را به دولت جنوب بدهد ، اما در صورت جدايي جنوب همه اين درآمدهاي نفتي به دولت جنوب ميرسد.
بر اساس توافقنامه "نيواشا "، انتخابات رياست جمهوري سودان در سال 2010 و همه پرسي براي تعيين سرنوشت جنوب در سال 2011 برگزار ميشود و به نظر ميرسد با توجه به نقش كليدي نفت در امور سودان، اين گزينه عامل موثري در همه پرسي جنوب سودان باشد.