یکی از کارشناسان فرانسوی جهان عرب می گوید دو دولت مستقر در لیبی، از ترس داعش و اقدام نظامی بین المللی، مجبور به توافق و تشکیل دولت وحدت ملی شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، به نقل از شبکه پنجم تلویزیون فرانسه، قرار است تا یک ماه دیگر دولت وحدت ملی در لیبی با هدف مبارزه با گسترش داعش در این کشور تشکیل شود. تشکیل چنین دولتی از یکسو نتیجه مذاکرات بین طرف ها و گروههای سیاسی در خود لیبی و از سوی دیگر ناشی از رایزنی های پشت پرده در اروپا بوده است.
سلیمان زغیدور،سر دبیر بخش خبری این شبکه تلویزیونی در واکاوی چرایی تشکیل چنین دولتی می گوید: لیبی در کانون توجهات کشورهای حوزه دریای مدیترانه قرار گرفته است علت اصلی آن هم به تحولات ماه ژوییه گذشته بر می گردد، هنگامی که شبه نظامیان شورشی مستقر در سرت با داعش اعلام هم پیمانی کردند. خلافت داعش در موصل نیز بلافاصله از این تصمیم شورشیان لیبی استقبال و از آن حمایت کرد. به عبارت دیگر از آن زمان به بعد، داعش دیگر مشکل وتهدیدی مختص به خاورمیانه نبود بلکه اروپا را نیز تهدید می کرد. زیرا زمانی که داعش در لیبی وجود داشته باشد و فعالیت های خود را گسترش دهد به معنای آن خواهد بود که خطر این گروه شورشی با توجه به اینکه لیبی با اروپا 500 کیلومتر بیشتر فاصله ندارد در بیخ گوش اروپا نیز قرار دارد.این خطر بیشتر ایتالیا و جزایر آن به ویژه جزیره لامپدوسا را تهدید می کند که فاصله چندانی با مرزهای لیبی ندارند.
این مسئله از آنجا مهم است که ایتالیا در گذشته استعمارگر لیبی بوده است و زمانی که معمر قذافی بر سر کار بود دو پیمان با آن امضا کرد؛ یکی درباره جلوگیری از ورود مهاجران بیشتر از لیبی به ایتالیا و دیگری درباره اکتشاف نفت در لیبی بود.
در همین راستا،هواپیماهای آمریکایی ، انگلیسی و فرانسوی هر روز در آسمان لیبی پرواز می کنند تا تحرکات گروه تروریستی داعش را تحت نظر گیرند.
این کارشناس سیاست بین الملل در ادامه افزود داعش همین حالا حدود 200 کیلومتر از مناطق ساحلی اطراف سیرت را در کنترل خود دارد. کنترل این منطقه از آنجا مهم است که 75 درصد از ذخایر نفتی لیبی در همین منطقه قرار دارد.
اوضاع در لیبی از این نظر آنقدر نگران کننده بود که سازمان ملل مجبور شد توافقنامه بین دو دولت کنونی در لیبی را ضمانت کند.چهار قدرت عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل نیز قطعنامه ای در حمایت از تشکیل دولت وحدت ملی در لیبی تصویب کردند. به عبارت دیگر ، دولت های مستقر در طرابلس و تبروک مجبور به توافق شدند و گرنه هر روز سرزمین های بیشتری از مناطق تحت کنترل خود را به نفع داعش از دست می دادند. همچنین آنها مجبور به اینکار شدند زیرا اگر برای تشکیل دولت وحدت ملی توافق نمی کردند طرح نظامی آمریکایی ،اروپایی،عربی برای اقدام نظامی مشترک در لیبی آماده شده بود. چه آنکه، ایتالیا از همین حالا رهبری گروه هم پیمان نظامی را برای دخالت نظامی در لیبی پیشنهاد کرده بود.