رئیس جمهور در پاسخ به نامه رئیس سازمان میراث فرهنگی مبنی بر درخواست انجام کاوش باستان شناسی در قالب یک گروه متخصص و بین المللی در مصر برای پیگیری موضوع نشانههایی از ارتش کمبوجیه، دستوراتی را صادر کرد.
بنابر گزارش فارس، در نامه حمید بقایی، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری به رئیس جمهور آمده است: «طی روزهای اخیر بخشی از آثار «ارتش افسانهای باستانی منتسب به کمبوجیه در کشور مصر» توسط دو باستانشناس ایتالیایی به دست آمد.
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در اجرای یکی از مأموریتهای اصلی خود که حفظ، احیاء و ثبت آثار و معرفی دستاوردهای عظیم تمدن بزرگ ایرانی- اسلامی در راستای "توسعه پایدار مبتنی بر دانایی"، کشور عزیزمان است و به منظور تنویر افکار عمومی و بهرهبرداری از فرصت پیش آمده برای ارتقای فعالیتهای باستانشناسی ایران اسلامی پیشنهاد میشود:
1- با دستور حضرتعالی، وزارت امور خارجه طی مکاتبه با دفتر حافظ منافع کشور مصر در تهران، خواستار برگزاری جلسهای مشترک با مسئولان وزارت امور خارجه، نماینده تامالاختیار کشور مذکور و نماینده این سازمان نکات و مسائل مرتبط با این موضوع را از نقطه نظر سیاسی و دیپلماتیک بررسی کنند.
2- با توجه به اهمیت موضوع در سطح بینالمللی، سازمان متبوع پیشنهاد انجام کاوش باستانشناسی در قالب یک گروه متخصص را ارائه میکند تا با بررسی علمی و تخصصی موضوع توسط پژوهشگران و باستان شناسان نسبت به انعکاس توانمندیهای فنی و علمی میهن اسلامی در سطح بین المللی اقدام شود.»
محمود احمدینژاد نیز در پاسخ به این نامه موافقت خود را اعلام کرده و رهنمودهایی نیز ارائه داد که متن این نامه به شرح زیر است:
«ثبت، ضبط و معرفی میراث مادی و معنوی ایران عزیز که عظمت و شکوه ملت بزرگ ما را در صحنه جهانی به نمایش میگذارد تکلیف مهم و تعیین کنندهای است که بر عهده یکایک هموطنان و به ویژه دولت جمهوری اسلامی ایران است.
سهم ایرانیان در پایه گذاری تمدن بشری، تکوین و گسترش فرهنگ و تمدن اسلامی بر جهانیان آشکار است و بدیهی است این نقش آفرینی بی بدیل جز از طریق حضور مؤثر و گسترده وسیعی از جغرافیای جهان میسر نیست و عمق دانش و بلندای بینش ایرانیان چندان است که در فرآیند توسعه قلمرو و حوزه نفوذ سیاسی، آنکه پیش از همه درخشید و در تاریخ به یادگار ماند ادبیات خداجو، آزادیبخش و عدالت گستر ایرانیان است.
در موضوع کشف اخیر نیز لازم است تلاش کافی در جهت بازبینی زوایا و وقایع تاریخی آن صورت پذیرد و اطلاع رسانی مناسب به ملت ایران و عموم مردم علاقمند جهان انجام شود.
استفاده از ظرفیتهای کارشناسی ملی در موضوع میراث فرهنگی و بهره گیری از کارشناسان جهانی و ظرفیتهای دیپلماسی و بین المللی مورد انتظار است.»
این سربازان در 525 سال پیش از میلاد مسیح بر اثر گرفتار شدن در توفان شن، زنده در زیر لایههای شن صحرا مدفون شده بودند. این سربازان بعد از 7 روز راهپیمایی در بیابان به منطقهای میرسند که هم اکنون با نام "الخرقه " شناخته میشود پس از آن بود که سربازان ایرانی ناپدید شدند و هیچ کس اثری از آنها نیافت.
هرودوت در تاریخ خود به بادهای شدیدی اشاره میکند که همزمان با حضور ایرانیان از سمت جنوب وزیدن گرفت و گرد بادها و توفانهای شن عظیم حاصل از آن سربازان ایرانی را در بر گرفت.
داستان گم شدن ارتش کامبیز ـ کمبوجیه ـ اگر چه در خاطرها مفقود گشت و هیچ رد پایی از سربازان ایرانی بدست نیامد تا اغلب دانشگاهیان آن را داستانی خیالی بپندارند.
اما اکنون دو دانشمند باستان شناس ایتالیایی ادعا میکنند که شواهد برجسته ای یافته اند که ارتش ایران در توفان شنها دفن شده است. دو برادر ایتالیایی «آنجلو» و «الفردو» کستیگلیونی که به خاطر کشف مشهور خود در 20 سال پیش در شهر تاریخی مصر، «شهر طلا» ، معروفیت جهانی پیدا کرده بودند ادعای جدیدی را مطرح کردهاند.
فیلم باستان شناسی که در فستیوال "روورتو" نشان داده شده، بیانگر تحقیق 13 ساله و همچنین 5 سال اعزام هیئت باستان شناسی به این منطقه است.آنها در سال 1996 شروع به این فعالیت کردند در ضمن اعزام هیئتهای باستان شناسی آنها آهن آلاتی را در نزدیکی "سیوا" پیدا کردند و در حالیکه آنها برروی منطقه کار می کردند، اجساد و استخوانهای انسانهایی را در یک گودال یافتند و آنها این گودال را یک پناهگاه طبیعی در نظر گرفتند آن یک صخره به طول 114.8 فوت و 5.9 فوت عرض و 9.8 فوت عمق یافتند از این پناهگاهای طبیعی زیاد در صحرا یافت می شود اما این یکی در آن منطقه تنها پناهگاه بوده است و اندازه آن برای پناه بردن و در امان ماندن از توفان شن مناسب است. اما فلزیابهای یک باستان شناس مصری تعدادی خنجر برنزی و چندین کمان پیدا کرد.
حدود یک چهارم مایل دورتر از پناهگاه تیم باستان شناسی یک بازوبند نقرهای پیدا کرد و همچنین گوش آویز و چندین حلقه که شبیه تکههای گردنبند بودهاند.
تجزیه و تحلیل گوشوارها بر اساس عکسهای بدست آمده نشان میدهد که آنها مطمئنا به دوران هخامنشیان تعلق داشتهاند و حلقههای کروی که از نقره ساخته شدهاند و یک آویز کوچک از نقره که در پنج قرن قبل از میلاد مسیح در ترکیه بدست آمده است مشابه همین آویز است. آنها همچنین گورهای دسته جمعی با هزاران استخوان سفید پیدا کردهاند و میگویند که بقایای لشکر "کامبیز " ـ کمبوجیه ـ نیز باید در این منطقه موجود باشد.