سیاستمداران مصری توقف پخش زنده جلسات پارلمان مصر را مغایر با قانون اساسی این کشور توصیف و تاکید کردند: تخلفات پارلمان آن را در معرض خطر فروپاشی قرار داده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، در آغازین جلسات سومین پارلمان مصر، آتش اختلافات بین نمایندگان بالا گرفته و همین امر موجب شده مردم این کشور علاوه بر به سخره گرفتن این رفتار نمایندگان نسبت به عملکرد سومین پارلمان منتخب مصر از سال 2011 تاکنون برای بهبود اوضاع کشورشان، احساس یاس و ناامیدی کنند. تنش در پارلمان مصر تا جایی بالا گرفته که برخی اعضای پارلمان مصر استعفای خود را ارائه داده و برخی هم تهدید به استعفا کردهاند و با توجه به هرج و مرج، نابسامانی و تخلفاتی که در صحن پارلمان صورت گرفته پخش مستقیم جلسات آن متوقف شده است. در این ارتباط خبرنگار فارس به سراغ نمایندگان و سیاستمداران مصری رفته تا از آنها درباره اوضاع و سرنوشت پارلمان جویا شود. «ناجی الشهابی» رئیس حزب الجیل مصر هدف از منع پخش جلسات پارلمان مصر را حفظ آبروی پارلمان و سرپوش گذاشتن بر رسواییهایی دانست که در جلسات آن روی میدهد تا بدین شکل سوء مدیریت و کم تجربگی نمایندگان سانسور شود. وی با تاکید بر اینکه پارلمان مصر از سوی ملت محکوم به شکست است، افزود: تصمیم به توقف پخش جلسات پارلمان مغایر با ماده 120 قانون اساسی مصر است که بر علنی برگزار شدن جلسات پارلمان تاکید دارد. الشهابی گفت: همین قضیه، در هفته آینده پارلمان را به بن بست بزرگی خواهد کشاند، چون قرار است عبدالفتاح السیسی، رئیس پارلمان مصر در پارلمان ایراد نطق داشته باشد و این سوال مطرح است که این برنامه ضبط و سپس پخش میشود یا شاهد پخش زنده آن از تلویزیون مصر خواهیم بود. وی پارلمان را میراث بزرگی نزد ملت مصر توصیف و تاکید کرد: گوش فرادادن به گفتههای نمایندگان بسیار مهم است تا مردم نمایندگان منتخب خود را دیده و بدانند که از این پس چگونه نمایندگان خود را برگزینند و نمایندگان هم بدانند چگونه سخن بگویند. وی افزود: اما جلسات عادی و بررسیهای مربوط به مسائل شهروندان و افکار عمومی بر اساس قانون اساسی مصر باید پخش زنده داشته باشد تا به مردم حق اطلاع از مباحثات کلی که زیر سقف پارلمان جریان دارد، داده شود. العزباوی گفت: در پی مشاهده شدن برخی رفتارها از سوی برخی نمایندگان که موجب خدشهدار شدن چهره پارلمان شده بود، نظر نمایندگان بر حفظ شان و منزلت پارلمان بود، اگرچه برخی نمایندگان هم خواستار ضبط برنامه جلسات و سپس پخش آن هستند. «محمد العربی» نماینده پارلمان و یکی از رهبران ائتلاف حمایت مصر نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه تصمیم عدم پخش جلسات پارلمان موقتی و نه دائمی است، گفت: با توجه به بی تجربگی برخی نمایندگان در ایراد سخنان خود در جلسات پارلمان تصمیم گرفته شد فعلا پخش زنده از پارلمان نداشته باشیم. العرابی تاکید کرد: این حق ملت مصر است که از تحولات داخل پارلمان مطلع شود تا بتواند عملکرد پارلمان را زیر نظر داشته و ارزیابی کند. این رهبر ائتلاف دعم مصر گفت: نخستین جلسات پارلمان مصر با توجه به اینکه برخی نمایندگان دوست داشتند خودی نشان بدهند با همهمه و هرج و مرج همراه بود، اما اگر در لایحه داخلی پارلمان این نکته درج شود که هر نماینده برای ایراد نطق خود باید کسب اجازه کند دیگر شاهد صحنههای مشتنجی در پارلمان نخواهیم بود.
«جورج اسحاق» عضو شورای ملی حقوق بشر و بنیانگذار جنبش کفایه مصر نیز در این خصوص گفت: ما امیدوار بودیم جلسات پارلمان به طور زنده پخش شود تا شاهد عملکرد نمایندگان و شناخت کافی از آنها باشیم و اینکه بدانیم آیا آنها لیاقت انتخاب شدن از سوی ملت را داشتهاند و اینکه رشوههای انتخاباتی برخی را که شایستگی نداشتهاند روی کرسی پارلمان نشانده یا واقعا شایستگی لازم را دارا هستند.
«طارق فهمی» استاد علوم سیاسی مصر نیز گفت: اصل غیرعلنی برگزار شدن جلسات پارلمان در قانون اساسی تنها در خصوص مسائل خاصی مربوط به امنیت ملی و دیگر مسائلی است که نباید علنی برگزار شود، همانگونه که هیچ پارلمانی در چهان نیست که مسائل راهبردی و مهم را در جلسات علنی بررسی کند.
استاد علوم سیاسی مصر گفت: جنگ و جدالهای لفظی که در داخل پارلمان صورت میگیرد، مسئلهای عادی است که در هر پارلمانی در جهان و در کهنهترین دموکراسیها قابل مشاهده است.
«یسری العزباوی» پژوهشگر مرکز مطالعات سیاسی الاهرام مصر نیز توقف پخش زنده جلسات پارلمان مصر را مغایر با ماده 120 قانون اساسی کشورش خواند و گفت: پارلمان حق اتخاذ چنین تصمیمی را نداشته چرا که غیرعلنی برگزار شدن جلسات پارلمان تنها در زمان بررسی مسائلی خاص همچون مسائل مربوط به امنیت ملی کشور است.
وی افزود: با به ثبات رسیدن اوضاع در داخل پارلمان و کامل شدن تهیه لایحه داخلی و انتخاب کمیتهها پخش زنده از داخل پارلمان از سر گرفته میشود.