سران اتحادیه آفریقا در نشست خود درباره حل و فصل بحران های مختلف در قاره آفریقا از جمله بروندی گفت و گو کردند.
به گزارش ایرنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، موضوع اصلی نشست سران اتحادیه آفریقا در آدیس آبابا پایتخت اتیوپی مساله حقوق بشر بود، اما مجموعه ای از برخی مسائل و بحران های دیگر از جمله درگیری در بروندی نیز در فهرست گفت و گوی آن ها قرار داشت.
نشست شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا که با حضور رییسان جمهوری و وزیران خارجه این نهاد 54 عضوی برگزار شد، تا آخرین ساعات جمعه شب ادامه یافت.
سخنرانی مراسم افتتاحیه را «انکوسازانا دلامینی زوما» رییس کمیسیون اتحادیه آفریقا انجام داد که در بزرگداشت یاد و خاطره صلحبانان کشته شده این اتحادیه ایراد شد.
«بان کی مون» دبیرکل سازمان ملل نیز تصریح کرد که رهبران آفریقایی که نظاره گر کشته شدن شهروندان هستند و کاری انجام نمی دهند باید پاسخگو باشند. وی همچنین تاکید کرد که حل بحران بوروندی نیازمند تعهد جدی و فوری است.
وی همچنین تاکید کرد که سازمان ملل از پیشنهاد اتحادیه آفریقا برای اعزام ناظران حقوق بشر و صلحبان به بوروندی برای برقراری صلح حمایت می کند.
بان همچنین درباره نیاز به اقدام فوری برای پایان دادن به جنگ سودان جنوبی هشدار داد. وی گفت: رهبران سودان جنوبی بار دیگر نتوانستند در چارچوب زمانی تعیین شده دولت موقت تشکیل دهند. از این رو است که مردم این کشور به جای برخوردار شدن از میوه استقلال، بیش از 2 سال است که با درد و رنج غیرقابل تحمل روبرو هستند.
خبرگزاری فرانسه افزود: پیر انکرونزیزا رییس جمهوری بوروندی و سالوا کی یر رییس جمهروی سودان جنوبی هیچ یک در این نشست حضور نداشتند.
اسماعیل چرگی رییس شورای صلح و امنیت اتحادیه آفریقا گفت: بحران در بوروندی بالاگرفته اما این کشور همچنان با حضور صلحبان مخالفت می کند و آن را نیروی متجاوز می نامد.
وزیر خارجه بوروندی روز جمعه تاکید کرده بود که در این مخالفت از حمایت دیگر کشورها برخوردار است.
بوروندی از زمان تلاش رییس جمهوری اش برای سومین دوره قدرت به صحنه ناآرامی تبدیل شده است.
تاکنون صدها نفر کشته و دست کم 230 هزار نفر از بروندی فرار کرده اند.
بوروندی به رغم اصرار اتحادیه آفریقا و سازمان ملل، تاکنون در مقابل پیشنهاد اعزام صلحبان مخالفت کرده است.
به دنبال این مخالفت، حرکت هایی در زمینه تقلیل نظامیان به نیروهای ناظر از سوی برخی اعضای این اتحادیه صورت گرفته است.
گامبیا یکی از کشورهایی بود که با این اعزام نیرو بدون موافقت رهبران بوروندی مخالفت کرد.
برای اعزام نیروی صلحبان تحت عنوان هیات بازدارندگی و حفاظت آفریقا در بروندی لازم است که دو سوم کشورهای عضو موافقت کنند.
هنوز مشخص نیست که چه کشورهایی در اعزام این نیرو مشارکت خواهند داشت.
در نشست سران آفریقایی به منظور انتخاب رییس جدید این اتحادیه برای جایگزینی رابرت موگابه رییس جمهوری زیمبابوه نیز رای گیری خواهد شد.
بر اساس این گزارش، وضعیت مالی، نیجریه، لیبی و تشکیل دولت جدید در جمهوری آفریقای مرکزی دیگر موضوع های این نشست ها را تشکیل می دهد.