رهبران آفریقا از پیشنهاد کنیا در زمینه کناره گیری از دیوان بین المللی کیفری حمایت کردند.
به گزارش ایرنا، به نقل از خبرگزاری فرانسه، «ادریس دبی» رییس جمهوری چاد که به ریاست اتحادیه آفریقا نیز برگزیده شده است، در سخنرانی اختتامیه نشست 2 روزه سران آفریقایی در روز یکشنبه از دیوان بین المللی کیفری به خاطر آن چه وی 'تمرکز بر رهبران آفریقا' نامید انتقاد کرد و گفت: همه جای دنیا هزار اتفاق می افتد و موارد فاحش نقض حقوق بشر وجود دارد اما هیچ کس به روی خود نمی آورد.
در نشست مذکور هیچ گونه تصمیم الزام آوری اتخاذ نشد و تصمیم درباره کناره گیری از دیوان اساسنامه رم که بنیان دیوان بین المللی کیفری را تشکیل می دهد بر عهده تک تک کشورها گذاشته شد.
دفتر ریاست جمهوری کنیا در بیانیه ای اعلام کرد: این مساله صرفا پیشنهادی به اتحادیه آفریقا بود تا نقشه راهی برای کناره گیری کشورهای آفریقایی تهیه کند.
دیوان بین المللی کیفری که در سال 2002 به عنوان نهادی برای محاکمه جنایتگران جنگی و عاملان نسل کشی که در کشورشان محاکمه نشده اند، کار خود را آغاز کرد، تاکنون 8 پرونده را در دستور تحقیق و تفحص قرار داده که همه آن ها به کشورهای آفریقایی یعنی کنیا، ساحل عاج، لیبی، سودان جمهوری دمکراتیک کنگو، جمهوری آفریقای مرکز، اوگاندا و مالی مربوط می شود.
اتحادیه آفریقا که کنیا در آن از نفوذی چشمگیر برخوردار است این نهاد بین المللی را به پیگرد غیرمنصفانه آفریقایی ها متهم کرده است.
از جمله این موارد می توان به محاکمه نافرجام اوهورو کنیاتا رییس جمهروی کنیا و پرونده دیگری علیه ویلیام روتو معاون وی به اتهام طراحی خشونت های پس از انتخابات در سال های 2007 و 2008 اشاره کرد که طی آن یک هزار و 200 نفر کشته شدند.
کنیاتا در بیانیه اش گفت: ما از سوار شدن بر وسیله نقلیه ای که از مسیر خود خارج شده و ما آفریقایی ها را از اتحاد، امنیت و شان مان جدا کرده انصراف می دهیم.
در سال 2015 نیز وزیر خارجه اتیوپی به نمایندگی از اتحادیه آفریقا در جمع 123 کشوری که اساسنامه دیوان بین المللی کیفری را امضا کرده اند، گفت: این دادگاه دیگر برای همگان نیست.
حدود یک سوم اعضای دیوان بین المللی کیفری از قاره آفریقا هستند.