یک نشریه تحلیلی با اشاره به ساخت اولین پایگاه نظامی برون مرزی چین نوشت: هند و آمریکا اقدامهای چین در ساخت پایگاههای برون مرزی را گامی دو منظوره به ویژه با اهداف نظامی میدانند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، نشریه ژاپنی «دیپلمات» در گزارشی پیرامون اهداف چین از ایجاد پایگاه دریای در شاخ آفریقا نوشت: وزارت دفاع چین هفته گذشته برای اولین بار ساخت تاسیسات برای پشتیبانی از عملیات نیروی دریایی این کشور را در جیبوتی، در شاخ آفریقا تایید کرد.
سرهنگ «وی گیان» سخنگوی وزارت دفاع این کشور پنجشنبه گذشته گفت که ساخت زیرساخت تاسیسات پشتیبانی در جیبوتی آغاز شده و چین نیز نیروهایش را برای کار به منطقه اعزام کرده است.
* طفره چین از تشریح دقیق نوع پایگاه خود
به نوشته این نشریه، چین با دقت از بیان تشریح نوع تاسیساتش در جیبوتی به عنوان پایگاه نظامی یا دریایی طفره رفته و از عبارت «تاسیسات پشتیبانی یا لجستیکی» استفاده میکند. این در حالی است که جیبوتی میزبان تاسیسات پشتیبانی کشورهایی چون آمریکا، فرانسه و حتی تفنگداران دریایی ژاپن نیز است.
* آزادی تردد کشتیرانی، دلیل اول چین
البته سخنگوی وزارت دفاع چین در تشریح دلیل ایجاد چنین تاسیساتی در جیبوتی گفته است که کشورش از این پایگاه در وهله اول برای پشتیبانی از تردد کشتیهای چینی و عملیات گشت زنی ضد دزدان دریایی در خلیج عدن، غرب اقیانوس هند و دریات سرخ و تجهیز و خدت رسانی به آنها بدون نیاز به سفرهای طولانی از اقیانوس هند به پایگاههای دریایی چین در خاک این کشور بهره میجوید. این در حالی است که «اسماعیل گوله» رییس جمهور جیبوتی نیز اوائل تابستان گذشته علاقه خود را در این زمینه اعلام داشته بود و بدین ترتیب دو طرف در اواخر ژانویه سال 2016 برای ساخت چنین تاسیساتی به توافق رسیدند.
* پایگاه جیبوتی در خدمت اهداف مهم نیروی دریایی چین
دیپلمات در ادامه نوشت: چین به این پایگاه دریایی به عنوان تعهد خود در کمک به اقدامهای بشر دوستانه، عملیات ضد دزدان دریایی و ماموریتهای امداد رسانی در منطقه مینگرد. در حقیقت نیروی دریایی چین مدتهاست که نقش فعالی را در برابر دزدان دریایی در سواحل سومالی و خلیج عدن دارد و سال گذشته با آغاز حملات ائتلاف عربستان در یمن، نیروی دریایی ارتش چین به کار خارج ساختن اتباع خود و حتی خارجیها پرداخت. در واقع پایگاه جیبوتی برای پکن عاملی مشهود در خدمت نقش رو به فزاینده نیروی دریای چین به عنوان فراهم کننده کالاهای عمومی در دریاهای آزاد است.
* دیدگاههای متفاوت هند و آمریکا
بر این اساس، البته همه کشورها چنین دیدگاهی را نسبت به تاسیسات چین در جیبوتی نخواهند داشت. به عنوان مثال هند وجود یک پایگاه در حاشیه اقیانوس هند را ادامهای بر هراسهای طولانی مدت خود به این کشور در نظر میگیرد و تحلیلگران هندی سرمایه گذاری چین در بنادر غیر نظامی منطقه را عاملی برای منتهی شدن این جریان به گسترش تاسیسات دو منظوره یا نظامی در منطقه اقیانوس هند بر می شمارند.
* حضور زیر دریاییهای هستهای برای عملیات امداد
در انتهای این مطلب با اشاره به تناقض چین در این باره با رویت زیردریاییهای هستهای این کشور در منطقه و زیر سئوال بردن ادعای پکن در زمینه تلاش برای مقابله با دزدان دریایی آمده است: آمریکا نیز دیدگاه مشابهی را نسبت به عملیات چین در غرب اقانوس هند دارد. وزرات خارجه این کشور در سال گذشته برای نخستین بار تاکید کرد که زیردریاییهای هستهای کلاس «شانگ» و «سانگ» چین در اقیانوس هند مستقر شدهاند. اگر این زیر دریاییها به عملیات خود در منطقه ادامه دهند و شاهد حضور آنها در شهر بندی اوبوک در جیبوتی باشیم، بیانگر این مسئله میباشد که چین تاسیسات جیبوتی را به عنوان پایگاه دریایی طراحی شده برای پشتیبانی کامل از گسترش ماموریتهای نیروی دریایی خود به آسیای غربی و فراتر از آن میداند و حضور زیردریایی هستهای چین در منطقه لزوما برای کمک به اقدامهای بشر دوستانه یا ماموریتهای ضد دزدان دریایی نخواهد بود.