رئیس جمهور آفریقای جنوبی که صبح یکشنبه به همراه هیاتی ۱۸۰ نفره به تهران آمده با حضور همتای ایرانی خود یادداشت های تفاهم فراوانی به امضا رساند.
جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی که صبح یکشنبه وارد کشورمان شده در دیدارهای متفاوتی با رئیس جمهوری اسلامی ایران به گفت و گو پرداخت.
رییس جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه در مجموعه فرهنگی - تاریخی سعدآباد تهران از «جاکوب زوما»، رییس جمهوری آفریقای جنوبی به طور رسمی استقبال کرد.
در مراسم استقبال رسمی، پس از نواخته شدن سرود ملی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آفریقای جنوبی، روسای جمهور دو کشور از یگان تشریفات سان دیدند و سپس هیأتهای عالیرتبه همراه را به یکدیگر معرفی کردند.
پس از این مراسم، جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آفریقای جنوبی برای توسعه روابط دوجانبه هشت سند و یادداشت تفاهم همکاری به امضا رساندند.
اسناد و یادداشت تفاهمهای همکاری بین تهران و پرتوریا روز یکشنبه توسط مقامات ارشد دو کشور و در حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی و آقای جاکوب زوما امضا شد.
یادداشت تفاهم همکاری در زمینه تجارت و صنعت، یادداشت تفاهم ایجاد کارگروه مشترک سرمایهگذاری، یادداشت تفاهم همکاریهای کشاورزی، یادداشت تفاهم مدیریت منابع آب، یادداشت تفاهم همکاریهای بیمهای، یادداشت تفاهم تبادل اطلاعات مالی مربوط به پولشویی، یادداشت تفاهم بین پژوهشگاه صنعت نفت و پتروسا و برنامه همکاری در زمینه فرهنگ و هنر، اسنادی بودند که دو کشور برای شتاب بخشیدن به همکاریهای دوجانبه، به امضا رساندند.
سپس حسن روحانی روز یکشنبه در نشست مشترک خبری با همتای آفریقای جنوبی خود ،ایران و آفریقای جنوبی را دو کشور مهم در منطقه حساس خاورمیانه و قاره آفریقا دانست و گفت: در جریان مذاکرات، راههای استحکام و تعمیق روابط دو کشور بررسی و بر بهره گیری از همه ظرفیتهای ایران و آفریقای جنوبی در عرصه روابط اقتصادی، تجاری، علمی، فناوری و همکاریهای منطقهای و بینالمللی تأکید شد.
رییس جمهوری با اشاره به اینکه توسعه روابط بین بانکی دو کشور میتواند به گسترش روابط تهران – پرتوریا شتاب دهد، اظهار داشت: در راستای گسترش روابط دو کشور همکاری در زمینه صنعتی، معدن و انرژی نیز حائز اهمیت است، همچنین شرکتهای ایران و آفریقای جنوبی میتوانند متقابلاً در کشورهای همدیگر فعالیتهای فنی و مهندسی داشته باشند.
دکتر روحانی حمل و نقل را از دیگر موضوعات مورد بررسی در جریان مذاکرات خود دانست و گفت: آفریقای جنوبی با توجه به جایگاهی که از آن برخوردار است میتواند مرکز اتصال ایران به بخش بزرگی از قاره آفریقا باشد و در مقابل بنادر جنوبی ایران از طریق کریدور جنوب به شمال میتواند این کشور را به منطقه آسیای میانه، قفقاز و اروپای شرقی متصل کند.
رییس جمهوری همچنین با اشاره به ضرورت توسعه همکاری میان مراکز علمی، دانشگاهی و تحقیقاتی دو کشور اظهار داشت: ایران و آفریقای جنوبی در عرصه فناوریهای نو از جایگاه ممتازی برخوردارند، که همکاریهای نزدیک بین این مراکز میتواند به ارتقاء جایگاه علمی و فناوری تهران – پرتوریا در جهان کمک کند.
دکتر روحانی، توریسم و گردشگری و برقراری پرواز مستقیم بین دو کشور را از دیگر موضوعات مطرح شده در جریان مذاکرات دو جانبه برشمرد و بر اراده دو کشور بر گسترش همکاری در این زمینهها نیز تأکید کرد.
رییس جمهوری در بخش دیگری از سخنان خود به همکاری دو کشور در زمینه مبارزه با تروریسم و افراطگرایی، اشاره کرد و گفت: مبارزه با تروریسم و خشونت و خطراتی که این معضل برای منطقه و جهان دارد ، بی تردید همکاریهای سیاسی و اطلاعاتی دو کشور میتواند در رفع این مشکلات بسیار تأثیرگذار باشد که در این خصوص نیز تبادل نظر شد.
دکتر روحانی همچنین به مذاکرات خود در خصوص مسایل منطقه بویژه یمن، عراق و سوریه اشاره کرد و گفت: هر دو بر این اعتقاد هستیم که مذاکرات سیاسی میتواند، راه حلی برای حل مشکلات این کشورها باشد و در این راستا مذاکرات یمنی - یمنی و نیز در پیش گرفتن راهحل سیاسی و کمک به دولت عراق میتواند مسیری برای بازگشت ثبات به یمن، سوریه و عراق باشد.
رییس جمهوری همچنین بر همکاری تهران – پرتوریا در عرصههای بینالمللی تأکید کرد و گفت: موضوع همکاری های بینالمللی و همچنین آینده سازمان ملل و اصلاحاتی که باید در شورای امنیت این سازمان انجام شود تا کشورها بتوانند از منافع خود در سازمان ملل متحد و بویژه شورای امنیت، دفاع کنند، از دیگر موضوعات مورد بحث در این مذاکرات بود.
دکتر روحانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه مردم ایران در دوران مبارزه مردم آفریقای جنوبی در برابر آپارتاید همواره در کنار مردم این کشور و حامی آنها بودند، خاطر نشان کرد: از آغاز تشکیل جمهوری اسلامی ایران به فرمان امام خمینی(ره) صادرات نفت به رژیم آپارتاید و همکاریهای اقتصادی ایران با این رژیم قطع شد.
رییس جمهوری اضافه کرد: زمانی که فعالیت پساآپارتاید در آفریقای جنوبی آغاز شد و کنگره ملی آفریقا قدرت را در این کشور در دست گرفت، جمهوری اسلامی ایران روابط صمیمی و نزدیکی با این کشور برقرار کرد.
دکتر روحانی با گرامیداشت یاد مرحوم نلسون ماندلا گفت: ماندلا شخصیتی بود که در دوران مبارزه مردم آفریقای جنوبی به عنوان یکی از رهبران بزرگ این کشور و مورد احترام مردم آفریقا و مردم ایران بود.
جاکوب زوما رییس جمهوری آفریقای جنوبی نیز در این نشست مشترک خبری، مذاکرات خود با دکتر روحانی را موفقیتآمیز توصیف کرد و گفت: ویژگی اصلی مباحث ما در مذاکرات این بود که دوستی و تبادل نظر صریحی در آن حکمفرما بود و با پیگیری اهداف مشترک به دنبال تبدیل روابط دو جانبه خود به یک شراکت راهبردی هستیم.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی خاطر نشان کرد: ایران جایگاه بسیار مهمی در تاریخ مبارزات مردم آفریقای جنوبی دارد و در خط مقدم مقابله با آپارتاید قرار داشت و از همان ابتدا همبستگی خود را با مردم این کشور اعلام نموده و روابط خود را با این رژیم قطع کرد.
زوما گفت: انقلاب اسلامی ایران به همه نشان داد که به رغم همه مشکلات رهایی امکانپذیر است.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی با اشاره به هیأت بلند پایه اقتصادی و تجاری همراه خود، اظهار داشت: همراهی این هیأت تجاری نشانه میل و رغبت آفریقای جنوبی و جامعه تجاری این کشور برای تحکیم روابط اقتصادی با ایران است.
زوما در ادامه نتیجه موفقیتآمیز مذاکرات هستهای و رفع تحریمها را به دولت و مردم ایران تبریک گفت و اظهار داشت: مجدداً این موضوع را از سوی جنبش عدم تعهد مورد تأکید قرار میدهیم که ایران حق دارد از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز استفاده کند.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی تصریح کرد: مطمئن هستم که امروز پایه محکمی برای تحکیم و گسترش روابط دو دولت و دو ملت ایران و آفریقای جنوبی بنا نهادیم.
همچنین حسن روحانی در نشست مشترک هیأتهای عالیرتبه ایران و آفریقای جنوبی، سفر رییسجمهوری این کشور به تهران را آغازی برای سرعت بخشیدن در روابط دوجانبه در زمینههای گوناگون از جمله اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، علمی و بینالمللی دانست و گفت: آفریقای جنوبی به خاطر مقاومت و مبارزه مردم این منطقه در برابر آپارتاید و نظام استکباری، جایگاه خاصی نزد ملت ایران دارد.
رییس جمهوری، روابط خوب دو ملت و همکاریهای دیرینه ایران و کنگره ملی آفریقا در دوران مبارزه با آپارتاید را پایه و اساسی مناسب برای گسترش روابط دو کشور دانست و خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران در دوران مبارزات مردم آفریقا علیه آپارتاید به لحاظ اهمیت فوقالعادهای که برای این مبارزه حق طلبانه قایل بود، حتی از منافع مادی خود گذشت و در کنار آنها قرار داشت.
روحانی ضمن تقدیر از حمایت آفریقای جنوبی از حقوق هسته ای ایران در مجامع بینالمللی و بویژه در دورانی که ریاست کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در آژانس بین المللی انرژی اتمی را عهده دار بود، گفت: توسعه مناسبات میان ایران به عنوان کشوری مهم در منطقه حساس خاورمیانه و آفریقای جنوبی به عنوان کشوری حائز اهمیت در قاره آفریقا میتواند آثار مثبت منطقه ای و بین المللی داشته باشد.
رییس جمهوری با اشاره به فضا و شرایط مناسب برای ایجاد تحرک در روابط تجاری و اقتصادی ایران و آفریقای جنوبی اظهار داشت: اگر چه امروز و بعد از توافق هستهای و رفع تحریمها علیه ایران، رقابت شدیدی بین کشورهای آسیایی و اروپایی برای انعقاد قرارداد همکاری با ایران وجود دارد، اما ما هیچگاه دوستان صمیمی خود در دوران تحریم را از یاد نمیبریم.
روحانی، سوابق و تجربه خوب از همکاری با شرکتهای آفریقای جنوبی در بخشهای گوناگون از جمله ارتباطات و انرژی را زمینهای مناسب برای توسعه مناسبات برشمرد و اظهار داشت: امروز حجم مبادلات تجاری ایران و آفریقای جنوبی رضایت بخش نیست، اما این امکان وجود دارد که با استفاده از ظرفیتها و پتانسیلهای موجود، آفریقای جنوبی به یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران تبدیل شود.
رییس جمهوری فعالتر شدن روابط بانکهای دو کشور را گامی مهم در جهت سرعت بخشیدن به توسعه مناسبات تهران – پرتوریا دانست و افزود: همچنین بستری مناسب برای ارتقاء روابط دو کشور در بخش انرژی فراهم شده و ما آمادگی داریم علاوه بر کمک به تأمین انرژی آفریقای جنوبی، پروژهها و سرمایهگذاریهای مشترک میان دو کشور را در این بخش توسعه دهیم که این امر میتواند در ارتقاء سطح مناسبات ایران و آفریقای جنوبی تأثیر گذار باشد.
روحانی همچنین با اشاره به تلاش مسئولان برای گسترش همکاریها در حوزههای صنعت، معدن، کشاورزی، برق، بیمه، خدمات مالی و بورس و ارائه خدمات فنی – مهندسی، بر ضرورت گسترش و حمایت از همکاریها میان بخش خصوصی دو کشور تأکید کرد.
رییس جمهوری افزود: ایران و آفریقای جنوبی در بخش های علمی، دانشگاهی، تحقیقاتی، آی تی، بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی میتوانند روابط و همکاریهای خوبی با هم داشته باشند که باعث ارتقای جایگاه و سطح علمی و فناوری دو کشور خواهد شد.
روحانی خاطرنشان کرد: توسعه همکاریهای مشترک در زمینه حمل و نقل با توجه به جایگاه بنادر آفریقای جنوبی و ایران و قابلیت اتصال به آسیای مرکزی، قفقاز، روسیه، چین و اروپای شرقی، می تواند به نفع بخش وسیعی از کشورهای جهان باشد.
رییس جمهوری جاذبههای گسترده طبیعی و تاریخی در ایران و آفریقای جنوبی را پایهای مناسب برای توسعه روابط مردم با مردم و توریسم دانست و گفت: ایران و آفریقای جنوبی در زمینه همکاریهای اجتماعی میتوانند روابط خود را ارتقا دهند کما اینکه امروز بخشهای کشاورزی، درمانی و امدادی ایران در بسیاری از کشورهای آفریقایی مشغول همکاری هستند.
روحانی با تأکید بر ضرورت همکاری ایران و آفریقای جنوبی در زمینه مبارزه با تروریسم به عنوان معضلی بزرگ در آفریقا و خاورمیانه اظهار داشت: برای ایجاد صلح و پایداری ثبات در منطقه نیاز به همکاری و همدلی همه کشورها داریم.
رییس جمهوری ضمن استقبال از ایجاد تحرک در روابط تهران – پرتوریا، اظهار داشت: دو دولت باید در مسیر توسعه همکاریهای مشترک، بخش خصوصی خود را فعال و از آنها حمایت کرده و مشکلات را حل و فصل کنند.
"جاکوب زوما" رییس جمهوری آفریقای جنوبی نیز در این نشست ضمن تشکر از میهماننوازی و استقبال گرم از هیأت آفریقای جنوبی در تهران، گفت: جمهوری اسلامی ایران به لحاظ موقعیت و روابط دیرینهای که با آفریقای جنوبی داشته، برای ما حائز اهمیت است.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی با تقدیر از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران در دوران مبارزات مردم این کشور علیه آپارتاید، خواستار تحکیم روابط و مناسبات همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران شد.
وی امضای توافقنامهها و اسناد همکاری را موجب تقویت دوستیها و روابط میان دو کشور و دو ملت دانست و افزود: آفریقای جنوبی به طور کامل به نقش راهبردی جمهوری اسلامی ایران در منطقه واقف است و موفقیت این کشور در مذاکرات هستهای و برداشته شدن تحریمها، موفقیتی برای همه کشورهای مستقل است و این پیروزی منعکس کننده سیاستهای خردمندانه دولت ایران است.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی افزود: این توافق تاریخی ضرورت رسیدن به راه حل پایدار از طریق مذاکره و دیپلماسی را به اثبات رساند و نشان داد که مسایل از طریق جنگ و درگیری راه به جایی نخواهد برد.
"زوما" با بیان این که ایران موقعیت محوری و راهبردی در منطقه داشته و گذرگاهی مطمئن برای رسیدن به اروپا و آسیا است، گفت: با تقویت روابط اقتصادی و تجاری ایران و آفریقای جنوبی، پتانسیلهای بزرگ اقتصادی و شگرفی میان آسیا و آفریقا ایجاد خواهد شد که در این راستا باید بخش خصوصی و فعالان اقتصادی دو کشور را بیش از گذشته فعال کنیم.
رییس جمهوری آفریقای جنوبی با اشاره به ضرورت توسعه همکاریها و مناسبات همه جانبه با جمهوری اسلامی ایران تأکید کرد: آفریقای جنوبی مصمم است تا روابط با جمهوری اسلامی ایران را به سطحی راهبردی ارتقاء دهد.
وی همچنین بر ضرورت تقویت همکاری و همفکری دو کشور در سازمانهای بینالمللی از جمله عدم تعهد، در راستای تقویت صلح و امنیت بینالمللی تأکید کرد و افزود: تبادل نظر پیرامون مسایل منطقهای و بینالمللی میتواند راهگشای روابط د و کشور باشد.