ديدار رفت و برگشت تيم هاي ملي فوتبال الجزاير و مصر که به ترتيب در قاهره و خارطور برگزار و در نهايت منجر به راهيابي الجزاير به مسابقات جام جهاني 2010 آفريقايي جنوبي شد، ريشه هاي اختلافات سياسي و اجتماعي ميان دو کشور را آشکار کرد.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، اوايل هفته گذشته پس از شکست تيم ملي فوتبال الجزاير از رقيب مصري خود در قاهره، درگيري ميان هواداران دو تيم و رفتارهاي خشونت آميز مصريها عليه تماشاگران الجزايري که با شوق فراوان به قاهره سفر کرده بودند، موجب شد تا الجزايريها، ساختمان مرکزي شرکت عظيم مخابراتي مصر به نام "جزي "را در مرکز شهر الجزيره هدف حمله قرار دهند و خساراتي را به آن وارد کنند.
اين رخدادها درحالي بود که شبکه هاي تلويزيوني الجزاير با قطع برنامه هاي عادي خود به پخش تصاوير تهييج کننده از بازيهاي پيشين تيم ملي فوتبال اين کشور و آهنگ هاي ملي که عرق ملي را برمي انگيخت، اقدام کرد.
اين درگيريها پس از ديدار برگشت چهارشنبه شب گذشته تيم ملي فوتبال دو کشور در ورزشگاه خارطورم پايتخت سودان شدت بيشتري يافت و درپي پيروزي تيم ملي فوتبال الجزاير، آتش خشم هواداران دو طرف شعله ور تر شد به گونه اي که روابط سياسي دو کشور شمال آفريقا را تحت الشعاع خود قرار داد.
اين حوادث موجب شد تا وزارت خارجه مصر، سفير خود در الجزاير را براي رايزني و سفير الجزاير در قاهره را براي اعلام نارضايتي از تحولات پس از بازي تيم فوتبال دو کشور، فرا خواند.
شبکه تلويزيوني العربيه در اين باره گزارش داد که در اين ميان رسانههاي مصري نيز طرفداران تيم الجزاير را به حمله به طرفداران تيم مصر پس از مسابقه دو تيم در خارطوم متهم کردند.
جمعي از مردم قاهره پس از اين اخبار درتظاهراتي تلاش کردند در برابر سفارتخانه الجزاير در قاهره تجمع کنند که نيروهاي ضد شورش مصر تمام خيابانهاي منتهي به اين سفارتخانه را مسدود کردند تا از ورود تظاهراتکنندگان به اين محل جلوگيري کنند.
به گفته کارشناسان امور شمال آفريقا، بحران موجود ميان الجزاير و مصر ريشه در اختلافات چندساله رهبران و سياستگزاران دو کشور عرب و کشورهاي شمال آفريقا دارد. الجزاير که در اواسط قرن گذشته ميلادي همواره از مقامات وقت مصر براي مقابله با استعمارگران فرانسه کمک و ياري گرفته است طي سالهاي اخير خواستار اصلاح اساسنامه اتحاديه عرب بوده است.
کاخ المراديه الجزيره معتقد است که دبير کلي اتحاديه عرب نمي تواند موروثي و در اختيار کشور مصر باشد و بايد براساس منشور جديدي که تدوين آن ضروري است اين سمت به شکل دوره اي ميان کشورهاي عضو تقسيم شود.
اين موضع گيري و ابتکار الجزاير با مخالفت شديد مصر روبرو شده و قاهره اين اقدام الجزيره را تضعيف موقعيت خود (مصر) در جهان عرب و معادلات سياسي در عرصه بين الملل تلقي کرده اند.
به هر روي الجزاير که همواره مخالفت خود را باسياست هاي رژيم صهيونيستي در منطقه ابراز داشته از رويکرد دولتمردان مصر درقبال اسراييل ناخشنود است و همين مساله ابرهاي تيره اي در فضاي مناسبات دو کشور نمايان کرده است.
براساس آخرين گزارش هاي دريافتي، رسانه هاي الجزاير طي دو روز گذشته شرايط عادي خود را ازسرگرفته اند و کمتر به تهييج مخاطبان مي پردازند.
به گفته برخي کارشناسان منطقه، رفتار الجزايريها طي روزهاي برگزاري اين رقابت ها، شايد مقامات مصري را به فکر فرو برده باشد و قاهره با انجام برخي اصلاحات در منشور و اساسنامه اتحاديه عرب موافقت کند.