اندیشکده آمریکایی در تحلیلی عربستان سعودی و سه کشور دیگر در غرب آسیا را «بزرگترین خطر گسترش سلاحهای اتمی در خاورمیانه» نام نهاد.
اندیشکده آمریکایی «علوم و امنیت بینالملل» که در ارائه تحلیلهای غرض ورزانه در مورد ایران سابقه طولانی دارد طی تحلیلی در حالی که سعی دارد تمام هم و غم کشورهای امارات، عربستان، مصر و ترکیه را «ایران» معرفی کند، نوشت: به غیر از عربستان سعودی که در حال حاضر بزرگترین خطر گسترش سلاحهای اتمی در خاورمیانه محسوب میشود، سه همسایه مهم ایران نیز مستلزم تحقیق فزایندهای در مورد قابلیتها و برنامههای هستهایشان، پادمانها و خطر گسترش تسلیحات اتمی در آینده هستند.
این اندیشکده نوشت: پس از عربستان سعودی، امارات، ترکیه و مصر به عنوان کشورهایی در خاورمیانه دیده میشوند که بیشتر به دنبال دستیابی به تواناییهای پیشرفته هستهای در واکنش به یک ایران هستهای بازسازی شده هستند.
بر این اساس، مصر بیشترین تجربه را بین این سه کشور با دههها کار و فعالیت با مواد و تاسیسات هستهای دارد.
ترکیه نیز ممکن است بیشترین خطر گسترش تسلیحاتی را با توجه به وضعیت سیاسی در آن کشور و انگیزههای «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور برای تقویت قدرت داشته باشد.
این اندیشکده مدعی شد: هرکدام از این کشورها دارای نگرانیهای امنیتی مختلف درباره ایران بوده و اهداف داخلی متناسب خود را دارند که میتواند تلاشها در مسیر گسترش سلاح اتمی را تحریک کند.
اندیشکده یاد شده در خاتمه به آمریکا توصیه مینماید با کمک متحدانش در پی روابط دفاعی قوی را با کشورهای یاد شده در خاورمیانه که به طور بالقوه تحت تاثیر محدودیت برجام قرار دارند، دنبال کنند.
از دیدگاه این اندیشکده، آمریکا و دیگر کشورها بهتر است از گسترش قابلیتهای غنیسازی و باز تولید در منطقه جلوگیری کرده و از قابلیتهای اطلاعاتی و دیپلماتیک برای شناسایی و خنثی کردن طرح گسترش سلاح اتمی در منطقه در صورت پدپدار شدن استفاده نمایند.