اتیوپی و اریتره پس از گذشت ۲۰ سال قطع ارتباط، با امضای توافقنامه صلح و دوستی به خصومت بین دو طرف پایان دادند.
«آبی أحمد علی» نخستوزیر اتیوپی که به آسمرا پایتخت اریتره سفر کرده است روز دوشنبه (دیروز) با «اسیاسی افورقی» رئیسجمهور این کشور دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار تاریخی درباره ازسرگیری روابط و پروازهای دو کشور و نیز مشارکت در توسعه بنادر توافق کردند.
طبق گزارش شبکه اسکاینیوز، احمد علی و افورقی همچنین توافقنامه صلح و دوستی تحت عنوان «بیانیه آسمرا» را امضا کردند که بر ضرورت عادیسازی روابط دو کشور، بازگشایی مرزها و عقبنشینی اتیوپی از مناطق تحت تصرف خود، تأکید دارد.
این توافقنامه همچنین شامل بندی در خصوص اجرای پروژه مربوط به توسعه مشترک بنادر اریتره در دریای سرخ است.
توافق برای بازگشایی سفارت دو کشور
نخستوزیر اتیوپی پس از گفتوگو با رئیسجمهور اریتره اعلام کرد که دو طرف درباره بازگشایی سفارتخانههای خود در پایتختهای این دو کشور توافق کردند.
ابی احمد در اظهارات تلویزیونی تصریح کرد: «پس از بررسیهای لازم درباره بازگشایی سفارتخانهها توافق کردیم». وی با اشاره به اینکه اتیوپی هیچ گذرگاه دریایی ندارد، افزود که این کشور از بندر اریتره بهره خواهد برد.
«أبی أحمد» (۴۲ ساله) نخستوزیر اتیوپی آوریل گذشته طرح صلح با اریتره را اعلام کرده بود.
منازعه بین اریتره و اتیوپی طولانیترین منازعه در قاره آفریقاست و در سال ۱۹۵۲ قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص الحاق اریتره به اتیوپی صادر شد و پس از ۱۰ سال اتیوپی به اریتره ملحق و به یکی از مناطق آن تبدیل شد.
در سال ۱۹۶۷ جنبش شورشی در اریتره شکل گرفت و درگیریهای مسلحانه فراگیر برای استقلال اتیوپی آغاز شد و در سال ۱۹۹۱ جبهه آزادیبخش ملت اریتره بر اسمره پایتخت این کشور سیطره یافت و دو سال پس از آن مردم اریتره با اکثریت آراء با جدایی از اتیوپی موافقت کردند و این کشور به عضویت سازمان ملل درآمد.
دو کشور اواخر قرن گذشته شاهد درگیریهای مرزی بودند که به جنگ فراگیر تبدیل شد و حدود هفتاد هزار نفر کشته شدند.
اتیوپی و اریتره در سال ۲۰۰۰ توافقنامه صلح در خصوص توقف اقدامات خصمانه و استقرار نیروهای حافظ صلح وابسته به سازمان ملل امضا کردند.