ارتش نیجریه در توجیه تیراندازی به شیعیان این کشور در روز اربعین، فیلمی ویدئویی از صحبتهای دونالد ترامپ را در توئیتر پست کرد. رئیس جمهور آمریکا در این فیلم میگوید هر مهاجری که به سربازان سنگ پرت کند، گلوله خواهد خورد.
در روز ۳۰ اکتبر (هشتم آبان) صحنه درگیری مرگبار بین راهپیمایان اربعین و ماموران پلیس بود و حالا فیلمی که ارتش نیجریه در حساب رسمی توئیتریاش پست کرده، سخنان ترامپ است که هشدار میدهد که سربازان مستقر در مرز آمریکا و مکزیک میتوانند جواب مهاجران غیرقانونی را که به سوی آنها سنگ پراکنی میکنند، با گلوله بدهند.
رئیس جمهور آمریکا میگوید: «ما تسلیم نمیشویم. آنها به سربازان ما سنگ پرت میکنند تا درگیری ایجاد شود... به سربازان گفتهام که سنگ را اسلحه تلقی کنند. وقتی به سمت ماموران ارتش و پلیس ما سنگ میاندازند، باید سنگ را به مثابه اسلحه گرفت.»
جان اگیم، سخنگوی وزارت دفاع نیجریه، به خبرگزاری فرانسه گفته که این ویدیو در واکنش به انتقادهایی پست شده که رفتار نیروهای امنیتی این کشور با شیعیان را "غیرقانونی" خواندهاند.
جنبش اسلامی شیعیان نیجریه میگوید ۴۹ نفر از اعضایش در تیراندازی پلیس و ارتش به مراسم اربعین در نزدیکی ابوجا کشته شدهاند. ارتش نیجریه شلیک به شیعیان را انکار نکرده، اما تعداد کشته شدگان را شش نفر اعلام کرده است.
سازمان عفو بینالملل میگوید: «شواهدی قوی وجود دارند که پلیس و سربازان نیجریایی با سلاحهای خودکار به مصاف اعضای جنبش اسلامی رفتهاند.» این سازمان به کارگیری سلاحهای مرگبار توسط پلیس و ارتش نیجریه را "غیرقابل قبول" خوانده است.
سفارت آمریکا در نیجریه نیز، با ابراز نگرانی از این رویداد، خواستار تحقیق در این باره شده است.
"پیشگیری مرگبار"
به گزارش دویچهوله، جان اگیم، سخنگوی وزارت دفاع نیجریه مدعی است: «شیعیان تظاهرکننده تنها سنگ پرتاب نمیکردند، بلکه کوکتل مولوتف، دشنه و چاقو هم داشتند. آنها کاملا مسلح بودند.» او افزوده که مداخله ارتش برای پیشگیری از آسیبهای بیشتر بود: «آنها اقدامات ایذایی زیادی نیز علیه پلیس کردند. از جمله آتش زدن یکی از خودروهای پلیس...»
تظاهرکنندگان اما گفتهاند که در روز اربعین، تنها خواهان آزادی شیخ زکزاکی، رهبر جنبش اسلامی نیجریه، از زندان بودهاند. زکزاکی از سال ۲۰۱۵ و پس از حمله ارتش نیجریه به مقر مسلمانان در شهر زاریا در بازداشت به سر میبرد. در آن حمله ۳۰۰ نفر از اطرافیان زکزاکی، از جمله چند فرزند او، کشته شدند.
روز جمعه دوم نوامبر (۱۱ آبان)، دستگاه قضایی نیجریه علیه ۱۲۰ نفر از ۴۰۰ عضو دستگیر شده جنبش اسلامی شیعیان نیجریه، به اتهام تحریک و اخلال در نظم عمومی، اقامه دعوی کرد.
از بین ۴۰۰ نفری که در تجمع اربعین شیعیان نیجریه دستگیر شدند، ۲۸۰ نفر به قید وثیقه آزاد شدهاند تا در پنجم دسامبر ۲۰۱۸ دوباره مورد بازجویی قرار گیرند.
نیجریه که بزرگترین اقتصاد آفریقاست، از نظر بافت مذهبی و اجتماعی به دو بخش شمال و جنوب تقسیم شده است. اکثریت جمعیت شمال، مسلمان، محروم و بسیار فقیرند و ساکنان جنوب مسیحی و مرفهتر.
کارشناسان بارها به دولت نیجریه هشدار دادهاند که فقر عامل کشمکشهاست و مواجهه خشونت بار با معترضان، شکاف و منازعه در این کشور را تشدید میکند.