دولت موریتانی چهارشنبه اعلام کرد که به موجب قراردادی جدید فرودگاه بینالمللی «ام التونسی» این کشور را به یک شرکت اماراتی واگذار کرده است.
مطابق با قرارداد جدید امضا شده بین دولت موریتانی و شرکت اماراتی « افرو پورت » (AFROPORT) اداره فرودگاه نواکشوت معروف به «امالتونسی» به مدت ۲۵ سال به این شرکت واگذار شده است.
با وجود اینکه دو طرف موریتانیایی و اماراتی ماهها این معامله جنجالی را کتمان کردهاند اما دو روز پیش به طور رسمی وجود این قرارداد را تأیید کردند.
امضای این قرارداد، تأثیرات منفی بر شرکت موریتانیایی مأمور اداره فرودگاه و نیز شرکت هواپیمایی موریتانی خواهد داشت.
این قرارداد سوالاتی را درباره روابط بین موریتانی و امارات و حجم نفوذ ابوظبی در موریتانی و نیز عوامل اقتصادی و سیاسی که باعث واگذاری این فرودگاه به امارات شده است، نشان میدهد.
طبق گزارش شبکه الجزیره، این قرارداد بر واگذاری اداره کامل فرودگاه موریتانی و تمامی امتیازات آن به شرکت اماراتی به مدت ۲۵ سال تأکید دارد و به این ترتیب شرکت فرودگاههای موریتانی از این فرودگاه کنار گذاشته شده و امتیازات مالی شرکت هواپیمایی موریتانی در این فرودگاه نیز لغو میشود.
دولت موریتانی امضای این قرارداد را به صرفهجویی در هزینهها و جستجو برای یافتن منابع جدید و توسعه فرودگاه مرتبط دانسته و گفته که هدفشان تبدیل این فرودگاه از یک معضل اقتصادی برای بودجه کشور به یک منبع اقتصادی سودآور است.
«المختار ولد أجای» وزیر اقتصاد و دارایی موریتانی در یک کنفرانس خبری گفته است که ۵ درصد سهم شرکت اماراتی مذکور متعلق به دولت موریتانی است و به همین نسبت از آن سود دریافت خواهند کرد.
وی اشاره کرد که مطابق با قرار مذکور مالکیت تمامی تأسیساتی که در آینده احداث میشود به دولت موریتانی واگذار میشود.
این وزیر موریتانی البته به حجم سرمایهگذاری این شرکت در موریتانی اشارهای نکرد و تنها گفت که نظام مالیاتی خاصی برای شرکت در نظر گرفته شده که برای تأیید به هیأت وزیران و پارلمان ارجاع داده میشود و به موجب آن شرکت مذکور موظف به پرداخت ۵ درصد مالیات فعالیتهای خود (چه در صورت کسب سود و یا زیاندهی) است.
از دیگر توافقات صورت گرفته بین امارات و موریتانی، احداث تأسیسات گردشگری، هتلهای نزدیک فرودگاه و ارائه خدمات برای جذب گردشگران و تلاش برای ارتقای سطح فروگاه مذکور به سطح فرودگاههای منطقه است.
مخالفت با واگذاری فرودگاه موریتانی
با وجود استقبال برخی شخصیتها و سیاستمداران وابسته به دولت از این اقدام، اما معارضان و فعالان شبکههای اجتماعی این اقدام دولت موریتانی را بیانگر فساد در نظام کنونی موریتانی دانستند.
وبگاه «الأخبار» موریتانی در این باره گزارش داد که این قرارداد خسارتهای زیادی به شرکت فرودگاههای موریتانی وارد میکند زیرا این شرکت را از دریافت سودهای مالی کلان از شرکتهای هواپیمایی که از فرودگاه بینالمللی نواکشوت استفاده میکردند، محروم میسازد و گذشته از آن شرکت جدید تمامی پرسنل شرکت فرودگاههای موریتانی در فرودگاههای داخلی را برکنار کرده است.
شخصیتهای سیاسی منتقد این قرارداد همچنین این اقدام دولت را چشمپوشی از یک رکن مهم حاکمیتی در موریتانی میدانند که زمینه را برای امتیازدهیهای بزرگتر فراهم میسازد به خصوص اینکه زمزمههای زیادی نیز درباره حصول پیشرفت در مذاکرات مربوط به واگذاری بندر نواکشوت ، به عنوان شاهراه موریتانی و تعدادی از کشورهای آفریقایی، به یک شرکت دیگر شنیده میشود در حالیکه هنوز این معامله نیز کتمان شده است.
«محمد الأمین سیدی مولود» از نمایندگان معارض پارلمان موریتانی در این باره در صفحه فیسبوک خود نوشت: «سرزمین را غارت کرده و زمین و دریا را به مدت ربع قرن (۲۵ سال) اجاره دادند، معاملهای تاریک و شکبرانگیز».
یک کاربر دیگر در شبکه اجتماعی نوشت: «ای کاش دولت را به یک گروه دیگر واگذار میکردید، مطمئنا هزار بار بهتر از این بود.»
برخی فعالان اجتماعی نیز با اشاره به حادثه شهر سقطری یمن و شکایت ساکنان آن از اشغالگری امارات، مخالفت خود با واگذاری فرودگاه موریتانی به اماراتیها را اعلام کرده و به احتمال استفاده از این فرودگاه در امور غیرتجاری اشاره کردند.