۳۰ تن در تازهترین درگیریها در لیبی کشته شدهاند. علیرغم آتشبس در چند روز اخیر چشماندازی برای آغاز روند صلح و موفقیت نشستی که قرار است در چند هفته آینده از سوی سازمان ملل برای صلح در لیبی برگزار میشود، وجود ندارد.
جنگ قدرت میان نیرویهای شبه نظامی، هرج و مرج و وضع به شدت فلاکتبار اقتصادی و سیاسی عده زیادی از مردم لیبی را فراری داده و پناهنده کشورهای دیگر کرده است؛ موجی که همچنان ادامه دارد، چون هیچ چشماندازی برای پایان یافتن این وضع در آینده نزدیک نیست.
گروههای مختلف نظامی این کشور را به جغرافیایی به شدت ناامن تبدیل کردهاند. بسیاری قربانی جنگ داخلی میان شبهنظامیان طرابلس و اطراف آن میشوند. چندی پیش گروه موسوم به "تیپ هفتم" از شهر کوچک ترهونه در ۶۵ کیلومتری جنوب شرقی طرابلس به سمت پایتخت حرکت کرد تا برتری نظامی چهار گروه مسلح درون پایتخت (ائتلاف نظامی متشکل از گروههای مسلح از این شهر) را درهم شکند. گروههایی که مانند مافیا لیبی را میان خود تقسیم کردهاند.
به گزارش دویچهوله، دولت "وفاق ملی" به ریاست فائز السراج در طرابلس مورد حمایت جامعه جهانی است. در مقابل دولت طبرق در شرق لیبی قدرت دارد که عبدالله الثنی در رأس آن است و از جمله حامیان او ژنرال خلیفه حفتر فرمانده نیروهای مسلح لیبی است.
"تیپ هفتم" در سپتامبر گذشته نیز یک بار دیگر سعی کرد با حمایت گروههای مسلح مستقر در شهرهای مصراته و الزنتان، کارتل قدرت در طرابلس را در هم بشکند. در روزهای متوالی درگیری در طرابلس بیش از ۱۰۰ تن کشته و هزاران غیرنظامی آواره شدند. گردان الصمود (مقاومت) به رهبری صلاح بادی از شهر مصراته که متحد تیپ هفتم است همچنان به دنبال گرفتن قدرت در طرابلس است.
حالا چند روزی است که آتشبس برقرار است. اما بحران سرجایش هست؛ گروههای مسلح با استفاده از اسلحه ذخایر مالی دولتی را تاراج میکنند و با هر نیرویی که آنهم بخواهد در این ذخایر شریک شود، درمیافتند. به همین دلیل نیز شروع مجدد درگیریهای داخلی در لیبی امری است حتمی.
ناتوانی و نداشتن مشروعیت لازم دولت فائز السراج علیرغم حمایت جامعه جهانی، کار را برای برقراری صلح در لیبی برای سازمان امنیت بسیار دشوار کرده است. خلیفه حفتر ظاهراً از سوی روسیه، امارات متحده عربی و مصر حمایت میشود.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در ماه مه گذشته فائز السراج و خلیفه حفتر را با هم به پاریس دعوت کرد و در این نشست از آنها خواست که زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری را برای دهم دسامبر ۲۰۱۸ اعلام کنند؛ موعدی که مدتهاست سپری شده است. در ماه نوامبر سال گذشته نیز ایتالیا نشست لیبی را در پالرمو برگزار کرد بدون این که کوچکترین نتیجهای بگیرد.
قرار است در هفتههای آینده کنفرانسی به رهبری غسان سلامه، فرستاده ویژه سازمان ملل برای حل بحران لیبی برگزار شود که در آن طرفهای درگیر گفتوگوهایی برای برقراری صلح را با یکدیگر آغاز کنند.
قرار است در این نشست شکل حکومت آینده لیبی و میزان خودمختاری مناطقی که تحت رهبری گروههای مختلف قرار دارند مورد بحث قرار گیرد اما مادامی که توازن قدرت در پایتخت روشن نشده انتظار زیادی از چنین نشستهایی نباید داشت.