برخی منابع سودانی و مصری از شروط قاهره برای حمایت از «عمر البشیر» رئیسجمهور سودان در شرایط ملتهب این کشور برای مقابله با اعتراضات و حل مشکلات اقتصادی، خبر دادند.
سفر هفته گذشته «عمر البشیر» به قاهره که هشتمین سفر وی به مصر از زمان روی کار آمدن «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهور مصر بود، تفاوتهایی با سفر قبلی وی داشت چرا که این بار البشیر به دنبال جلب حمایت قاهره در شرایطی است که اعتراضات به اوضاع نابسامان اقتصادی و معیشیتی در سودان همچنان ادامه دارد.
سفر البشیر به قاهره این بار در حالی بود که پیش از این سودان از هیچ فرصتی برای اعمال فشار بر مصر جهت امتیازگیری از این کشور دریغ نمیکرد و از جمله برگههای فشاری که علیه قاهره استفاده می کرد، سد النهضه اتیوپی و نیاز مصر به حمایت سودان برای مقابله با اتیوپی بود تا حدی که حتی در دوره قبل ائتلاف سیاسی و نظامی بین خارطوم و آدیسآبابا برای مقابله با قاهره تشکیل و باعث شد اتیوپی در پرونده سد، شروطی را برای مصر تعیین کند.
روزنامه «العربیالجدید» چاپ لندن با اعلام این مطلب نوشت که البشیر در جریان سفر گذشته خود به قاهره شاهد تعیین شروط مصر برای حمایت سیاسی از نظام سودان در شرایط کنونی کشور و نیز مطرح شدن بسته مشوقهای اقتصادی متحدان مصر یعنی عربستان و امارات بود که البته این بسته مشوقها نیز به پذیرش شروط قاهره از سوی البشیر بستگی دارد.
برخی منابع مصری و سودانی گفتند که قاهره سریعا از درخواست البشیر برای سفر به مصر برای جلب حمایت سیاسی و اقتصادی این کشور استقبال کرد تا بیشترین دستآورد را از این فرصت به دست آورد زیرا اطمینان داشت که البشیر برای نجات آینده سیاسی خود این شروط را میپذیرد.
یک منبع دیپلماتیک مصری در این باره گفت که برخی خواستههای قاهره مستقیما به مصر و برخی دیگر به ائتلاف چهارجانبه اعم از مصر، عربستان، امارات و بحرین مربوط میشود.
به گفته این منبع، سد النهضه مهمترین مسئله بود و قاهره از این فرصت استفاده کرد تا ائتلافی با خارطوم جهت مقابله با اتیوپی که اکنون با مشکلات داخلی مواجه است، استفاده کند و لذا السیسی به طور آشکارا از البشیر برای ضرورت اتخاذ موضع دوجانبه به منظور وادار کردن آدیسآبابا به حضور در میز مذاکرات و تسلیم شدن در برابر خواستههای مصر با هدف تأمین سهم آبی این کشور از رود نیل، درخواست کرد و البشیر نیز موافقت کامل خود با این شرط را اعلام کرد.
طبق گفته این دیپلمات مصری، دومین خواسته مصر نیز تحویل گروهی از افراد تحت تعقیب مصر به دستگاههای امنیتی این کشور بود که منظور همان رهبران معارض مصری و اخوانالمسلمین است و علاوه بر آن السیسی جلوگیری از استفاده از خاک سودان به عنوان پایگاهی برای تحرکات معارضان مصری را خواستار شد.
یک منبع دیپلماتیک سودانی نیز در مصاحبه با «العربیالجدید» گفت که مصر و کشورهای حاشیه خلیجفارس(عربستان و امارات) ملاحظاتی درباره نزدیکی روابط بین سودان با قطر و ترکیه داشته و خواهان کاهش سطح روابط خارطوم با این کشورها هستند.
این دیپلمات سودانی اشاره کرد که از رئیسجمهور سودان خواسته شد تا در روابط خود با این کشورها تجدیدنظر کرده و حضور ترکیه و قطر در سودان و فعالیتهای سیاسی و اقتصادی در این کشور را کمرنگ کند.
این در حالی است که البشیر در ابتدای سفر دورهای خود به کشورهای عربی، به قطر سفر کرد.
تظاهرات در سودان از روز ۱۹ دسامبر گذشته در اعتراض به گرانی و نابسامانی اوضاع معیشتی آغاز شده و بنا به اذعان دولت سودان تا کنون ۲۴ نفر در این اعتراضات کشته شدهاند و این در حالی است که دو سازمان دیدهبان حقوق بشر و عفو بینالملل اعلام کردهاند که تا کنون بیش از ۴۰ نفر کشته شدهاند.