اظهارات رئیس جنبش النهضه تونس درباره امکان تغییر دولت یوسف الشاهد قبل از انتخابات، موجب جنجال گستردهای در میان تونسیها شده تا جایی که برخی تحلیلگران به احتمال برهم خوردن ائتلافها و معادلات سیاسی در این کشور اشاره کردهاند؛ به خصوص که تا همین اواخر، جنبش النهضه تنها جریان سیاسی بود که به بهانه حفظ ثبات سیاسی حاضر به تغییر دولت نبود.
راشد الغنوشی، رئیس جنبش النهضه تونس در دیدار با مسئولان دفاتر محلی این جنبش در استان المنستیر در شرق تونس تغییر دولت یوسف شاهد، نخست وزیر فعلی با یک دولت تکنوکرات یا یک دولت انتخاباتی یا حفظ آن تا زمانی که انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی در ماه اکتبر و نوامبر سال جاری برگزار شود، بعید ندانست.
الغنوشی تأکید کرد که جنبش النهضه(بزرگترین حزب در پارلمان با ۶۸ نماینده از مجموع ۲۱۷ نماینده) درصدد مشورت با تمامی طرفهای سیاسی درباره دولت یوسف الشاهد است.
در این راستا، عبدالکریم الهارونی، از رهبران النهضه گفت: النهضه قبلا هم در آخرین نشست خود اعلام کرد که از ثبات دولت و فراهم کردن شرایط مناسب برای انتخابات دفاع میکند.
وی تأکید کرد که لازم است با الشاهد درباره شروط موفقیت مرحله آتی مشورت کرد.
الهارونی گفت: النهضه معتقد است که بهتر است دولت به خاطر عبور از بحران اقتصادی، اجتماعی و ایجاد فضای مناسب برای موفقیت انتخابات آتی به اجرای برنامه خود بپردازد چراکه تشکیل حزب جدید موجب تداخل با نهادهای دولتی میشود.
اشاره الهارونی به حزب "زنده باد تونس" است که اخیرا با هدف حمایت از الشاهد تشکیل شده است.
الغنوشی چند ماه پیش بر لزوم ادامه فعالیت دولت کنونی تا زمان انتخابات به خاطر حفظ ثبات سیاسی کشور تأکید کرده بود اما اکنون موضع متفاوتی در پیش گرفته است. این درحالی است که حزب ندای تونس بر لزوم تغییر دولت به خاطر شکست آن در بهبود وضعیت اقتصادی تأکید کرده بود.
اظهارات غافلگیرکننده الغنوشی موجب جنجال گستردهای در میان تونسیها شده است. برخی فعالان در شبکههای اجتماعی اظهارات وی را تأیید کردند برخی نیز آن را در راستای رقابتهای سیاسی و تبلیغات قبل از انتخابات دانستند.
عبدالباسط بوشاش، از فعالان تونسی اعلام کرد که تنش در روابط الشاهد و الغنوشی به این دلیل است که النهضه توافقهای محرمانه با دولت فرانسه را اعلام نکرده بود و احتمال سلب اعتماد از دولت وجود دارد. حزب النهضه در صدر عرصه سیاسی کشور است و حزب جدید زندهباد تونس هنوز آماده حضور در عرصه سیاسی نشده است.
از سوی دیگر مصطفی بن احمد، از رهبران حزب زنده باد تونس گفت که این حزب درحال انجام مقدمات برای برگزاری نخستین کنفرانس خود به دور از فشارهای سیاسی است و موضع خود را نسبت به شرکت در انتخابات آتی نهایی کرده است.
با بوجود همه این مواضع، علی العریض، نایب رئیس النهضه معتقد است که جنبش وی همچنان از دولت الشاهد حمایت میکند اما به این شرط که ثبات سیاسی را حفظ و اولویتهایی را که مشخص کرده و از جمله مهمترین آن مبارزه با فساد و برگزاری انتخابات در موعد مقرر است، اجرا کند.
وی در اشاره به حزب زنده باد تونس گفت: ما با بهرهبرداری طرفهای سیاسی یا احزاب از دستگاه دولت و نهادهای دولتی برای منافع مربوط به انتخابات مخالفیم.
پیشبینی میشود که اظهارات الغنوشی به انزوای بیشتر دولت الشاهد که تنها از حمایت النهضه برخوردار بوده منجر شود و همین مسئله سرنگونی دولت وی قبل از انتخابات را سرعت بخشیده و موجب بحرانیتر شدن اوضاع سیاسی در تونس میشود. تونس از زمان پیوستن "حزب ندای تونس" به مخالفان در سپتامبر ۲۰۱۸ شاهد بحران است.