آمریکا خواستار توقف عملیات نظامی سرتیپ بازنشسته خلیفه حفتر، فرمانده نیروهای ارتش مستقر در شرق لیبی علیه طرابلس شد در حالی که روسیه از صدور بیانیه شورای امنیت درباره توقف این عملیات ممانعت کرد.
مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، واشنگتن عمیقا نگران درگیریها در نزدیکی طرابلس است و میخواهد برای توقف جنگ مذاکره انجام بگیرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا تاکید کرد: با شرکای بینالمللی برای اعمال فشار بر رهبران لیبی جهت بازگشت به میز مذاکراتی که با وساطت غسان سلامه نماینده سازمان ملل در امور لیبی انجام خواهد گرفت، تلاش میکنیم.
پامپئو در بیانیه خود آورده است: صراحتا اعتراض خود را به حمله نظامی که نیروهای خلیفه حفتر فرمانده نیروهای موسوم به ارتش ملی لیبی به طرابلس شروع کردهاند، اعلام کردهایم و خواهان توقف فوری عملیات نظامی علیه پایتخت لیبی هستیم.
پامپئو یادآور شد: حمله نظامی به طرابلس غیرنظامیان را در معرض خطر قرار داده و تمامی احتمالات آینده بهتر برای تمامی شهروندان لیبیایی را از بین میبرد.
در مقابل روسیه روز یکشنبه از صدور بیانیه شورای امنیت درباره اوضاع لیبی در میان تداوم عملیات نیروهای تحت امر سرتیپ بازنشسته علیه طرابلس، پایتخت، ممانعت به عمل آورد.
عملیات حفتر موسوم به "طوفان کرامت" با عملیات دولت وفاق مستقر در غرب لیبی که جامعه جهانی آن را به رسمیت میشناسد با آغاز عملیات "آتشفشان خشم" روبهرو شده است.
یک منبع دیپلمات تاکید کرد: روسیه با ذکر نام نیروهای حفتر در این بیانیه مخالفت کرد و اصرار داشت این بیانیه خطاب به همه طرفها باشد.
بنا به اظهارات این دیپلمات، آمریکا نیز در مقابل با هر بیانیهای که شامل نامی از نیروهای حفتر نباشد، مخالفت کرد.
این دیپلمات ادامه داد، پیشنویس بیانیهای که روسیه در شورای امنیت جلوی آن را گرفت خواستار مواخذه و مجازات عاملان نابودی امنیت و ثبات در لیبی شده بود.
به گفته این منبع، این پیشنویس بیانیه از نیروهای حفتر خواسته بود تمامی اقدامات نظامی اضافی را کنار گذاشته و در عین حال تمامی طرفها را به توقف فعالیتهای نظامی فراخوانده بود.
خبرنگار الجزیره نیز گزارش داد، پیشنویس بیانیه اقدام نظامی در نزدیکی طرابلس را تهدیده کننده ثبات لیبی و چشم اندازهای میانجیگری سازمان ملل و حل سیاسی فراگیر بحران این کشور خوانده بود.
در این پیشنویس همچنین از تمامی طرفها خواسته شده بود هرگونه اظهارات تند و تنشآمیز را متوقف کرده و مذاکره را از سر بگیرند و برای فراهم سازی شرایط مناسب جهت برگزاری مذاکرات ملی طبق برنامهریزیهای انجام شده، وارد عمل شوند.
از سوی دیگر، جرمی هانت، وزیر خارجه انگلیس اظهار کرد، هیچ توجیهی برای تحرکات "ارتش ملی لیبی" وجود ندارد.
او توییت کرد: امروز (دوشنبه) وضعیت لیبی را با مقامات اتحادیه اروپا در میان میگذارد و مذاکرات روی ترغیب به خویشتنداری و اجتناب از خونریزیها متمرکز خواهد بود.
براساس تاکید وزیر خارجه انگلیس، لندن از نزدیک اوضاع لیبی را تحت نظر دارد و بعد از برگزاری جلسه روز جمعه شورای امنیت به رهبری انگلیس و صدور بیانیه گروه ۷ گامهای آتی با اتحادیه اروپا را امروز در بروکسل برمیدارد.
او خاطرنشان کرد: به هر شیوهای به خویشتنداری دعوت خواهیم کرد.