اتیوپی با اعلام تصرف کامل مرکز اقلیم تیگرای با سازمان ملل یک توافقنامه برای ارسال کمکهای بشردوستانه به این اقلیم امضا کرد.
مقامات مسئول در سازمان ملل میگویند که دولت اتیوپی امروز (چهارشنبه - 2 دسامبر) با ارسال کمکهای سازمان ملل به مناطق تحت کنترل این دولت در اقلیم تیگرای موافقت کرد.
«آن انکونتر» مدیر دفتر کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در اتیوپی در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفت که یک توافق میان دولت اتیوپی و این سازمان امضا شده است.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» یک منبع آگاه در سازمان ملل که خواست نامش فاش نشود، گفت: دو طرف یک گروه لجستیک برای تضمین انتقال کمکهای بشردوستانه به منطقه تیگرای تشکیل دادند.
این در حالی است که از زمان حمله نیروهای «آبی احمد» نخستوزیر اتیوپی به اقلیم نیمه خودمختار تیگرای در چهارم نوامبر جاری، دهها هزار نفر مجبور به فرار از منازلشان در تیگرای شدهاند و برای ادامه حیات به کمکهای غذایی نیازدارند.
دولت اتیوپی اعلام میکند که کنترل کامل شهر «مکله» مرکز تیگرای را که چند روزی است موفق به ورود به آن شده، به دست گرفته است.
درگیری مسلحانه بین ارتش اتیوپی و جبهه آزادی بخش خلق تیگرای در این منطقه از چهارم ماه نوامبر (۱۴ آبان) آغاز شد و کمیته بینالمللی صلیب سرخ چند روز پیش اعلام کرد که نیروهای امدادرسان در مکله با مشکل کمبود مواد غذایی و پزشکی و کیسههایی که برای پوشاندن اجساد مورد استفاده قرار میگیرند، مواجهند.
این کمیته اعلام کرد که نزدیک به ۸۰ درصد بیماران در بیمارستان «أیدر» یکی از بزرگترین نهادهای پزشکی در این شهر با مشکلات روحی و روانی مواجه شدهاند.
پیش از حمله نیروهای اتیوپی به مرکز تیگرای و تصرف آن، «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، خواستار گشودن گذرگاههای انسانی در اتیوپی برای پشتیبانی از ساکنان مناطق درگیری شده بود که با مخالفت دولت آبی احمد همراه شد و گوترش از اینکه آدیسآبابا هرگونه میانجیگری را رد میکند، ابراز تاسف کرد.
جبهه آزادیبخش خلق تیگرای قبل از روی کار آمدن «آبی احمد علی» در سال ۲۰۱۸ که اولین نخست وزیر از قوم «اورومو» اتیوپی است، حدود ۳ دهه حیات سیاسی در این کشور را در کنترل خود داشت. اورومو، بزرگترین قوم در اتیوپی با ۳۴.۹ درصد جمعیت ، یعنی حدود ۱۰۸ میلیون نفر است ،در حالی که تیگرای با ۷.۳ درصد سومین قوم بزرگ این کشور است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که آبی احمد علی، نخستوزیر اتیوپی در پی تشدید اختلافات قدیمی با منطقه تیگرای، چهارم نوامبر جاری نیروهای ارتش و هواپیماهای جنگی خود را به این منطقه اعزام کرد و ارتش اتیوپی هم اعلام کرد که ناچار شده «جنگی ناخواسته و بیفایده» را در منطقه تیگرای آغاز کند. نخستوزیر اتیوپی رهبران تیگرای را به تضعیف اصلاحات دموکراتیک مد نظر دولت متهم میکند.
آبی احمد پس از تصدی نخستوزیری در سال ۲۰۱۸، از اصلاحات سیاسی فراگیری خبر داد که همین اصلاحات دستیابی او به جایزه صلح نوبل در سال ۲۰۱۹ را تضمین کرد اما گویا این اصلاحات موجب به حاشیه رانده شدن حزب حاکم در تیگرای شد که پیشتر کنترل حاکمیت در اتیوپی را در دست داشت.
به همین دلیل جبهه آزادیبخش خلق تیگرای از ائتلاف دولت آبی احمد خارج شد و در ماه سپتامبر انتخاباتی محلی برگزار کرد. پس از آن هر یک از دو طرف دیگری را غیرقانونی اعلام کردند و هر یک، طرف مقابل را به آغاز درگیری و جنگ متهم کرد.