وزیرخارجه مصر بعد از نشست بینتیجه با اتیوپی بر سر مسئله سد النهضه، این کشور را تهدید کرد که اقداماتی را انجام خواهد داد.
«سامح شکری»، وزیر امور خارجه مصر بعد از گفتوگوهای سهجانبه کشورش با سودان و اتویپی، این کشور را تهدید به اقدام کرد.
شکری سهشنبه در گفتوگو با شبکه سعودی العربیه گفت: «مصر هرگز خسارت آبی علیه خود یا سودان را برنمیتابد و اگر این آسیب در نتیجه سد النهضه وارد شود، مصر اقدام به تحرکاتی خواهد کرد».
وزیر خارجه مصر به نوع و نحوه اقدام کشورش برای متوقف کردن اقدامات اتیوپی در بالا دست رودخانه نیل اشارهای نکرده است ولی او گفت که قاهره برای حمایت از امنیت آبی خود سناریوهای مختلفی دارد.
او از عدم جدیت آدیسآبابا در مذاکرات بر سر سد جنجالی النهضه انتقاد کرد و گفت: «ما اداره سیاسی جدی از اتیوپی برای حل گره سد النهضه ندیدم».
شکری طرف اتیوپیایی را به فرار از همه تعهداتش در قبال این سد متهم کرد و گفت که که به رغم نرمش مصر و سودان، اتیوپی همه تلاشها را تضعیف کرده است.
سه کشور آفریقایی که در مسیر رود نیل قرار دارند چند سالی است که بر سر احداث سد بزرگ النهضه بر سرشاخه این رود به اختلاف رسیدهاند و چند دور مذاکره که آخرین آن، امروز سه شنبه برگزار شد، با توجه به اظهارات مقامات مصری و سودانی بیانگر بینتیجه بودن این مذاکرات است.
وزارت آب سودان نیز در بیانیهای رسمی اتیوپی را به سازشناپذیری و لجبازی متهم کرد و گفت که تداوم این مسئله خارطوم را مجبور به این میکند که برای حفظ امنیت خود همه گزینهها را بررسی کند.
اتیوپی طی ماههای گذشته اولین مرحله از آبگیری این سد عظیم را به پایان رسانید و هماکنون خود را برای پر کردن مرحله دوم آماده میکند. به موازات پر شدن سد، کار تکمیل آن نیز پیش میرود.
اتیوپی این سد را برای تولید برق و استفاده از آن در داخل و صادرات مازاد به خارج احداث میکند و اصرار دارد آن را در سه سال پر کند که همین مسئله باعث اختلاف شده است. مصر و سودان به عنوان کشورهای پایین دست میگویند آبگیری این سد در این مدت باعث وقوع خشکسالی و به تبع آن از دست رفتن زمینهای زراعی حاشیه نیل و بیکاری و کاهش تولید خواهد شد و پیشنهاد دادهاند در ۲۱ سال پر شود.
هفته پیش بعد از آنکه مصر موفق شد کشتی غول پیگر به گل نشسته ژاپن را از کانال سوئز شناور کند، رئیس جمهور مصر تهدید کرد که آغاز مرحله دوم آبگیری سد تبعاتی برای آدیسآبابا خواهد داشت.