منابع خبری گزارش دادند که گفتوگوهای میان آنکارا و قاهره به علت حضور نیروهای ترکیه در خاک لیبی و حملات رسانهای علیه مصر به حال تعلیق در آمده و ترکیه برای حل این مسئله به کویت روی آورده است.
برخی رسانهها، شنبه، گزارش دادند که ترکیه امیدش را برای کسب نتایج ملموس از گفتوگو با مصر از دست داده و برای خروج از این جمود به سوی کویت شتافته است.
منابع مصری در این خصوص به روزنامه اماراتی «العرب» خبر دادند که قاهره روند توسعه روابط خود با دوحه را بدون پافشاری بر شروط پیشین به ویژه در ارتباط با رسانههای قطری سرعت بخشیده است آن هم در شرایطی که رسانههای قطری همچنان مصر را به باد انتقاد میگیرند و از سوی دیگر، جماعت اخوانالمسلمین در دوحه هنوز هشدار مبنی بر ترک قطر یا درخواستی درباره تحویل سران خود به قاهره دریافت نکردهاند.
منابع مذکور اطلاع دادند که ترکیه نیز اخیرا به تکاپو افتاده تا به یک فرمول مشابه مُدل توافق قطر با مصر دست پیدا کند.
منابع مذکور با اشاره به وجود تفاوت زیاد میان دو الگوی یادشده و اهداف راهبردی، اضافه کردند که این اختلافات، تفاوت موضع مصر در قبال قطر و ترکیه را آشکار کرده است.
بر اساس این گزارش، ترکیه اخیرا به کویت پناه برده است؛ کویتی که نقش مهمی در آشتی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با قطر ایفا کرد و این آشتی در قالب بیانیه نشست «العلا» نمود یافت.
چهار کشور عربی، عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات، در سال ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک خود با قطر را به بهانه حمایت این کشور از تروریسم قطع کردند و تمامی گذرگاههای زمینی، هوایی و دریایی را به روی این کشور بستند.
اما در تاریخ چهارم ژانویه ۲۰۲۱ ( ۱۵ دی ماه ۱۳۹۹) و پس از گذشت حدود چهار سال از قطع روابط کشورهای یادشده، چهل و یکمین نشست سران شورای همکاری خلیج فارس به میزبانی عربستان سعودی در شهر «العُلا» در شمال غرب این کشور برگزار شد که این نشست به نشست آشتی چهار کشور عربستان سعودی، بحرین، امارات و مصر با قطر معروف شد.
این روزنامه اماراتی میافزاید که هدف ترکیه از این اقدام، پشت سر گذاشتن بنبست به وجود آمده در گفتوگوها با قاهره و ترغیب کویت به ایفای نقش میانجی است تا قاهره موضع نرمتری در پیش بگیرد.
در همین ارتباط، «مرزوق الغانم» رئیس مجلس «الامه» کویت (پارلمان) در جریان کنفرانسی مطبوعاتی با «دیوید ساسولو» در شهر بروکسل اعلام کرد که کشورش به زودی نشستی میان مقامات مصری و ترکیهای را میزبانی خواهد کرد تا اختلافات و خصومت میان دو کشور را پایان دهد.
با این حال، الغانم توضیحی درباره ماهیت نقش کویت برای بازگرداندن ترکیه به منطقه ارائه نکرد. او همچنین با بیان اینکه «ما همواره برای کاهش تنش در منطقه تلاش خواهیم کرد»، در بخش دیگری از اظهاراتش خبر داد که کویت نشستی را نیز میان مقامات سعودی و ترکیهای در آینده نزدیک میزبانی خواهد کرد.
روزنامه العرب میافزاید که نقش موفقیتآمیز کویت در بحران روابط مصر و عربستان سعودی با قطر موجب شده است در تعامل مجدد با ترکیه تأملاتی صورت گیرد.
این روزنامه اماراتی میگوید که قاهره «پس از پی بردن به عدم حسن نیت ترکیه»، بر لزوم گذر از مرحله حرف به عمل در روابط با آنکارا پافشاری بیشتری کرده است.
بر اساس این گزارش، در نشست هیأت دیپلماتیک ترکیه در قاهره در اوایل ماه می، آنکارا بر خروج نیروهای نظامی و نیروهای تحتحمایتش از لیبی متعهد شد؛ اما در اجلاس دوم برلین سعی کرد این تعهد را دور بزند.
در بخش دیگری از این گزارش اشاره میشود که پس از آنکه آنکارا به مانور همیشگی خود درباره خروج نیروهایش از لیبی روی آورد و از هجوم رسانهها علیه مصر چشم پوشی کرد، مصر از این رفتار ترکیه ابراز عصبانیت کرد و عملا گفتوگوهای خود با آنکارا را به حال تعلیق در آورد.
ترکیه پس از کودتای ارتش مصر به فرماندهی «عبدالفتاح السیسی»، فرمانده وقت ارتش و رئیس جمهور فعلی علیه دولت «محمد مرسی»، اولین رئیس جمهور منتخب این کشور بعد از انقلاب ۲۰۱۱ و فوت مشکوک او در زندان که ترکیه از ین حادثه، به «شهادت مرسی» تعبیر کرد، روابط خود با قاهره را قطع و وارد تنش با مصر شد.
با این حال، مقامات ترکیه حدود چند ماه پیش، از تمایل خود برای برقراری مجدد رابطه با قاهره خبر دادند و هیأتی دیپلماتیک به منظور گفتوگو و حل اختلافات به مصر اعزام کردند.