ریاستجمهوری الجزائر در واکنش به تداوم حمایتدولت اسپانیا از مواضع خصمانه پادشاهی مغرب در پروندههای مورد مناقشه با الجزائر، توافقنامه دوستی و حسن همجواری با اسپانیا را به حال تعلیق درآورد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، ریاستجمهوری الجزائر، روز چهارشنبه در واکنش به تداوم حمایت دولت سوسیالیست ««پدرو سانچز» از موضع پادشاهی مغرب در مورد «صحرای غربی»، تعلیق توافقنامه دوستی و حسن همجواری با اسپانیا و کاهش واردات اسپانیا را ارائه کرد.
خبرگزاری الجزائر، با انتشار حکم ریاستجمهوری الجزائر نوشت که در این حکم صادره آمده است: «مقامات اسپانیا موضع اتخاذی خود در قبال صحرای غربی را که با تعهدات قانونی، اخلاقی و سیاسی آن به عنوان یک قدرت مدیریتی در منطقه مغایرت دارد، توجیه میکنند و مسئولیت این امر تا زمانی که سازمان ملل پایان استعمارزدایی از صحرای غربی را اعلام نکند، برعهده پادشاهی اسپانیا است».
در ادامه این حکم آمده است: همین مقامات مسئول تغییر ناموجه موضع خود از زمان بیانیههای ۱۸ مارس ۲۰۲۲، که از طریق آن دولت کنونی اسپانیا از فرمول غیرقانونی و نامشروع پیشنهادی یک قدرت اشغالگر برای خودگردانی داخلی حمایت کامل کرد، هستند. قدرت اشغالگری که با استفاده از توجیهات نادرست و جعلی، در تلاش برای تداوم سیاست استعماری بالفعل است».
بیانیه ریاست جمهوری میافزاید: «موضع دولت اسپانیا با مشروعیت بینالمللی که آن را به عنوان یک قدرت و نیروی مدیریتی تحمیل کرده و نیز با تلاشهای سازمان ملل متحد و فرستاده شخصی جدید دبیرکل این سازمان مغایر است و مستقیماً به وخامت اوضاع در صحرای غربی و کل منطقه کمک میکند».
در پایان این بیانیه آمده است: «بر این اساس، الجزائر تصمیم گرفت معاهده دوستی، حسن همجواری و همکاری منعقده در ۸ اکتبر ۲۰۰۲ با پادشاهی اسپانیا را که تا به امروز در چارچوب توسعه روابط دو کشور منعقد شده بود، فوراً تعلیق کند».
این در حالی است که «عبدالعزیز بوتفلیقه» رئیس جمهور برکنار شده الجزائر، این توافق را در سال ۲۰۰۲ با «خوزه ماریا ازنار» رئیس دولت راستگرای اسپانیا امضا کرده بود که چارچوبی برای روابط دوجانبه بود.
این دومین تصمیم دیپلماتیک الجزائر علیه اسپانیا است. نخستین تصمیم به ماه مارس گذشته باز میگردد که بر اساس آن، الجزائر سفیر خود را از مادرید فراخواند. این تصمیمات الجزائر به دلیل اعلام نخست وزیر اسپانیا مبنی بر ایستادن در کنار مغرب در موضوع صحرای غربی و حمایت آن از اصل خودمختاری به عنوان مناسب ترین راه حل برای این مناقشه اتخاذ شده است.
روابط میان الجزائر و مغرب چندین دهه است که به دلیل پروندههای مرزهای زمینی و منطقه مورد منازعه صحرای غربی با تنشهای و اختلافات زیادی همراه است.الجزائر از حامیان جبهه پولیساریو است و خواستار آن است که اسپانیا به عنوان یک نیروی سابق استعمارگر در صحرای غربی از گزینه تعیین سرنوشت به جای تشکیل حکومت خودگردان تحت نظارت مغرب در این منطقه حمایت کند.
جبهه پولیساریو یک سازمان سیاسی نظامی در صحرای غربی است. این گروه در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعمار اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه ایجاد شد. پولیساریو پس از خروج اسپانیا در سال ۱۹۷۶، جمهوری دموکراتیک عربی صحرا را در مستعمره پیشین اسپانیا ایجاد کرد و به مخالفت با اقدام اسپانیا در تقسیم صحرای غربی میان مغرب و موریتانی پرداخت.
موریتانی و پولیساریو در سال ۱۹۷۹ با یکدیگر صلح کردند و بدین ترتیب بخش جنوبی جمهوری صحرا (به نام وادی الذهب) به این جمهوری بازگشت اما پادشاهی مغرب تمام منطقه شمالی صحرای غربی را که «الساقیة الحمراء» نامیده میشود، در اشغال خود نگاه داشت و ضمیمه خاک خود کرد. از آن پس جبهه پولیساریو بر روی مقاومت علیه مغرب متمرکز شده است.
مغرب خواهان حکومت خودگردان وابسته به خود در صحرای غربی و وجود دولت و پارلمان محلی تحت حاکمیت خود در این منطقه است و میگوید اگر قرار به برگزاری همهپرسی باشد باید در خصوص خودمختاری این منطقه و نه برای جدایی از مغرب باشد. اما جبهه پولیساریو مخالف این طرح است و خواهان برگزاری همهپرسی تعیین سرنوشت برای صحرای غربی است.