یک کارشناس مسائل سودان معتقد است که ریشه اختلافات در سودان به نظام قبیلهای، اعتقاد به دخالت دولتهای خارجی و دخالت دولتهای خارجی در سودان است و گفت: مصر، سعودی، آمریکا و انگلیس رباعی حاکم بر سودان هستند.
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری فارس، درگیریها در سودان که از شنبه ۲۶ فروردینماه ۱۴۰۲ شروع شد، وارد سومین روز خود شده است. این درگیریها میان نیروهای واکنش سریع به رهبری محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی و فرمانده او عبدالفتاح البرهان فرمانده ارتش صورت گرفته است.
حاجی باشی کارشناس مسائل بینالملل و سودان، در گفتوگو با برنامه «سلام خبرنگار» شبکه خبر، درباره علت درگیریها در سودان با تأکید بر اینکه دوگانگی در رهبری در سودان و سایر کشورهای سابقه خوبی ندارد، گفت: در گذشته سودان، دوگانه حسن الترابی و عمرالبشیر را تجربه کرده است. دوگانه ترابی، بشیر در دهه ۸۰ تا ۹۰ میلادی منجر به جنگ سیاسی، حزبی، مطبوعاتی و تسویه و زندان شد.
وی درباره ریشه اختلافات اخیر در سودان گفت: اما ریشه اختلافات در سودان به سه موضوع اصلی باز میگردد. یک موضوع مربوط به نظام قبیلهای و سلاطینی است، که قبیلهها همچنان خود را صاحب حق میدانند. براساس این فرهنگ وفاداری به رئیس قبیله و سلطان منطقه، نه تنها سودان بلکه در بخش بسیار گستردهای از آفریقا حاکم است. دومین دلیل، ارتباط و وابستگی همه گروهها مانند قبیلهها، روشنفکران، سران طریقه حتی اسلامگرایان و احزاب و گروهایشان به قدرتهای منطقهای و بینالمللی وابسته بوده و اعتقاد به حامی و اسپانسر خارجی دارند. سومین موضوع حائز اهمیت دخالت قدرتهای منطقهای و بینالمللی است که هر کدام خود را صاحب حق میدانند.
این کارشناس مسائل سودان با بیان اینکه ارتش رسمی و بازماندگان بشیر و نظام امنیتی سودان جزو برندگان این درگیری هستند، عنوان کرد: مصر، سعودی، آمریکا و انگلیس به عنوان رباعی حاکم بر عرصه سودان نسبت به کشورهای دیگر برتری نسبی دارند. ترکیه، قطر و روسیه علیرغم اینکه از فروردین سال ۱۳۹۸ در عرصه سودان کمرنگ شدهاند، اما همچنان در آنجا حضور داشتهاند. این سه کشور باوجود اختلافاتشان با سایر بازیگران در صحنه در این به تحکیم مواضع اقتصادی خود پرداختهاند.
این پژوهشگر مسائل سودان اظهار کرد: به علت مقبولیت ارتش که ضامن امنیت و ثبات کشور است، مردم نسبت به ارتش نظر بهتری دارند. اکنون همه کشورهای منطقهای و همسایگان سودان و اتحادیه شرق آفریقا موسوم به «ایگاد» اتحادیه آفریقا، اتحادیه اروپا و نماینده و دبیر کل سازمان ملل، رئیس جمهوری مصر با مقامات سودانی ارتباط تلفنی برقرار کردهاند و اصرار بر آتش بس دارند. حمیدتی به عنوان متمرد در شبکه رسانهای و فضای عمومی مطرح شده است. به نظر میرسد که فاز نظامی در این مرحله فروکش کند و مذاکرات نظامیان با متمردان و میانجیگری داخلی و چهارگانه اتحادیه آفریقا، ایگاد، آمریکا و انگلیس از یک سو و سعودی، امارات و برخی از شخصیتهای داخلی آغاز میشود. گرچه قرار بود دولت انتقالی دوم در اردیبهشتماه سال جاری حکومت را برای انتخابات در دست گیرد، اما به نظر میرسد که این موضوع به تعویق افتد.