پایگاه خبری «الشرق» اعلام کرد که با تلاشهای چهار کشور کنیا، اتیوپی، سودان جنوبی و جیبوتی، رئیس شورای حاکمیتی سودان و فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع هفته آینده در اتیوپی دیدار خواهند کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری اماراتی «الشرق» امروز جمعه (هفتم جولای) به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که گروه چهارجانبه IGAD (متشکل از چهار کشور وزرای خارجه کنیا، اتیوپی، سودان جنوبی و جیبوتی) روز دوشنبه هفته آینده را به عنوان زمان دیدار مستقیم دو فرمانده نظامی درگیر در سودان تعیین کرده است.
الشرق نوشت: گروه IGAD قرار است دوشنبه آینده، دهم جولای نشستی مستقیم بین «عبدالفتاح البرهان»، رئیس شورای حاکمیتی سودان و «محمد حمدان دقلو» (معروف به حمیدتی) فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع، در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی برگزار کند.
این گروه چهارجانبه شامل وزرای خارجه کشورهای کنیا، اتیوپی، سودان جنوبی و جیبوتی است؛ گروهی که پیشتر و در ماه ژوئن هم طی جریان نشست خود در جیبوتی، پیشنهاد داده بود که دیدار مستقیمی بین البرهان و حمیدتی برگزار شود.
از ۱۵ آوریل تاکنون، درگیریهای خشونت آمیز و گستردهای بین نظامیان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع در مناطق جداگانه سودان در جریان است که بیشتر آنها در خارطوم، پایتخت این کشور متمرکز شده اند و صدها غیرنظامی کشته و زخمی بر جای گذاشتهاند. در حال حاضر هیچ آمار رسمی از قربانیان غیرنظامی و یا شمار تلفات نظامی دو طرف درگیری نظامی وجود ندارد.
تاکنون عربستان سعودی و ایالات متحده در جریان میانجیگریهای خود بین طرفهای درگیر، مذاکراتی را در شهر جده عربستان برای توافقنامه آتش بس میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع برگزار کردند؛ اما با این حال، گزارشهای مطبوعاتی حاکی از تخلفات و نقض آتشبس از سوی هر دو طرف درگیری هستند.
بعد از مدتی آرامش نسبی، روز یکشنبه (۲۵ژوئن) بود که درگیریها بین ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی سریع برای دومین روز متوالی در مجاورت مقر فرماندهی ذخیره مرکزی در جنوب خارطوم از سر گرفته شد. در این تنشها، نیروهای ارتش با توپخانه محل استقرار نیروهای پشتیبانی در پل المنشیه در شرق خارطوم، پایتخت سودان را بمباران کردند؛ ارتش همچنین حملات هوایی و توپخانهای سنگینی علیه پایگاههای نیروهای پشتیبانی سریع را در حلفایا، شمال خارطوم داشت.
دو هفته گذشته و پیش از آغاز مجدد درگیریها بود که «فیصل بن فرحان»، وزیر امور خارجه عربستان سعودی در تماسهای تلفنی جداگانه با فرمانده ارتش سودان و فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع، بر اهمیت رعایت آتشبس در این کشور تاکید کرده بود. بنفرحان طی آن تماسها، درخواست ریاض برای بازگشت آرامش به خارطوم، اولویت دادن به منافع ملی، عدم شدیدهای تنش نظامی و توسل به راهحلی سیاسی برای برقراری امنیت و ثبات به سودان و مردم آن را، تکرار کرده بود.
عربستان پیشتر از قصد خود برای برگزاری یک نشست سیاسی در جهت حمایت از سودان، با مشارکت کشورهای قطر، مصر، آلمان و حضور نمایندگان برخی از سازمانهای بینالمللی خبر داده بود. وزارت خارجه سعودی اعلام کرده بود که این کشور نشستی مشترک در سطح بالای سیاسی را برای اعلام تعهد و حمایت از کمکهای بشر دوستانه به سودان و منطقه، برگزار خواهد کرد؛ اقدامی که باتوجه به تداوم درگیریهای نظامی و نقض آتشبس انجام نشد.
بعد از ناامیدی کشورهای آفریقایی از توقف درگیریها در سودان، روز جمعه، ۲۳ژوئن «سالوا مایاردیت»، رئیسجمهور سودان جنوبی با برگزاری نشست اضطراری ارتش و رهبران امنیتی برای گفتوگو درباره وضعیت خارطوم، دستور بستن مرزها با سودان را صادر کرد. چرا که این بحران، خشونت گستردهای را در منطقه دارفور، غرب سودان ایجاد کرده و تبعاتی همچون فرار بیش از ۲.۵ میلیون نفر از سودانیها را در پی داشته است.