بان کي مون دبير کل سازمان ملل متحد از پيشرفتهاي حاصل شده در روند سياسي و اوضاع امنيتي بروندي ابراز خرسندي کرد اما در عين حال اوضاع کلي اين کشور را همچنان شکننده توصيف کرد.
دبير کل سازمان ملل متحد در گزارشي که به شوراي امنيت اين سازمان ارائه شد اعلام کرد سال اينده ميلادي براي بروندي تعيين کننده است و جامعه بين المللي بايد به بروندي کمک کند تا پيش از برگزاري انتخابات سراسري، در زمان برگزاري و پس از اين انتخابات، نتايج و پيشرفتهايي را که در عرصه هاي مختلف به دست اورده است تقويت کند.
بان کي مون در اين گزارش اعلام کرد با توجه به پيشرفتهايي که در يک برهه زماني محدود در بروندي حاصل شده است من خواستار ان هستم که ماموريت هئيت سازمان ملل متحد در اين کشور که سي و يکم دسامبر سال دو هزار و نه به پايان مي رسد يک سال ديگر تمديد شود.
نمايندگي سازمان ملل متحد در بروندي در سال دو هزار و شش به جاي نيروي صلحبان سازمان ملل در اين کشور ايجاد شد. بيش از پنج هزار نيروي صلحبان سازمان ملل متحد در بروندي فعاليت مي کردند.
نمايندگي سازمان ملل متحد در بروندي موظف است در چهار زمينه به دولت اين کشور کمک کند: تقويت روند صلح و دموکراسي، خلع سلاح شبه نظاميان و اصلاحات در زمينه امنيتي، رعايت و ارتقاي حقوق بشر، ايجاد هماهنگي ميان کشورهاي و سازمانهايي که به بروندي کمکهاي مالي مي کنند.
شوراي امنيت سازمان ملل متحد از دولت بروندي و گروه شورشي هوتو خواسته است از هيچ تلاشي براي اجراي کامل توافق نامه هايي که چهارم دسامبر گذشته منعقد کرده اند دريغ نکنند.
دولت و شورشيان بروندي سپتامبر دو هزار و شش توافق نامه جامع اتش بس امضا کردند اما اختلافات دو طرف مانع از اجراي اين توافق نامه شده است. نيروهاي ملي ازاديبخش بروندي که اخرين گروه شورشي فعال در اين کشور به شمار مي رود، در نشستي منطقه اي که اخيرا با هدف بررسي بحران بروندي در بوجومبورا تشکيل شده بود، قبول کردند که موانع باقيمانده در مسير پيشبرد روند صلح را از بين ببرند. دولت و شورشيان بروندي درباره تقسيم قدرت و اختيارات سياسي و نظامي و همچنين به رسميت شناختن جنبش شورشي اختلاف داشتند و همين مسئله موجب شده بود توافق نامه اتش بسي که امضا کرده بودند به اجرا گذاشته نشود.
بان کي مون در گزارش خود از اين مسئله ابراز خرسندي کرده است که نيروهاي ملي ازاديبخش بروندي که اخرين گروه شورشي اين کشور افريقايي به شمار مي رفت سلاحهاي خود را زمين گذاشته اند و به يک حزب سياسي تبديل شده اند تا به اين ترتيب روند صلح بروندي که به مراحل پاياني خود رسيده است تقويت شود.
دبير کل سازمان ملل متحد همچنين به دولت و احزاب بروندي که موفق شده اند اختلافات خود را کنار بگذارند و براي بازگرداندن صلح و ارامش به کشورشان پاي ميز مذاکره بنشينند تبريک گفته است.
بان کي مون تاکيد کرد از اين پس وظيفه نخست وزير و ديگر بازيگران سياسي بروندي است که شرايط و فضايي ايجاد کنند که بتوان انتخاباتي ارام و سالم برگزار کرد. وي افزود اظهارات اخير انکرونزيزا، رئيس جمهور بروندي که بر ضرورت برگزاري انتخاباتي ازاد، عادلانه و شفاف در کشورش تاکيد کرده است براي جامعه بين المللي دلگرم کننده است.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از نيويورک، دبير کل سازمان ملل متحد از دولت و احزاب سياسي بروندي خواست به تلاشهاي خود براي حفظ و تقويت استقلال و کارايي کميسيون انتخابات مستقل کشورشان ادامه دهند.