معاون رئيس جمهور سودان روز يکشنبه هشدار داد نقض توافق نامه شکننده صلح ميان خرطوم و جنوب سودان درگيريها و منازعاتي خونين را به همراه خواهد داشت که شعله هاي ان به کشورهاي همسايه نيز سرايت خواهد کرد.
سالوا کر، معاون رئيس جمهور سودان که رياست يک گروه شورشي سابق جنوب سودان را نيز بر عهده دارد روز يکشنبه در کنيا خواستار ادامه اجراي توافق نامه صلح ميان دولت سودان و منطقه خودگردان جنوب اين کشور شد چرا که به گفته وي نقض اين توافق نامه درگيريهاي خونيني و گسترده اي را به دنبال خواهد داشت.
معاون رئيس جمهور سودان که به کنيا سفر کرده است اين مطلب را در مراسم ضيافت شامي که رايلا اودينگا نخست وزير کنيا تدارک ديده بود، اعلام کرد.
رهبر جنوب سودان تاکيد کرد جنگ احتمالي تنها جنوب سودان را تحت تاثير قرار نخواهد داد بلکه شعله هاي ان به ديگر کشورهاي منطقه از جمله کنيا سرايت خواهد کرد. سالوا کر خاطر نشان کرد همه بايد مشکلات جنوب سودان را درک کنند و براي حل وفصل ان تلاش کنند.
جنگ داخلي خونيني در فاصله سالهاي هزار و نهصد و هشتاد و سه تا سال دو هزار و پنج شمال و جنوب سودان را رو در روي هم قرار داد. اکثريت ساکنان شمال سودان را اعراب و اکثريت ساکنان جنوب اين کشور را مسيحيان تشکيل مي دهند. اين جنگ خونين سرانجام با توافق نامه اي که با ميانجي گري کنيا ميان دو طرف به تصويب رسيد پايان يافت.
اجراي اين توافق نامه تا کنون با تاخيرها ، موانع و تنشهاي زيادي همراه شده است. در حال حاضر نيز که شمال سودان با فشارهاي بين المللي مواجه شده و جنوب نيز گرايش هاي جدايي طلبانه خود را تقويت کرده است، اجراي توافق نامه صلح بيش از هميشه با ابهام و ترديد مواجه شده است.
دولت وحدت ملي سودان نيز در ماههاي اخير تحت تاثير حوادثي قرار گرفته که در مناطق مرزي شمال و جنوب سودان روي داده است. اين حوادث خونين قربانيان و اوارگان زيادي برجا گذاشته است. در تازه ترين درگيريهاي مسلحانه در شهر ابيه در مرکز سودان، به کشته شدن دو مامور پليس و زخمي شدن چندين نفر ديگر منجر شد، و دهها نفر از ساکنان منطقه نيز از خانه هاي خود فرار کردند.
کارشناسان سياسي ناامنيها و درگيريهاي اين منطقه را بزرگ ترين تهديد براي توافق نامه صلح جامعي مي دانند که در سال دو هزار و پنج ميان دولت سودان و شورشيان منطقه امضا شد. اين توافق نامه به جنگ داخلي بيست و يکساله اي که بيش از يک ميليون و پانصد هزار کشته بر جا گذاشت پايان داد با اين حال وضع نامشخص شهر ابيه از جمله مسائلي است که اجراي اين توافق نامه را به خطر انداخته است.
ابيه منطقه اي نفت خيز واقع در مرزهاي شمال و جنوب سودان است که دو طرف ادعاي مالکيت ان را دارند.
منطقه جنوب سودان که منابع غني نفت دارد با کنيا، اوگاندا، جمهوري افريقاي مرکزي، جمهوري دموکراتيک کنگو و اتيوپي هم مرز است. بسياري از کارشناسان و تحليلگران بين المللي بر اين عقيده اند که اگر مناقشه مسلحانه ديگري روي دهد جنوب سودان از اين کشور جدا خواهد شد.
نخست وزير کنيا نيز به نوبه خود تاکيد کرد ما با مردم جنوب سودان به خاطر دردها و رنجهايي که کشيده اند ابراز همبستگي و همدردي مي کنيم و بر اين عقيده هستيم که هيچکس نبايد اجراي توافق نامه صلح سودان را مختل کند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از کيسومو (کنيا)، شوراي امنيت سازمان ملل متحد روز پنجشنبه با تصويب قطعنامه اي ماموريت نيروهاي بين المللي را در جنوب سودان به مدت يکسال ديگر يعني تا سي ام اوريل سال دو هزار و ده تمديد کرد. شوراي امنيت سازمان ملل متحد همچنين از تمام طرفهاي دخيل در مناقشه سودان خواست براي اجراي دقيق توافق نامه شمال-جنوب بيشتر تلاش کنند. اين توافقنامه که نشانه هاي نگران کننده اي در اجراي ان مشاهده شده است تقسيم قدرت و ثروت را بين مناطق شمال و جنوب پيش بيني مي کند. جنبش ازاديبخش خلق سودان تلاش بيشتر حکومت سودان را براي تقويت دموکراسي ،خروج نيروهاي شمال از مواضعي که در جنوب در اشغال خود دارند و حل وفصل اختلافات بر سر شهر ابيه خواستار شده است.