دریاسالار گری راگهد، فرمانده عملیات دریایی آمریکا گفت، تنها با استفاده از ناوگان دریایی و بدون مقابله با دزدان دریایی در خشکی نمی توان این پدیده را ریشه کن کرد.
راگهد به دنبال نشست یکشنبه نیروی دریایی گفت، مبارزه با دزدان دریایی در پهنه آبی به وسعت 4 برابر ایالت تگزاس آمریکا(25حدود هزار کیلومتر مربع) غیرعملی است.
وی استدلال کرد، دزدان دریایی همانند سایرین در خشکی زندگی می کنند و پولهای بدست آمده را به ساحل منتقل می کنند، از این رو نمی توان بدون بحث درباره راههای مبارزه با آنها در خشکی درباره محو دزدی دریایی تصمیم گرفت.
راگهد تاکید کرد، هرچند سیاست اصلی مبارزه باید بر مقابله با راهزنان در دریا استوار باشد ولی راه حل مبارزه با آنان در خشکی است از این رو نیاز به قوانینی برای دستگیری و مجازات دزدان در سومالی موجود باشد که به علت فقدان دولت مقتدر و حاکمیت قانون در این کشور هم اکنون وجود ندارد.
فرمانده آمریکایی تاکید کرد، بی میلی شرکتهای حمل و نقل دریایی به مسلح کردن کشتهای خود یا استخدام محافظان خصوصی برای کشتیها راهی به جز مقابله با دزدان دریایی در ساحل باقی نمی گذارد.
در همین حال، دریاسالار مایکل مولن، رئیس ستاد مشترک آمریکا که در نشست نیروی دریایی حضور داشت، اعلام کرد، ریشه کنی دزدان دریایی سومالیایی نیاز به حضور هزار رزم ناو در منطقه تاخت و تاز آنان در خلیج عدن و اقیانوس هند دارد. وی تاکید کرد، این کشور فاقد این تعداد نیرو است و همچنین حضور دریایی آمریکا در سطح جهان، اجازه تامین نیروی کافی برای قلع و قمع دزدان دریایی را به این کشور نمی دهد.
مولن افزود مشکل اصلی وضعیت سومالی است و نه دزدی دریایی و حل مشکل بستگی به این دارد که جامعه جهانی چه اقدامی برای این کشور انجام دهد.
مقامات برخی کشورها و از جمله آمریکا از چندی پیش خواهان هماهنگی و تعیین راهبردهای موثری از سوی جامعه بین الملل برای مبارزه با پدیده دزدی دریایی شده اند. این راهبردها شامل تعقیب قانونی و مجازات دزدان، بستن حسا ب و مصادره داراییهای آنها و آزاد سازی کشتیها و افراد ربوده شده می شود.
دزدان دریایی سومالی تاکنون در خلیج عدن که یکی از پرتردد ترین آبراههای جهان است به صدها کشتی حمله کرده اند و دهها کشتی و مسافران آنها را به گروگان گرفته اند.
نا امنی این منطقه موجب شده است برخی از شرکتهای بزرگ حمل و نقل دریایی خط سیر کشتیهای خود بین شرق و غرب را به آب راه سوئز که مسیر طولانی تر و پرهزینه تر است، انتقال دهند.
در حال حاضر رزم ناوهای آمریکا و بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی برای مقابله با دزدان دریایی در خلیج عدن و اقیانوس هند حضور دارند.
پیشنهاد آمریکا برای مبارزه با دزدان دریایی در سواحل سومالی در حالی صورت می گیرد که این کشور بحران زده و فقیر سالها جنگ داخلی را پشت سر گذاشته است و هم اکنون نیروهای پاسدار صلح اتحاد آفریقا در این کشور مشکلات فراوانی به ویژه حملات شبه نظامیان مخالف دولت این کشور روبررو هستند.
پرس تي وي