براساس گزارشي که سازمان ديده بان حقوق بشر اخيرا منتشر کرده است،ليبي همچنان کشوري بسيار سرکوبگر است.
به گزارش شبکه پنج تلويزيون فرانسه ،سازمان ديده بان حقوق بشر در يازدهم دسامبر امسال گزارشي را درباره وضع حقوق بشر درليبي منتشر کرد.انتشار اين گزارش و محتواي ان جاي هيچ گونه تعجبي نداشت. چيزي که جاي تعجب داشت اين بود که اين گزارش به شدت انتقادي، در جريان کنفرانسي خبري در طرابلس پايتخت ليبي منتشر شد.
سئوالي که اينجا مطرح مي شود اين است که چرا ليبي باانتشار گزارش سازمان ديده بان حقوق بشر درباره وضع حقوق بشر در پايتختش موافقت کرده است؟ و اصولا اين کشور چه اهدافي را از اين کار دنبال مي کند. نکته تعجب آميز ديگر انکه،سيف الاسلام ، پسر معمر قذافي رهبر ليبي نيز از وضع حقوق بشر در کشورش که پدرش بر ان حمکراني مي کند به شدت انتقاد کرد.
تام مالينوسکي مدير سازمان ديده بان حقوق بشر دفتر واشنگتن در کنفرانسي خبري با حضور خبرنگاران داخلي و خارجي اعلام کرد گزارشي که ما تهيه کرده ايم نشان مي دهد ليبي همچنان کشوري بسيار سرکوبگر است .
سازمان ديده بان حقوق بشر بااين حال در اين گزارش تاکيد کرد اوضاع از اين نظر نسبت به گذشته بهتر شده است زيرا قوانين کيفري کشور اصلاح، زندانيان سياسي ازاد شده اند ،و ازادي هاي چشمگيري نيز در زمينه مطبوعات حاصل شده است. زيرا هم اکنون دو روزنامه خصوصي در ليبي منتشر مي شود .
برخي از کارشناسان مي گويند ليبي به سازمان ديده بان حقوق بشر اجازه داد تا نتيجه تحقيق وگزارش خود را در خود اين کشور منتشر کند تا اين چنين راه هر گونه بهانه و سو استفاده را از اين سازمان بگيرد.
محمد علاجي، از بنياد قذاقي، در اين باره مي گويد: حضور سازمان ديده بان حقوق بشر و انتشار گزارش ان درباره وضع حقوق بشر در پايتخت خود ليبي ، نشان مي دهد که در ليبي از اين به بعد تا اندازه اي ازادي وجود دارد.
نکته شگفت انگيز ديگر انکه ، دو روز قبل از انکه سازمان ديده بان حقوق بشر گزارش خود را در طرابلس منتشر کند ،سيف الاسلام ، پسر قذافي و رئيس بنياد قذافي ، در گفتگو با يک شبکه تلويزيوني از وضع حقوق بشر در کشورش انتقاد کرد. اين بنياد نيز با انتشار گزارشي مختص به خود از وضع حقوق بشر درليبي انتقاد کرده بود. در اين گزارش، به وجود شکنجه ،وجود موانع در سر راه مطبوعات و موارد ديگر از نقض حقوق بشر اشاره شده بود.
با اين وجود، هنوز مشخص نيست که آيا واقعا ليبي متحول شده است و يا نه اين اقدام نيز يکي ديگر از شگرد ها و ترفندهاي رژيم معمر قذافي است که مي خواهد از اين طريق وجهه کشورش را در جهان بهبود بخشد.
ژان-ماري فاردو، مسئول بخش فرانسه سازمان ديده بان حقوق بشر نيز دراين باره گفت در شرايط کنوني بسيار دشوار است که با قطعيت بگويم ايا اوضاع در ليبي به کلي تغيير کرده است و يا نه همه اينها يک سناريو از پيش تعيين شده براي جلب نظر سازمان ها و محافل حقوق بشر با هدف بهبود وجهه کشور در داخل و خارج از کشور است .
وي افزود مهم نيست اهداف دراز مدت ليبي ها از اين کار چه باشد ، مهم اين است که ما بايد اين فرصت را مغتنم بشماريم و اين کشور را براي ادامه اين راه تشويق کنيم.
ژان-ماري فاردو افزود نبايد پا روي حق بگذاريم زيرا مقامات ليبيايي از سه سال پيش به طور مرتب فعالان حقوق بشر را براي سفر به ليبي و تحقيق درباره اوضاع حقوق بشر در اين کشور دعوت کنند. وي افزود ما در سفر به ليبي موفق شديم با زندانيان سياسي، خانواده هايي که اعضايشان کشته شده بودند ، و دو شهروند سوئيسي نيز که در ليبي زنداني هستند ديدار کنيم.