حزب رياست جمهوري نيجر روز چهار شنبه اعلام کرد مشارکت خود را در گفتگوهاي روند صلح که با جناح مخالف اغاز کرده بود به حالي تعليق در مي اورد تا به اين ترتيب اعتراض خود را به موضع اخير جامعه اقتصادي غرب افريقا نشان دهد.
نوهو ارزيکا، يک عضو هيئت مذاکره کننده حزب رياست جمهوري نيجر که در مذاکرات با جناح مخالف حضور داشت، اعلام کرد جامعه اقتصادي غرب افريقا که نقش ميانجي را در مذاکرات سياسي نيجر ايفا مي کند اعلام کرده است که ممدو تانجا را به عنوان رئيس جمهور نيجر به رسميت نمي شناسد بنابراين ما ديگر نمي توانيم در مذاکرات شرکت کنيم.
جامعه اقتصادي غرب افريقا روز سه شنبه با انتشار بيانيه اي اعلام کرده بود که دوره رياست جمهوري ممدو تانجا در نيجر به طور رسمي به پايان رسيده است. ژنرال عبدالسلام ابوبکر، رئيس جمهور پيشين نيجريه، از طرف جامعه اقتصادي کشورهاي غرب افريقا مامور شده است به عنوان ميانجي براي حل اختلافات سياسي جناح حاکم و احزاب مخالف نيجر تلاش کند.
دوره دوم پنج ساله رياست جمهوري ممدو تانجا بيست و دوم سپتامبر به پايان مي رسيد اما بر اساس قانون اساسي جديدي که تانجا در ماه اوت در يک همه پرسي به تصويب رساند، وي مي تواند به فعاليت خود در اين سمت ادامه دهد.
عضو هيئت مذاکره کننده حزب رياست جمهوري نيجر تاکيد کرد با بيانيه اي که جامعه اقتصادي غرب افريقا منتشر کرد ديگر دليلي وجود ندارد که ما در مذاکرات شرکت کنيم چرا که اين بيانيه و موضع عجيب اين سازمان منطقه اي درباره نيجر، مذاکرات را مختل کرده است.
نمايندگان جناح اکثريت و احزاب مخالف روز دوشنبه در نشستي مشترک در کنگره اين کشور مذاکرات خود را در حضور علي باجو گاماتيه، نخست وزير اين کشور و همچنين ميانجي جامعه اقتصادي کشورهاي غرب افريقا اغاز کرده بودند.
نيجر که از اعضاي جامعه اقتصادي غرب افريقا است با بحران سياسي مواجه شده است. اين بحران زماني شکل گرفت که ممدو تانجا، رئيس جمهور نيجر، که از ده سال پيش قدرت را در اين کشور در دست دارد در تاريخ چهارم اوت گذشته با برگزاري همه پرسي مدت رياست جمهوري خود را سه سال طولاني تر کرد.
بر اساس امار رسمي، نود و دو درصد از مردم اين کشور به طور رسمي با تصويب قانون اساسي جديد موافقت کردند. با اين حال اين همه پرسي از طرف بسياري از مراکز و محافل داخلي نيجر و همچنين از طرف جامعه بين المللي به شدت محکوم شد.
بر اساس قانون اساسي نيجر که از سال هزار و نهصد و نود و نه در اين کشور اجرا مي شود، ممدو تانجا مي بايست در پايان دومين دوره پنج ساله رياست جمهوري خود در تاريخ بيست و دوم دسامبر از قدرت کناره گيري کند.اما طبق قانون اساسي جديد نيجر، ممدو تانجا مي تواند دوره رياست جمهوري کنوني خود را سه سال ديگر تمديد کند و پس از ان نيز هر چند بار که مايل باشد در انتخابات رياست جمهوري شرکت کند و در قدرت باقي بماند.
رئيس جمهور نيجر براي تحقق اهداف سياسي خود پارلمان کشورش را در بيست و ششم ماه مه منحل کرد و سپس اواخر ژوئن به فعاليت دادگاه قانون اساسي کشور پايان داد چرا که قضات عالي ترين نهاد قضايي نيجر برگزاري همه پرسي مورد نظر تانجا را غير قانوني اعلام کرده بودند. ممدو تانجا از ان زمان به بعد با توسل به اختيارات استثنايي رياست جمهوري که در قانون اساسي پيش بيني شده است، به تنهايي و با صدور احکام و دستورالعملهايي، امور کشورش را اداره مي کند.
جامعه اقتصادي غرب افريقا تهديد کرده است که اگر ممدو تانجا بدون توجه به اعتراضات و نگرانيهاي موجود درباره نيجر به نقض اصول دموکراتيک ادامه دهد، اين سازمانها تحريمهايي جدي برضد نيجر اتخاذ خواهند کرد.