وزير خارجه سومالي از جمهوري اسلامي ايران براي بهبود وضعيت در كشورش درخواست كمك كرد.
به گزارش خبرنگار سياستخارجي خبرگزاري فارس، احمد جامع جانگلي وزير امور خارجه سومالي كه به تهران سفر كرده، امروز سهشنبه پس از ديدار و گفتگو با منوچهر متكي وزير امور خارجه كشورمان در نشست خبري مشترك ضمن ابراز خرسندي از حضور در جمهوري اسلامي ايران و قدرداني از دولت و ملت ايران، به روابط طولاني و تاريخي ايران و سومالي و هزاران سال روابط اقتصادي و تجاري دو كشور اشاره كرد و گفت: رابطه تاريخي ما با جمهوري اسلامي ايران علت حضور ما در اينجا است.
وي از جمهوري اسلامي ايران براي بهبود وضعيت در سومالي درخواست كمك كرد و با اشاره به اينكه كشورش 20 سال است كه با مشكلات عديدهاي دست و پنجه نرم ميكند، جمهوري اسلامي ايران را قدرت بزرگي در سازمان كنفرانس اسلامي برشمرد كه همواره كمكرسان سومالي در مجامع بينالمللي بوده است.
وزير خارجه سومالي با بيان اينكه ايران همواره از ملت و دولت سومالي حمايت كرده است، افزود: ما آمادهايم در مورد وضعيت كشورمان و گسترش روابط با جمهوري اسلامي تبادلنظر كنيم.
احمد جامع جانگلي با اشاره به اينكه در اين سفر حامل پيامي از سوي رئيسجمهور سومالي براي محمود احمدينژاد است، گفت: رئيسجمهور سومالي در حاشيه نشست كومسك در استانبول و همچنين اجلاس مجمع عمومي سازمان ملل گفتگوهاي بسيار سازندهاي با آقاي احمدينژاد داشت. رئيسجمهور ما اعتقاد راسخ دارد كه روابط دو كشور بايد تقويت و گسترش يابد و بر اين اعتقاد است كه روابط نزديكتر بين كشورها در منطقه فرصت بيشتري را براي ثبات و امنيت در منطقه فراهم ميكند.
وزير خارجه سومالي با بيان اينكه ما در كشورمان با 2 چالش دزدي دريايي و تروريسم روبرو هستيم، تروريسم را پديده جديدي در سومالي برشمرد و گفت: جنگجويان خارجي با افراطگرايان سومالي مرتبط شدند و وضعيت را براي ايجاد اغتشاش كامل در اين كشور بدتر كردند و براي پيشبرد دستور كار جهاني خود از آن استفاده نمودند.
وي ادامه داد: ما تلاش ميكنيم قبل از اينكه اين وضعيت بدتر شود با كمك تمام دوستان با اين وضعيت شوم مبارزه كنيم تا شاهد ثبات و امنيت در سومالي باشيم. ما آغوش خود را باز و دستان خود را به سوي وحدت ملي دراز ميكنيم.
وزير خارجه سومالي با ذكر اين نكته كه برخي علاقهمند صلح و ثبات در سومالي نيستند، افزود: آنها سومالي را در راستاي پيشبرد اهداف خود ميدانند. ما از تمام اقشار و گروهها براي فرايند صلح در سومالي استقبال ميكنيم و به اين روش تا برقراري صلح و ثبات در اين كشور ادامه ميدهيم.
جانگلي جمهوري اسلامي ايران را كشوري عمده و كمككننده به توسعه سومالي و قدرتي عمده در منطقه برشمرد و بار ديگر گفت: ما خواستار حمايت ايران در همه حوزهها هستيم، سومالي نيازمند بازسازي است. تاسيسات بهداشتي ما نابود شده و علاوه بر آن مدارس ما نيز نيازمند بازسازي است و ايران ميتواند در ساخت نهادهاي دولتي به ما كمك كند.
وي با بيان اينكه به تبادل نظرها با مقامات ايران در طول سفر دو روزهام به تهران ادامه خواهم داد، افزود: من با پيام روشني به سومالي برخواهم گشت.
يكي از خبرنگاران از وزير خارجه سومالي سؤال كرد كه كدام كشورها در ناآراميهاي سومالي و تجهيز تروريستها و دزدان دريايي مشاركت دارد؟ كه وي پاسخ داد: دزدي دريايي و تروريسم چالشهايي است كه فراروي ما قرار دارد و دزدي دريايي يك جنايت سازمان يافته است و به يك جنبش تبديل شده كه از ماهيگيري غيرقانوني در سواحل سومالي آغاز و سپس به جنايتي سازماندهي شده و تجارتي پردرآمد تبديل شد.
وزير خارجه سومالي با تاكيد بر مقابله با دزدي دريايي افزود: دولت و نهادهاي امنيتي سومالي بايد مقتدرانه با دزدان دريايي برخورد كنند تا اين چالشها مرتفع شود.
به گفته وي ناامني در سومالي باعث شده كه تروريستها و دزدان دريايي به اين كشور وارد شوند.
جانگلي با بيان اينكه نميخواهم وارد جزئيات در مورد كشورهايي كه به دزدان دريايي و تروريستها كمك ميكند بشوم، اظهار داشت: دزدان دريايي به خوبي از ناحيه بازيگران دولتي و غيردولتي تغذيه و تامين مالي ميشوند. من نميخواهم نام اين كشورها را ذكر كنم، پيش از اين نام برخي از اين كشورها برده شده بود. بايد با اين مشكل برخورد شود و ما با دوستان خود در سراسر كشور در اين زمينه گفتگو ميكنيم تا صلح و ثبات در سومالي تقويت شود.
وي در پاسخ به اين پرسش كه شما چه كمكي از ايران براي پايان دادن به بحران داخلي كشور خود ميخواهيد؟ اظهار داشت: نياز ما فراوان است و ما خواستار حمايت و كمك ايران در حوزههاي مختلف هستيم. ما در حال گفتگو با برادران ايراني به منظور شناسايي حوزههايي هستيم كه جمهوري اسلامي ايران ميتواند به ما كمك كند. اين حوزهها بعدا اعلام خواهد شد.