عمق شكاف ميان شورشيان زماني آشكار شد كه اوكا آخر هفته گذشته هشدار داد فرآيند صلح تاثيري در شرايط ايجاد نكرده است و تهديد كرد اگر دولت مردان اقدام عملي در راستاي تحقق وعدههاي خود نكنند آنها در روند آتشبس خود تجديد نظر خواهند كرد.
طي هفتههاي اخير به نظر ميرسد روزنه اميدي براي پايان درگيريهاي خونين و ديرينه نيجريه ظهور يافته است. عمرو موسي يارادوا، رئيسجمهور نيجريه براي تمام شورشيان عفو عمومي اعلام كرد و همچنين وعده داده است ميليونها دلار به مناطق نفتخيز جنوب شرقي نيجريه كه داراي مردماني فقير است، اختصاص دهد.
اين اظهارات و ادامه گفتگوهاي رهبران شورشي با دولت و همچنين پا پيش گذاشتن بسياري از شورشيان براي تحويل اسلحههايشان موجب شده روند صلح و اعلام آتشبس در مسيري تازه و اميدبخشي قرار گيرد.
به گمان بسياري از تحليلگران، بازگشت آرامش و ثبات به نيجريه چندان دور از ذهن نيست چرا كه دولت خواستههاي شورشيان را قبول كرده و وعده داده است سرمايهگذاري خود را در منطقه افزايش دهد و شرايط را براي رشد اين مناطق فراهم آورد .
البته شورشيان نيز تنها درخواست خود را رشد منطقه و ريشهكن كردن فقر عنوان كرده بودند و با قبول دولت به اين امر بسيار محتمل به نظر ميرسد كه نا آراميها به پايان برسند.
نيجريه به عنوان يك كشور توليد كننده نفت همانند ساير كشورهاي صادر كننده نفت از جايگاه ويژهاي در جهان برخوردار است. چاههاي نفت نيجريه منابع انرژي نويني را به روي جهانيان گشوده است. بر اساس آمارها ايالاتمتحده در حدود 16 درصد از نفت مورد نياز خود را از آفريقا تامين ميكند و در نظر دارد اين ميزان را تا 25درصد افزايش دهد.
اين در حالي است كه حدود 8 تا 10 درصد واردات نفت آمريكا از نيجريه تامين ميشود، اما ناآراميهاي نيجريه و حملات پياپي به خطوط لوله نفتي و همچنين ربوده شدن كاركنان شركتهاي خارجي شاغل در حوزه نفت موجب شده توليد نفت نيجريه تا يك سوم ظرفيت واقعياش كاهش يابد.
اين ميزان كاهش درآمد عواقب سنگيني براي كشور به همراه داشته و موجبات افزايش فقر و بزهكاري را فراهم آورده است اما با آغاز روند صلح اميد ميرود دوباره توليد نفت در نيجريه رونق خود را بازيابد و شرايط براي تمام ساكنين اين كشور تغيير كند.
با نزديك شدن سال نو ميلادي كساني كه به پايان يافتن درگيريها و بازگشت آرامش اميدوار بودند اميدهاي خود را به آرامي از دست ميدهند و اين موضوع به اين خاطر است كه دو فردي كه بيشترين تاثير را در شكلگيري روند صلح و اعلام آتشبس و مذاكره با شورشيان داشتند در حال حاضر قادر به ادامه اين كار نيستند.
يارادوا (رئيسجمهور) بهخاطر عارضه قلبي بيش از يك ماه است كه براي معالجه در عربستانسعودي بسر ميبرد و همچنين تيمي الايبه، مشاور مخصوص او كه بيشترين نقش را در متقاعد كردن شورشيان براي مذاكره ايفا كرد هماكنون براي مداواي خود در لندن، پايتخت بريتانيا بهسر ميبرد.
اين عوامل باعث شده كار ادامه مذاكرات و روند صلح به دست ساير دولتمردان بيفتد اما به اعتقاد رهبران شورشي اين دولتمردان اصلا قابل اعتماد نيستند و آنها چندان مايل به ايجاد آرامش در نيجريه نيستند و بيشتر مايلند شرايط به حالت اول خود بازگردد.
يكي ديگر از عواملي كه روند صلح را چندان اميدوار كننده نمينمايد عدم وجود اتحاد و يكپارچگي در ميان شورشيان است. از زماني كه نهضت آزادي دلتاي نيجر آغاز شد هيچگاه اتحاد و يكپارچگي در بين شورشيها تا بدين حد اندك نبوده است.
اين جنبش در ابتدا به رهبري هنري اوكا، يك فعال اقتصادي آغاز شد. زماني كه او به اتهام خيانت، تروريسم و اقدام عليه امنيت ملي در سال 2007 دستگير شد، شكاف ميان شورشيان رو به افزايش گذاشت.
وقتي در ماه جولاي اوكا آزاد شد ديگر رهبران قدرت يافته نهضت اجازه ندادند كه دوباره رهبري را بر عهده بگيرد و او را به حاشيه راندند.
عمق شكاف ميان شورشيان زماني آشكار شد كه اوكا آخر هفته گذشته هشدار داد فرآيند صلح تاثيري در شرايط ايجاد نكرده است و تهديد كرد اگر دولت مردان اقدام عملي در راستاي تحقق وعدههاي خود نكنند آنها در روند آتشبس خود تجديد نظر خواهند كرد.
شورشيان در پي اين اظهارات حملاتي را به چند لوله انتقال نفت انجام دادند و با اين كار بطور غيرمستقيم دولت را تهديد به حملات گستردهتر كردند اما چند ساعت پس از اين اقدامات مك آنتوني، از فرماندهان دستههاي نظامي شورشيان با اقدامات اوكا و طرفدارانش بهشدت مخالفت كرده و اظهارات و اقدامات آنها را محكوم كرد.
او تاكيد كرد: ما ميخواهيم كه مردم و دولت بدانند كه اين اقدامات توسط كساني انجام شده است كه دشمنان نهضت به شمار ميآيند . ما كاملا واقفيم كه روند صلح بسيار كند پيش ميرود ولي رهبران شورشيان قصد توقف در مذاكرات را ندارند. آنها قصد دارند تا حصول نتيجه نهايي گفتگو ها وضعيت آتشبس را حفظ كنند.
اين اظهارات نشان دهنده انفكاك و شكاف شديد ميان شورشيان است كه آينده نيجريه را در هالهاي از ابهام قرار ميدهد. آنتوني در مصاحبهاي با روزنامه تايمز اعلام كرده بود به ثمر نشستن روند صلح تنها به سلامتي و بازگشت رييسجمهور بستگي دارد زيرا دولت بخاطر فساد فراواني كه در خود پرورانده قادر به انجام كاري موثر در اين راستا نخواهد بود مگر اينكه براي ريشهكن كردن فساد دست به اقدامي اساسي و گسترده بزند.
منبع: اكونوميست