خبرگزاري رويترز در گزارشي از نايروبي نوشت :
نخست وزير سومالي روز يکشنبه اعلام کرد نيروهاي دولتي اين کشور اماده هستند حمله اي گسترده را عليه شورشيان اغاز کنند و انتظار مي رود انها را تا پايان اين ماه از پايتخت بيرون کنند.
صحبت از حمله قريب الوقوع نيروهاي دولتي سومالي به شورشيان در هفته هاي اخير شايع بوده است و گزارش ها حاکي از ان است گروه الشباب که گروه اصلي شورشي در اين کشور است، به خدمت گرفتن اجباري جوانان را به منظور امادگي براي مقابله با اين حمله، تشديد کرده است.
عمر عبدي رشيد علي شارمارکي گفت : " نيروهاي ما اماده اقدام هستند تا تروريست ها را پيش از پايان ژانويه از پايتخت بيرون برانند و به تصرف مناطق تحت کنترل جنگجويان ادامه دهند ".
سومالي از سال هزار و نهصد و نود و يک ميلادي دولت مرکزي منسجمي نداشته است. تلاش هاي کشورهاي غربي براي ايجاد دولتي منسجم در سومالي اخيرا با حملات جنگجويان الشباب که واشنگتن انرا نماينده گروه القاعده در اين منطقه قلمداد مي کند، تضعيف شده است.
نخست وزير سومالي خاطر نشان کرد : " تدارکات و اماده سازي هاي دولت بر استخدام و اموزش نيروها و ايجاد اصلاحات در ساختار فرماندهي متمرکز است ".
وي افزود : " ما نمي توانيم يک شبه به جنگ برويم اما بيشتر تلاش هاي خود را بر اماده سازي نيروهايمان براي اقدام قرار داده ايم تا اين که اقداماتمان در نهايت نتايجي به بار اورد ".
نخست وزير سومالي گفت حملات نظامي تحت رهبري امريکا در افغانستان و عراق بر گروه هاي القاعده در اين کشور فشار وارد کرده است و کشش و جاذبه سومالي را به عنوان پناهگاهي امن براي جنگجويان افزايش داده است.
عمر عبدي رشيد علي شارمارکي خاطر نشان کرد ارتباط الشباب با جنگجويان در يمن ديگر موضوع گمانه زني ها نيست.
الشباب روز جمعه اعلام کرد در صورتي که امريکا به تلافي حمله نافرجام به يک هواپيماي مسافربري امريکايي به حملات خود در يمن ادامه بدهد، اين گروه اماده است نيروهايي کمکي به يمن اعزام کند.
وي افزود : " هدف انها دستيابي به اهدافي از طريق جنگيدن در کنار يکديگر است. اين شبکه اي تروريستي است که همان تفکر را دارد. اگر انها را در يمن شکست بدهيد، به سومالي خواهند امد و به بي ثبات کردن جهان ادامه خواهند داد".
نخست وزير سومالي از مقامات مسئول در کشورهاي غربي خواست از اتباع سومالي که مي خواهند به اين کشور بازگردند بازجويي و از بازگشت عناصر افراطي به سومالي جلوگيري کنند.
شارمارکي گفت : " افراد محلي در بمب گذاري هاي انتحاري شرکت داشته اند. با اين حال، نشانه هايي وجود دارد که مردان جواني که شستشوي مغزي شده و از خارج از سومالي به اين کشور باز مي گردند، بيشتر مايلند در حملات انتحاري شرکت کنند ".
گفته مي شود انفجار انتحاري اخير در موگاديشو پايتخت سومالي که به کشته شدن بيست و دو نفر از جمله سه وزير دولت سومالي منجر شد، بدست يک مرد سوماليايي که سال ها در دانمارک زندگي کرده بود، صورت گرفته است.
شارمارکي گفت برغم گشت زني هاي کشتي هاي جنگي خارجي در سواحل سومالي و خليج عدن، دزدان دريايي که در سواحل سومالي فعاليت مي کنند هر چه بيشتر پيشرفته مي شوند.
وي افزود بهترين راه براي مقابله با مسئله دزدي دريايي، برخورد با مسئله فقر در ميان مردم سومالي است.
نخست وزير سومالي گفت : " اگر جامعه بين المللي ده درصد منابعي را که براي کشتي هاي جنگي که در سواحل سومالي گشت زني مي کنند به سومالي اختصاص مي داد، ما مي توانستيم اقدامات بيشتري صورت دهيم و دزدان دريايي را در خشکي شکست دهيم ".
دزدان دريايي سومالي با ربودن کشتي هاي تجاري در اقيانوس هند و خليج عدن، تاکنون ده ها ميليون دلار باج دريافت کرده اند.
اقدامات اتحاديه اروپا، سازمان پيمان اتلانتيک شمالي (ناتو) و چندين کشور ديگر به توقف حملات دزدان دريايي به کشتي هاي تجاري در سواحل سومالي و خليج عدن منجر نشده است.
دزدان دريايي به اين علت مي توانند در سواحل سومالي ازادانه فعاليت کنند که اين کشور در تقريبا بيست سال گذشته دولت مرکزي موثر و منسجمي نداشته است.
به گزارش خبرگزاري رويترز از نايروبي ، حدود بيست هزار کشتي هرسال از خليج عدن که اقيانوس هند و کانال سوئز را با يکديگر مرتبط مي کند، عبور مي کنند.