مردم قاره سياه آفريقا از حضور بيگانگان بويژه سفيدهاي غربي در سرزمين شان خاطره خوشي ندارند اما اينک زردهاي چيني با برنامه و سياست هاي به ظاهر خلاف غربي ها به اين قاره ي کهن پاي نهاده اند.
اگرچه حضور چيني ها در قاره آفريقا به قرن ها و روابط جدي آن ها به نيم قرن مي رسد اما در سال هاي اخير حضور پرقدرت اژدهاي زرد در اين قاره، نمونه ديگري از روابط کشورها با يکديگر را به نمايش گذاشته است. اکنون کالاها و تکنولوژي چيني نه تنها آفريقا بلکه کشورهاي ديگر را در نورديده و هيچ کشوري نيست که از وسوسه و اشتياق واردات اين کالاها در امان نباشد. اينک در بسياري از داد و ستدهاي جهاني ردپاي حضور پرقدرت چين در بازارهاي آن ها ديده مي شود و اين يعني تسليم بدون قيد و شرط بازار جهاني در برابر کالاهاي چيني است.
کالاهاي ساده اما ارزان مشخصه اصلي توليدات چيني است و دقيقا همين خصيصه، مناسب مردم کم در آمد و فقير قاره سياه مي باشد، اما در پشت اين هجوم کالاهاي چيني کمتر از صدور دانش تکنولوژي توليد اين کالاها به کشورهاي آفريقايي ديده مي شود. آفريقا سرزميني مستعد و بالقوه براي توسعه و پيشرفت است و رسيدن به اين جايگاه زماني تحقق خواهد يافت که حاکمان اين کشورها به توانايي هاي مردم خود باور کنند. مردم آفريقا در سرزميني زندگي مي کنند که سرشار از معادن زميني و زير زميني است اما همچنان در تنگدستي و فقر بسر مي برند و در واقع اين وضعيت بخاطر امتناع کشورهاي بيگانه حاضر در اين سرزمين براي در اختيار گذاشتن علم فناوري استخراج آن، بوجود آمده است.
مردم آفريقا خاطره خوشي از حضور بيگانگان در اين قاره ندارند و حضور آن ها همواره برابر با غارت ثروت هاي خدادادي آن ها بوده است. اکنون با خروج برخي از بيگانگان از قاره سياه که بخاطر مبارزات مردم آفريقا حاصل شده، ردپاي زردها به اين سرزمين باز شده است. در سال هاي اخير حضور مقام هاي چيني در آفريقا افزايش يافته است. اين حضور سيل ورود کالاهاي چيني به اين سرزمين را در پي داشته است. مقام هاي چيني در اين سال ها با مشوق هاي اقتصادي ازجمله اعطاي وام به سرزمين سياهان گام نهاده اند.
"ون جيابائو" نخست وزير چين اخيرا در کنفرانس مجمع همکاريهاي مشترک چين و آفريقا در شرم الشيخ مصر تأکيد کرد: ما قصد داريم براي توسعه ظرفيتها و تقويت بودجه دولتهاي آفريقايي کمک کنيم و در همين راستا 10 ميليارد دلار وام در اختيار آنها قرار خواهيم داد و بدهي هاي برخي از کشورهاي آفريقايي را به پکن مي بخشيم. بيان مشوق هاي اقتصادي مقام هاي چيني در شرايطي بيان مي شود که "يانگ جيه چي" وزير خارجه چين خود را آماده مي کند که از روز سه شنبه هفته آينده يک سفر دوره اي به چند کشور آفريقايي و عربي آغاز کند.
"يانگ جيه چي" در اين سفر که از پنجم تا 14 ژانويه به طول خواهد انجاميد از هفت کشور کنيا، نيجريه، سيرآلئون، الجزاير، مراکش، عربستان سعودي و مالديو ديدار خواهد کرد. وزير خارجه چين در اين سفر در ديدار با همتايان و مقامات بلندپايه اين کشورها با آنان درباره راههاي توسعه و گسترش مناسبات دوجانبه بحث و تبادل نظر خواهد کرد. چين در موضوعاتي چون تحولات اقليمي، ساخت بيمارستان، احداث مدرسه، بهبود نظام آموزش و پرورش و تقويت صنعت کشاورزي و انرژي با کشورهاي آفريقايي همکاري دارد و پکن تلاش مي کند بر دامنه نفوذش در اين قاره بيفزايد. آفريقايي ها با توجه به اينکه خاطره ناخوشايندي از حضور غربي ها در اين قاره داشته اند، اکنون چيني هاي زرد را در ميان خود دارند که برخلاف غربي ها به منافع آن ها چشم ندوخته اند و در ظاهر در جستجوي داد و ستدهاي پاياپاي به آن ها هستند.
چين در حال حاضر سومين شريک بزرگ تجاري آفريقا پس از آمريکا و اتحاديه اروپايي محسوب مي شود. سهم اين کشور در صادرات آفريقا، از سال 2000 تاکنون تقريباً دو برابر شده است. در بخش خدمات نيز آفريقا به سرعت به بازاري بزرگ براي شرکت هاي ساختماني و مهندسي چين تبديل مي شود. اگرچه غرب، چين را متهم کرده که منابع طبيعي آفريقا را بيش از حد مورد بهره برداري قرار داده است اما اين کشور وعده داده است طي سه سال آينده به آفريقا 10 ميليارد دلار وام کم بهره و مدت دار بدهد.
غرب به حضور چين در آفريقا با نگاه انتقادي دنبال مي کند در حالي که پکن تاکيد دارد هرگز سياست هاي سلطه گري و استعماري غرب را در آفريقا دنبال نخواهد کرد. چيني ها مي گويند سرمايه گذاري اين کشور در منابع نفت و گاز آفريقا فقط يک شانزدهم از کل سرمايه گذاري چين در اين قاره است و لزومي نيست کشورهاي ديگر در اين زمينه چين را مورد انتقاد قرار دهند.
با اينحال چين کالاهايي به آفريقا صادر مي کند که مستقيما به دست مصرف کننده اين قاره مي رسد که اين مساله گاهي به صنايع آفريقا خسارت وارد مي کند اما بيشتر واردات چين از آفريقا نفت و مواد خام است. آفريقا از چين مي خواهد سرمايه گذاري ها خود را به سمت صنعتي کردن و تکنولوژي ببرد و به کشورهاي آفريقايي در انتقال فناوري کمک کند تا اين کشورها به عنوان منبع مواد خام باقي نمانند.
صادرات کالاهاي توليد شده چيني ها به آفريقا بدون اينکه فناوري آن به اين قاره انتقال يابد اکنون به يکي از معضلات روابط اقتصادي و تجاري چين با آفريقا و بسياري از کشورهاي جهان تبديل شده است. ورود کالاهاي توليد شده چيني که معمولا با بهاي ارزان توليد مي شود باعث افزايش بيکاري در کشورها مي شود که اين مورد در آفريقاي جنوبي نيز وجود دارد. اکنون چين براي آفريقا بازاري بزرگ، تامين کننده مالي، سرمايه گذار، پيمانکار و مجري محسوب مي شود. روابط چين با آفريقا سبب کاهش فقر در قاره سياه، به تحقق اهداف توسعه هزاره نيز کمک مي کند اما نگراني هايي نيز از حضور پررنگ چين در آفريقا ابراز مي شود. بسياري از کشورهاي آفريقايي، حضور چين را مانع گسترش صنايع نوپاي بومي و رشد اشتغال در اين قاره مي دانند. کشورهاي عمده صنعتي نيز از ناهماهنگي ميان سياست هاي اعتباري چين و غرب گله دارند.
حضور در آفريقا همچنين براي پکن منافع استراتژيک و افزايش يارگيري دارد. گسترش روابط ميان چين و آفريقا سبب تقويت و گسترش همکاريهاي جنوب – جنوب ميشود و بر توانمندي پکن در رويارويي با چالشهاي شمال ميافزايد. با اينحال حضور و رقابت چين و کشورهاي غربي در آفريقا همراه با انتقال دانش تکنولوژي و نداشتن اهداف سلطه گري و استعماري مي تواند روند توسعه و پيشرفت قاره سياه را سرعت بخشد.