سخنگوي وزارت امور خارجه مصر در واشنگتن، تاکيد کرد کشورهاي عربي در رايزني با دولت آمريکا به دنبال طرح عملي براي از سرگيري مذاکرات صلح هستند.
حسام زکي در مصاحبه با شبکه تلويزيوني العربيه، درباره طرح آمريکا براي از سرگيري گفتگوها بين اسرائيل و فلسطينيها گفت.. آمريکا در عمل خواهان از سرگيري روند مذاکرات خاورميانه است. زماني که تابستان گذشته دولت آمريکا اعلام کرد قصد دارد به سرعت در جهت پيشبرد روند صلح خاورميانه اقدام کند، اميدواريهاي زيادي در اين مورد به وجود آمده بود. پس از آنکه اسرائيل تعليق کامل شهرک سازي را رد کرد، اين اميدواريها کمرنگ شد. در اين مدت هيچ اقدام جدي انجام نشد و هيچ افق براي از سرگيري روند صلح وجود نداشت.
وي افزود.. ادامه شرايط کنوني و رکود در روند صلح براي همه خسته کننده شده بود. به ويژه که دولت آمريکا براي احياي روند صلح، تمايل دارد. به همين علت، کشورهاي عربي بايد تلاشهايي انجام دهند و عرصه را براي طرفداران اسرائيل که مي گويند فلسطينيها و عربها خواهان صلح نيستند، باز نگذاريم. سفر وزير امور خارجه و رئيس سازمان اطلاعات مصر به آمريکا و نيز سفر وزير امور خارجه اردن در اين جهت است. موضع مصر در اين مورد روشن است. اساس موضع کشورهاي عربي در مورد سرعت از سرگيري مذاکرات نيست، بلکه اساس موضع عربها اين است که بايد ديدگاه هاي دو طرف به يکديگر نزديک شود. مشکلي که به علت تمرکز بر مساله شهرک سازي به وجود آمد بايد پشت سر گذاشته شود. بايد مشخص شود که آيا از سرگيري مذاکرات امکان پذير است، يا اينکه مذاکرات روند بيهوده اي خواهد بود.
حسام زکي اضافه کرد.. دولت آمريکا خود بر لزوم توقف شهرک سازي اسرائيل تاکيد کرده بود، اما پس از آن شاهد عقب نشيني در موضع دولت آمريکا بوديم. اسرائيل بر اساس نقشه راه تعهداتي دارد که بايد به آنها عمل کند. دولت آمريکا بايد ديدگاه مشخصي درباره چگونگي پايان اين کشمکش داشته باشد. سخن گفتن درباره از سرگيري مذاکرات و رسيدن به توافق در مدت دو سال، کافي نيست.
محمود عباس حاضر به پذيرفتن تضمينهاي آمريکا نشد و آن را قابل ترديد خواند، زيرا در عمل اقدامات اسرائيل ادامه دارد. بايد تضمين هاي بين المللي از طرف سازمان ملل يا کميته چهارجانبه اعلام شود تا اين تضمينها اعتبار داشته باشد. هماهنگي بين کشورهاي عربي براي اتخاذ موضع مشترک درباره اين مساله وجود دارد.