سازمان ملل - سفير و نماينده دائم مصر در سازمان ملل در گفت و گويي با خبرنگار ايرنا در نيويورک تصريح کردکه استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي يکي از ستونهاي اصلي معاهده منع گسترش تسليحات اتمي (ان پي تي) است و کسي نمي تواند کشوري را از حق خود باز بدارد.
"ماجد عبدالعزيز" در حاشيه سومين و آخرين نشست مقدماتي پيش از اجلاس کنفرانس بازنگري معاهده "ان پي تي" در ارديبهشت ماه سال آتي, گفت: من معتقدم که ما همه کشور هاي مسوولي هستيم و همگي يعني ايران و مصر و ساير کشور ها به عنوان کشور هاي غير هسته اي با عضويت در ان پي تي متعهد شده ايم که سلاح هسته اي توليد نکنيم.
وي اظهارداشت: از طرف ديگر کشور هاي داراي سلاح هسته اي هم تعهداتي در جهت نابودي اين سلاح ها دارند. بنا بر اين, اين تعهدات دو جانبه است و ما به اجراي تعهدات خودمان ادامه مي دهيم و آنها هم تعهدشان اين است که در يک چارچوب زمان بندي شده قابل قبول، به انهدام اين سلاح ها اقدام کنند و همه اهداف اين معاهده در واقع در همين خلاصه مي شود.
سفير مصر در سازمان ملل همچنين گفت: ولي بهتر است از انحصار و غير انحصار حرف نزنيم. در اين معاهده ستون هايي وجود دارد که در اين ميان خلع سلاح هسته اي يک ستون اساسي است و از طرفي حق استفاده صلح آميز از اين فناوري ها هم يک ستون اصلي ديگر اين معاهده است و هيچ کس هم نبايد ديگري را از استفاده از اين حق منع کند.
عبدالعزيز اظهارداشت: در عين حال مساله عدم گسترش هم يک اصل بسيار بسيار با اهميت اين معاهده محسوب مي شود.
وي درخصوص راههاي ترغيب کشورهاي هسته اي غيرعضو به عضويت در "ان پي تي" گفت که" وقتي يک توافق جهاني در مورد خلع سلاح هسته اي در يک چارچوب زماني وجود داشته باشد، به اين کشور ها گوشزد مي کند که نمي توانند به داشتن اين گونه سلاح هاي ادامه بدهند ولو آنکه عضو ان پي تي هم نباشند" .
سفير مصر در سازمان ملل افزود: قدرت هاي عمده جهان تصميم گرفته اند که ديگر سلاح هسته اي وجود نداشته باشد. اين پيام درست را به آنها خواهد داد و اين تنها راه خلع سلاح هسته اي است. همچنين اين تنها راهي است که مي شود از کشور هاي خارج ان پي تي خواست که سلاح هاي هسته اي خود را از ميان ببرند و به عنوان کشورهاي غيرهسته اي به عضويت ان پي تي در بيايند.
وي موضع دولت جديد آمريکا در رابطه با مساله خلع سلاح را يک موضع مثبت خواند و گفت: "ما سعي مي کنيم همه را ترغيب کنيم که در يک چار چوب همه جانبه در مطابقت با اصل ان پي تي اين گفتگو ها را دنبال کنند تا همگي بدانيم که چگونه توافق هايي در کار خواهد بود و به چه شکلي و در کدام چارچوب زماني به اجرا در خواهند آمد."
عبدالعزيز در ادامه ياد آور شد که " در عين حال مساله خلع سلاح با موضوع عدم گسترش مرتبط است و بويژه پرداختن به موضوع عدم گسترش در خاورميانه اهميت خاصي دارد".
سفير مصر در سازمان ملل با اشاره به اينکه "گفتگوهايي در خاورميانه بر سر اين مساله با ايران و اسرائيل در جريان است"، اظهار اميدواري کرد که اين گفتگو ها به نتيجه برسد.
وي در مورد چشم انداز جهان عاري از سلاحهاي اتمي اظهارداشت: اين جريان يک روند زمان بر است و "معنايش اين نيست که ظرف امسال يا سال بعد، جهاني عاري از سلاح هاي هسته اي خواهيم داشت. بايد طرحي منسجم و در يک چار چوب زماني مشخص وجود داشته باشد و هرچه زودتر اين طرح اجرا بشود، براي همه بهتر است و نه فقط براي ما بلکه براي همه".
عبدالعزيز با ربط دادن پرونده هسته اي ايران به ساير مسائل خاورميانه گفت:"در عين حال ما اقدامات مربوط به آنچه را پرونده هسته اي ايران خوانده مي شود، به مساله انهدام هرگونه سلاح هسته اي که ممکن است بالقوه در اختيار اسرائيل باشد، مربوط مي دانيم. بنابراين در برخورد با مقوله عدم گسترش سلاح هاي هسته اي در خاورميانه دو جنبه وجود دارد."
به گزارش ايرنا، نشست مقدماتي بازنگري از دوشنبه آغاز شد و اين هفته هم ادامه مي يابد.
بحث و بررسي در خصوص خلع سلاح هسته اي، عدم اشاعه، استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي و موضوع تضمين به کشورهاي غيرهسته اي در خصوص عدم استفاده از سلاح هسته اي عليه آنها، ايجاد منطقه عاري از سلاحهاي اتمي در خاورميانه در کنار توافق درباره دستور کار کنفرانس سال 2010 از مهمترين اهداف نشست نيويورک است.