در سفر اخير هيات عاليرتبه ديپلماتيك ايران به ليبي، رئيس پارلمان اين كشور از علي لاريجاني براي سفر به طرابلس دعوت كرد.
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي كه در سفر ليبي و پاكستان همسفر وزير امور خارجه بوده است، با اعلام اين خبر به مهر گفت: اكنون مقامات ليبي درصددند 150ميليارد دلار در كشورشان سرمايهگذاري كنند و جاي ايران در اين كشور خالي است.
يك اختلاف
حشمتالله فلاحتپيشه در عين حال با اشاره به پرونده امام موسيصدر گفت: پرونده اين موضوع هنوز مفتوح است. بنابراين در سفر متكي به ليبي قرار شد يك كميته سياسي مسائل سياسي 2 كشور و يك كميته اقتصادي نيز موضوعات اقتصادي را پيگيري كند و به عقيده ما يك اختلاف باعث نميشود كل رابطه ايران با يك كشور به تعليق در آيد.
قابل تأمل بود
عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در عين حال تاكيد كرد: امروز در خيلي از موضوعات نظرات ايران و ليبي به هم نزديك است و ليبياييها همواره طرف همراه ايران بودهاند اما اخيرا رايي كه اين كشور در شوراي حكام عليه ايران داد قابل تامل بود، بنابراين ضروري بود كه رابطه ايران و ليبي ترميم شود.
انتقاد از سفر به ليبي
اين در حالي است كه پايگاههاي اينترنتي و تشكلهاي حامي آزادي امام موسي صدر، در بيانيههايي از سفر وزير امور خارجه به ليبي انتقاد كردهاند.
دهم تيرماه سالجاري قرار بود رئيس جمهوري براي شركت در اجلاس دو سالانه اتحاديه آفريقا به ليبي سفر كند، اما اين سفر ساعاتي پيش از پرواز لغو شد. درصورتيكه سفر احمدينژاد به ليبي انجام ميشد، او بلندپايهترين مقام ايراني بود كه پس از انقلاب اسلامي به طرابلس ميرفت.
پيش از او، پرويز داوودي، معاون اول وقت رئيسجمهور به ليبي سفر كرده بود كه با انتقادهاي شديد داخلي مواجه شد. ابهام در سرنوشت امام موسي صدر و
ربوده شدن وي در 31 سال پيش در خاك ليبي علت اين انتقادها بود.
رابطه، استراتژيك نيست
يك ديپلمات بلندپايه پيشين در تحليلي گفت: ليبي در مقطعي از جنگ تحميلي بهدليل خصومتي كه با صدام داشت در كنار ايران قرار گرفت اما اينكه گفته شود رابطه ما با ليبي استراتژيك است بههيچوجه صحيح نيست و بعيد ميدانم كه مسئولان سياست خارجي دولت كنوني نيز به اين موضوع اعتقادي داشته باشند.
صادق خرازي گفت: موضوع امام موسي صدر پرونده مفتوحي در سياست خارجي ايران است كه تا زمان مشخص شدن وضعيت ايشان هيچگاه بسته نخواهد شد. بيش از 31 سال از ناپديدشدن اين روحاني شيعي سپري شده است و دولت ليبي تاكنون پاسخگوي وضعيت اين روحاني بزرگوار كه در طرابلس ناپديد شده نبوده است.
سفير پيشين ايران در فرانسه يادآوري كرد: در زمان دولت هشتم پرونده امام موسي صدر طي مذاكره با طرف ليبيايي به نتايج مثبتي رسيده بود كه متأسفانه بهدليل خلف وعده مسئولان دولت ليبي كه قرار بود موضوعاتي را آشكار كنند تكميل نشد و در دولت نهم نيز بهدليل عدم پيگيري دستگاه سياست خارجي كشور، پيگيري وضعيت امام موسي صدر به فراموشي سپرده شد.
وي تاكيد كرد: اولويت سياست خارجي ايران ارتباط با ليبي نيست و تجربه نشان داده است كه معمر قذافي نيز بهدليل عدمبرخورداري از يك منطق مناسب، فرد چندان قابل اعتمادي نيست بر همين اساس نميتوان گفت كه رابطه با اين كشور بر تمامي موضوعات دوجانبه و مواردي كه دولت ايران مايل به پاسخگويي دولت ليبي است، برتري دارد.