نيکولا سارکوزي رئيس جمهور فرانسه روز جمعه اعلام کرد در ماه فوريه به رواندا سفر خواهد کرد.
نيکولا سارکوزي اولين رئيس جمهور فرانسه خواهد بود که پس از نسل کشي هزار و نهصد و نود و چهار در رواندا، به اين کشور افريقايي سفر خواهد کرد.
رئيس جمهور فرانسه گفت من در ماه فوريه در پايان ديدار از ليبروويل، پايتخت گابن، به کيگالي پايتخت رواندا خواهم رفت.
وزارت امور خارجه رواندا روز پنجشنبه اعلام کرده بود که در پي از سرگيري روابط ديپلماتيک ميان رواندا و فرانسه در ماه نوامبر، نيکولا سارکوزي رئيس جمهور فرانسه بيست و ششم فوريه به کيگالي سفر خواهد کرد.
رئيس جمهور فرانسه اعلام کرده است سفر اتي وي به رواندا در چارچوب سياست اشتي با چند کشور افريقايي صورت خواهد گرفت. وي علاوه به رواندا، به کشورهاي موريتاني،انگولا و ساحل عاج اشاره کرد.
سارکوزي خاطر نشان کرد سياستي که من قصد دارم در افريقا به اجرا گذارم تنها بر پايه احياي روابط استوار نشده است بلکه در چارچوب اين سياست تلاش خواهم کرد فرانسه را کشورهاي افريقايي اشتي دهم.
فرانسه و رواندا در نوامبر سال دو هزار و شش روابط ديپلماتيک خود را قطع کردند. اين اتفاق پس از ان افتاد که دستگاه قضايي فرانسه حکم بازداشت نه تن از نزديکان پل کاگامه رئيس جمهور رواندا را به اتهام دست داشتن در قتل ژوونال هابيرامانا، رئيس جمهور پيشين رواندا، صادر کرد.
دولت رواندا پيوسته فرانسه را به دست داشتن در نسل کشي هزار و نهصد و نود و چهار در اين کشور متهم مي کند اما مقامات پاريس اين اتهام را رد مي کنند.
در واکنش به اقدام دستگاه قضايي فرانسه، دولت رواندا از نهادهاي قضايي ذيصلاح اين کشور خواست اقدامات لازم را انجام دهند تا مسئولان سياسي و نظامي فرانسه متهم به دست داشتن در نسل کشي رواندا مجبور شوند در برابر عدالت پاسخگوي اعمال و اقدامات غير انساني خود باشند.
کميسيون تحقيق نسل کشي در رواندا سي و سه تن از مسئولان سياسي و نظامي پيشين فرانسه را متهم کرده است که در نسل کشي هزار و نهصد و نود و چهار رواندا مرتکب جنايت شده اند.
بر اساس گزارش پانصد صفحه اي کميسيون تحقيق درباره نسل کشي رواندا که در سال دو هزار و شش به کار خود پايان داد، امده است، دولت فرانسه پيش از نسل کشي از خطر وقوع ان اگاهي داشته اما نه تنها براي جلوگيري از ان اقدامي صورت نداده بلکه در تحقق ان نيز دست داشته است.
در گزارش کميسيون تحقيق نسل کشي رواند که به زبان فرانسه نوشته شده امده است نظاميان فرانسوي به طور مستقيم در قتل توتسي ها و هوتوها شرکت کردند.
طبق اين گزارش نظاميان فرانسوي به طور مستقيم در قتل توتسي ها و هوتوهايي که به توتسي ها پناه مي دادند، شرکت کردند... نظاميان فرانسوي حتي به زنان توتسي که از جنايات هوتوها جان سالم به در برده بودند، تجاوز کرده اند.
فرانسوا ميتران، رئيس جمهوري وقت فرانسه، که در سال هزار و نهصد و نود و شش فوت کرد، ادوار بالادور، نخست وزير، الن ژوپه، وزير امور خارجه وقت فرانسه و همچنين اوبر ودرين، رئيس دفتر رياست جمهوري فرانسه در زمان ميتران در ميان سيزده مقام فرانسوي که به دست داشتن در نسل کشي رواندا متهم شده اند، به چشم مي خورند.
دولت فرانسه تاکيد کرده است که در رابطه با نسل کشي رواندا هيچ انتقاد و اتهامي بر نظاميان فرانسوي وارد نيست.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از پاريس، بر اساس امار و ارقامي که سازمان ملل متحد منتشر کرده است نسل کشي رواندا نزديک به هشتصد هزار کشته برجا گذاشت که اکثريت انها از نژاد توتسي بودند.