چهاردهمين اجلاس عادي سران اتحاديه آفريقا با موضع اصلي دورنماي توسعه فناوري اطلاعات و چالش هاي پيش رو امروز در آديس آبابا پايتخت اتيوپي و مقر دائمي اتحاديه آفريقايي آغاز شده است.
به گزارش واحدمرکزي خبراز پرتوريا؛ علاوه بر موضوع اصلي اجلاس،گزارش کميسيون اجرايي درباره تغييرات غيرقانوني قدرت در کشورهاي آفريقايي و بررسي بحران در کشورهايي مانند مادگاسکار ، گينه کوناکري و سومالي از ديگر موضوعات اين اجلاس به شمار مي رود.
اجلاس آديس آبابا ميهمانان ويژه اي هم دارد که از مهمترين آنها مي توان به "منوچهر متکي" وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايران اشاره کنيم که به عنوان نماينده ايران در آديس آبابا حضور يافته است و قرار است با تعدادي از مقامات آفريقايي ديدار و مذاکره کند .
جمهوري اسلامي ايران يکي از کشورهاي خارج از قاره آفريقاست که به عنوان شريک راهبردي اتحاديه افريقايي شناخته شده و عضويت آن به عنوان عضو ناظر پذيرفته شده است.
نخست وزير کانادا نيز يکي ديگر از ميهمانان اين اجلاس است .
اتحاديه آفريقايي در سال 2002 جايگزين سازمان وحدت افريقا شد و در هشت سال گذشته 14 اجلاس سران به صورت عادي و فوق العاده برگزار کرده است. اما با توجه به اهميت توسعه فناوري اطلاعات در هزاره سوم ، اين موضوع حساس به عنوان دستور کار اصلي اجلاس قرار گرفته است .
در اين اجلاس همچنين رياست يکساله معمر قذافي رهبر ليبي بر اتحاديه آفريقايي پايان مي يابد و قرار است رئيس جمهوري مالاوي رياست سال آينده از وي تحويل بگيرد.
قذافي در اين يکسال علاوه بر برگزاري سيزدهمين اجلاس سران در بندر سيرت در شمال ليبي ، تلاش کرد موضوع تشکيل دولت واحد افريقايي را به مرحله عمل برساند. هرچند به نظر مي رسد تا عملي شدن اين ايده ، راه بسياري در پيش است. به خصوص که در اجلاس کنوني در آديس آبايا قرار است همچنان مباحث حقوقي و مشکلات تشکيل اين دولت بررسي شود. با وجود تصويب تشکيل دولت واحد آفريقايي در اجلاس سيرت، برخي کشورهاي آفريقاي هنوز موافق کامل آن نيستند و تشکيل اين دولت را نيازمند زمان بيشتري مي دانند .
اتحاديه آفريقايي هم اکنون 53 عضو دارد که به غير از مغرب، همه کشورهاي آفريقايي عضو آن هستند. مغرب به دليل به رسميت شناخته شدن عضويت منطقه صحرا در سازمان وحدت آفريقا و در نهايت اتحاديه آفريقايي، از اين اتحاديه خارج شده است .
چهاردهمين اجلاس سران کشورهاي عضو اتحاديه آفريقايي در شرايطي برگزار مي شود که با وجود تلاش هاي اعضا هنوز نيز بحران هاي سياسي و درگيريهاي نظامي در برخي کشورهاي آفريقايي بر اين اتحاديه و موفقيت هاي آن سايه انداخته است . به خصوص که حتي اعزام نيروهاي پاسدار صلح آفريقايي به کشوري مانند سومالي نتوانسته است، آرامش را به اين کشور بازگرداند.
اجلاس آديس آبابا روز سه شنبه آينده به کار خود پايان خواهد داد.