رئيس جمهور چاد براي ديدار با همتاي سوداني خود به خرطوم مي رود.
ادريس دبي ايتنو،رئيس جمهور چاد روز چهارشنبه در نشست پارلماني کشورهاي فرانسوي زبان در انجامنا اعلام کرد قصد دارد براي ديدار با حسن عمر البشير، رئيس جمهور سودان، در تاريخ هشتم فوريه به خرطوم سفر کند.
رئيس جمهور چاد در ديدار با نمايندگان مجمع پارلماني کشورهاي فرانسوي زبان که در نشستي در انجامنا، پايتخت چاد، گردهم امده اند اعلام کرد هشتم فوريه براي ديدار با عمرالبشير و گفتگو درباره مسائل مختلف به ويژه روابط دو کشور به خرطوم خواهم رفت.
ادريس دبي ايتنو که در حضور نمايندگان پارلمانهاي حدود بيست کشور فرانسوي زبان سخنراني مي کرد خاطر نشان کرد هنوز رئيس جمهور سودان در جريان اين خبر قرار نگرفته است اما به زودي و احتمالا در پايان اين ديدار اينکار را انجام خواهيم داد.
رئيس جمهور چاد تاکيد کرد من خواستار گفتگو و گشايش هستم. جنگ هرگز حلال مشکلات نبوده است و به خوبي مي دانم که درباره چه چيز حرف مي زنم. چاد مايل است در هماهنگي و ارامش کامل با همسايگان خود زندگي کند.
روابط ديپلماتيک ميان چاد و سودان از شش سال پيش به شدت تيره و تار شده و با تنشهاي فراوان همراه شده است. حمايت از شورشيان مخالف دولتهاي مرکزي که مقامات چاد و سودان متقابلا يکديگر را به ان متهم مي کنند عامل اصلي تنش و بحران ميان دو کشور به شمار ميرود. رويکرد خصمانه دولتهاي چاد و سودان در قبال يکديگر، جو بي اعتمادي ميان دو کشور را تشديد مي کند و تنشهاي موجود ميان اين دو کشور همسايه را افزايش مي دهد، اين مسئله در سالهاي اخير نگراني اتحاديه افريقا و سازمان ملل متحد را از وقوع يک مناقشه گسترده در منطقه تشديد کرده است.
دولت سودان در ماه مه سال دو هزار و هشت پس از حمله شورشيان فعال در منطقه اشوبزده دارفور در غرب اين کشور به مناطق اطراف خرطوم، روابط ديپلماتيک خود را با چاد قطع کرد، مرزهاي خود را با چاد بست و روابط اقتصادي خود را با اين کشور متوقف کرد، چرا که مقامات دولت سودان معتقد بودند چاد شورشيان دارفور را به اين حمله تحريک کرده است، اما مقامات چاد هر گونه دخالت را در اين حمله تکذيب کردند.
چاد نيز اعلام کرده است شورشيان مخالف، بيست و هشت حمله بر ضد دولت مرکزي انجام داده اند. يکي از مهمترين اين حملات در تاريخ سوم فوريه سال دو هزار و هشت صورت گرفت و در جريان ان نيروهاي شورشي پايتخت چاد، انجامنا، را به محاصره در اوردند و نزديک بود موفق شوند ادريس دبي ايتنو را از قدرت برکنار کنند.
چاد و سودان مارس سال دو هزار و هشت در نشستي در داکار پايتخت سنگال و در سال دو هزار و شش در طرابلس پايتخت ليبي توافق نامه هاي صلح امضا کردند اما اين توافق نامه ها که به منظور پايان دادن به اختلافات دو کشور امضا شده بود به علل مختلف از جمله نقض اتش بس به طور کامل به اجرا گذاشته نشده است.
حدود چهارصد و پنجاه هزار اواره سوداني که از منطقه اشوبزده دارفور هستند به همراه شماري از اوارگان چاد به مناطق شرقي اين کشور پناهنده شده اند و مقامات انجامنا براي تامين امنيت اين منطقه با مشکلات زيادي روبرو شده اند. فعاليتها و اقدامات خشونت اميز شورشيان فعال در مناطق شرقي چاد زندگي هفتصد تا هشتصد هزار تن از ساکنان اين منطقه را تحت تاثير قرار داده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از انجامنا، ادريس دبي ايتنو که پس از سرنگون کردن دولت حسن هابره، رئيس جمهور پيشين چاد، مورد حمايت سودان قرار گرفت از سال دو هزار و چهار به اين طرف به سودان سفر نکرده است.