وزير امور خارجه مصر وجود هر گونه فشار براي انتخاب كشورش به عنوان مكان سخنراني باراك اوباما با جهان اسلام را رد كرد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، احمد ابوالغيط، وزير امور خارجهي مصر در گفتوگو با روزنامهي اماراتي الراي العام اظهار داشت: دولتي به وسعت مصر و جايگاه آن ممكن نيست براي اخذ تريبون سخنراني باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا به واشنگتن فشار آورد.
ابوالغيط افزود: قاهره دقيقترين انتخاب براي سخنراني چهارم ژوئن باراك اوباماست و اگر اوباما اين سخنراني را در پايتخت ديگري انجام ميداد سخنراني وي نيمي از مضمون پيام خود را از دست ميداد، چراكه قاهره نه تنها پايتخت تاثيرگذار و دريچه مذاكره با غرب و جهان اسلام است بلكه كشوري تاثيرگذار ميان مسلمانان نيز هست.
ابوالغيط در پاسخ به اين سوال كه ديدگاه شما دربارهي انتخاب قاهره از سوي اوباما براي سخنرانياش خطاب به جهان اسلام چيست؟ اظهار داشت: اظهارات اوباما پس از پيروزي در انتخابات بيانگر درك عميق وي از حقيقت شرايطي بود كه آمريكا در ارتباط با جهان عرب و جهان اسلام با آن روبهرو است.
وي افزود: نبايد فراموش كنيم كه نيروهاي آمريكايي تنها در منطقهي خاورميانه به عنوان بحراني ترين منطقه جهان است، حضور دارند.
ابوالغيط خاطرنشان ساخت: دلايل درگيريهاي منطقهي خاورميانه آشكار است؛ البته تلاشهايي براي پنهان ساختن اين دلايل و كم اهميت شمردن آنها انجام شد ولي حقيقت امر اين است كه هر كس در رابطه آمريكا با جهان اسلام تفكر كند درمييابد مشكلي وجود دارد كه اساس آن ادامهي مساله فلسطين و نرسيدن به راه حل براي آن است.
وي از ديگر مشكلات موجود در منطقهي خاورميانه را حمايت آشكار آمريكا از رژيم صهيونسيتي در اشغال سرزمينهاي فلسطيني و تكيه آمريكا بر قدرت تسليحاتي در تعامل با مشكلات در جهان اسلام عنوان كرد.
ابوالغيط در پاسخ به سوالي دربارهي اهميت سخنراني اوباما اظهار داشت: فرض كنيم كه اين سخنراني داراي اهميت و تاثير ويژه است، اگر اين سخنراني با صداقت و جديت دنبال شود، بعدي حياتي در رابطه آمريكا با جهان اسلام خواهد داشت.
وي افزود: بعد ديگري نيز وجود دارد و آن اين است كه برخي از معاونان اوباما از انتخاب قاهره درميان مجموعه كشورهايي كه ممكن است ميزبان سخنراني وي باشند اين سوال را مطرح كردند كه چرا اوباما در پايتخت ديگري سخنراني نكند؟ پاسخ من اين است كه دقيقترين انتخاب، قاهره است. زيرا دانشگاه الازهر را دارد و كشوري ميانهرو و ميانجي در جهان اسلام شناخته شده، پايتخت فرهنگي جهان عرب و اسلام است. انتخاب قاهره برايم شگفتآور نبود و هيچ گاه گمان نميكنم رفتن به پايتختي ديگر باعث تحقق هدف نهايي اين سخنراني ميشد.
وي افزود: ممكن بود اوباما سخنراني خود را در هر پايتخت آسيايي و يا كشور غير عربي ايراد كند، اما در اين صورت نيمي از مضمون پيام گم ميشد و به همين دليل گمان ميكنم انتخاب اوباما انتخاب درستي بود.
ابوالغيط ادامه داد: اميدوارم با سفر اوباما به مصر بار ديگر روابط جهان اسلام و غرب برقرار شود و اين سخنراني، موثرباشد و نتايج آن محقق شود.
وي در خصوص نتايج اين سخنراني به حل و فصل درگيري عربي - اسراييلي و فلسطيني - اسراييلي با پايان دادن به اشغال و تشكيل كشور مستقل فلسطين اشاره كرد.
ابوالغيط در پاسخ به سوالي در خصوص چگونگي حل مشكلات جهان اسلام در ارتباط با غرب و بازنگري ديدگاه جهان غرب و آمريكا نسبت به جهان عرب و اسلام، اظهار داشت: اين مساله به تلاش بيشتر، زمان بيشتر، درك و شناخت فرهنگها نيازمند است. بسياري از اشتباهاتي كه جهان غرب با آن مواجه شده در نتيجه عدم درك آنها بود، بارها به غربيها و در راس آنها آمريكا گفتيم كه ما شما را بيشتر از آن چه كه ما را ميشناسيد، ميشناسيم.
ابوالغيط افزود: شما با شرق شناسان آغاز كرديد و در داخل ما نفوذ نموديد و تلاش كرديد رويكرد ما را از طريق مستشرقاني كه تلاش كردند تا در تمدنهاي اسلامي و عربي تعمق كنند، بشناسيد، اما در اين لحظه از تاريخ ما دربارهي غرب، تمدن و رويكردهاي آن بسيار بيشتر از آن چه آنها در مورد ما ميدانند، ميدانيم. بنابر اين غرب بايد در شناخت جهان اسلام تعمق كند تا بتواند روابطهاش را با جهان اسلام در رويكردي تازه تدوين كند. اين سخنراني اوباما داراي اهميت زيادي است، زيرا ممكن است به آن چه گفتم كمك كند.
وي در پاسخ به سوالي درباره آينده روابط مصر و آمريكا واينكه آيا اين رابطه، رابطه دوستي است يا رابطه يك قدرت منطقهيي با يك قدرت فراملي اظهار داشت: روابط دوستانهيي بين دو كشور مصر و آمريكا برقرار است، اما چيزي كه به اين مساله ضرورت ميبخشد، منافع خاورميانه، جهان اسلام و اعراب است. بايد تمدن غرب را به عنوان تمدني تاثيرگذار در جهان امروز مورد توجه قرار داد. در مقابل تمدن غرب، تمدن اسلامي و ديگر تمدنها وجود دارد كه تمامي آنها تمدن بشري را ميسازند.
ابوالغيظ با رد هرگونه هماهنگي ميان مصر و آمريكا در رابطه با مساله پيوستن رژيم صهيونيستي به توافقنامهي منع گسترش سلاحهاي هستهيي اظهار داشت: هيچ هماهنگي در اين زمينه وجود ندارد و اسراييل با تمام كشورهايي كه خارج از معاهدهي منع گسترش سلاحهاي هستهيي هستند تفاوتهايي دارد. پاكستان يك قدرت هستهيي است كه با انجام آزمايشهاي هستهيي اين مساله را رسما و علنا اعلام داشت، قدرت هستهيي اين كشور از توانايي هند يا چين كمتر نيست. اما اسراييل تاكنون اعترافي به قدرت وامكانات هستهيياش نداشته و برنامههاي هستهيياش در ابهام است. بنابراين نبايد همانند هند و پاكستان و كره شمالي با اسراييل برخورد شود. به يقين اسراييل با انجام آزمايشهاي موشكي، هستهيي داراي توانمندي هستهيي است.
88/02/21