كتاب «الوسطية فی الدين والإبداع»(ميانهروی در دين و نوآوری) با هدف بررسی نقش شعر در تفسير قرآن كريم به كوشش مؤسسه انتشاراتی «الدار المصرية اللبنانية» در قاهره منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ايران(ايكنا) به نقل از روزنامه «اليوم السابع» چاپ مصر، اين كتاب به قلم «مبروك عطية» مبلغ مسلمان و استاد زبانشناسی دانشگاه الأزهر نوشته شد.
نويسنده در اين كتاب، رابطه دين با نوآوری را بررسی و مینويسد: رابطه دين و نوآوری از مسائلی است كه در سالهای گذشته، افكار عمومی را به خود مشغول كرده، اما دين مانعی در برابر نوآوری و ابداع نيست و رسول الله(ص) در حديثی میفرمايد: «إذا أشكل عليكم شىء من القرآن فالتمسوه فى الشعر»(اگر در مورد چيزی از قرآن مشتبه شديد در شعر به دنبال آن باشيد).
وی در بخش ديگری از اين كتاب، به بررسی اشعار تعدادی از شاعران قرون اوليه اسلام مانند «النابغة الجعدی»، «حسان بن ثابت»، «عبدالله بن رواحة» و سبك نثرنويسی در اين قرون پرداخته و از طريق بررسی اين اشعار به نتيجه مهمی و آن نقش شعر در تفسير قرآن كريم را پیجويی كرده است.
مبروك عطية در تحليل خود به اين موضوع میرسد كه ادبيات انسانی بهطور كلی، ادبيات اسلامی است و برای رسيدن به اين نتيجه، به موضوع تأثير قرآن بر شعر و مسأله تأويل اشاره میكند و بهعنوان مثال «رابرت لی فراست»( Robert Lee Frost) شاعر، جستارنويس و منتقد آمريكايی(۱۹۶۳-۱۸۷۴ميلادی) را ذكر میكند كه چگونه در تعامل و ادبيات خود از مسائل انسانی تعبير میكند كه اين مسائل انسانی ويژه پيروان آيين معينی نيست.
استاد زبانشناسی دانشگاه قاهره در فصل سوم كتاب، نياز مخترعان و مبتكران به علمای دين و عكس اين موضوع را بررسی میكند و از اين بخش پژوهش نتيجه میگيرد كه امت اسلام نيازمند ميانهروی در دين و نوآوری است.
كتاب مذكور به زبان عربی نوشته شده و از جديدترين كتابهايی است كه بهتازگی به همت مؤسسه انتشاراتی «الدار المصرية اللبنانية» در قاهره منتشر شده است.