رييس کل سازمان توسعه تجارت ايران در ديدار با دبير کل اتحاديه بازار مشترک شرق و جنوب آفريقا (کومسا) با اشاره به اراده راسخ ايران در گشايش فصلي مشترک در مناسبات تجاري با کشورهاي عضو اين اتحاديه، گفت: ايران ميتواند به صورت مستقيم محصولات کشورهاي عضو کومسا را از قبيل قهوه، پنبه، کاکائو، ميوههاي بومي و استوايي را خريداري کند.
به گزارش سرويس اقتصادي آريا به نقل از روابط عمومي سازمان توسعه تجارت ايران، مهندس بابک افقهي با بيان اينکه ايران در حال حاضر به 30 کشور جهان خدمات فني- مهندسي در زمينههاي نيروگاه، سدسازي، کارخانجات صنعتي را صادر ميکند، افزود: در سالهاي اخير پيشرفتهاي چشمگيري در حوزههاي پزشکي، نانوتکنولوژي، هوا و فضا و توليد سلولهاي بنيادي به وجود آمده است و آمادگي خود را براي گسترش مناسبات تجاري در تمامي زمينههاي مذکور با کشورهاي عضو کومسا اعلام ميکنيم.
معاون وزير بازرگاني با اشاره به اينکه در حال حاضر حجم تجارت ايران و کشورهاي عضو اتحاديه بازار مشترک شرق و جنوب آفريقا بيش از 240 ميليون دلار است، گفت: اين مقدار با توجه به توانمنديهاي بالقوه تجاري مصر، ليبي، سودان، اتيوپي و جيبوتي که از مهمترين شرکاي تجاري ايران در اين اتحاديه هستند رضايتبخش نيست.
افقهي وجود برخي از مشکلات از قبيل مناسبات بانکي و حمل و نقل دريايي را از مهمترين موانع پيش روي گسترش تجارت کالا و خدمات با کشورهاي آفريقايي دانست و گفت: ايران آمادگي کامل براي راهاندازي خط کشتيراني با بندر مومبسا در شرق آفريقا و برگزاري همايش معرفي توانمديهاي تجاري ايران و کشورهاي عضو کومسا را دارد.
در ادامه اين ديدار دبيرکل اتحاديه بازار مشترک شرق و جنوب آفريقا (کومسا) با اشاره به توانايي بخش خصوصي ايران براي حضور در بازار کشورهاي عضو اين اتحاديه، گفت: متوليان دولتي و خصوصي تجارت کشورهاي عضو اتحاديه بازار مشترک شرق جنوب آفريقا عزم جدي خود را براي توسعه مناسبات بازرگاني با ايران اعلام ميکنند و در اين راستا از انجام هرگونه همکاري با طرفهاي ايراني دريغ نخواهد کرد.
سنديسو نويا (Sendiso Ngwenya) افزود: براساس نقشه راه (Roadmap) کشورهاي عضو سازمانهاي منطقهاي آفريقا، تا سال 2012 منطقه آزادي راهاندازي خواهد شد که تمامي کشورهاي عضو را پوشش خواهد داد، وي افزود: استفاده از ظرفيتهاي مناطق آزاد کشور جهت فروآوري و بستهبندي محصولات کشاورزي و صادرات آن به کشورهاي منطقه از جمله فرصتهاي پيش روي تاجران ايراني است که به خوبي ميتواند مورد بهرهبرداري قرار گيرد.
وي گسترش روابط بانکي و مالي، توسعه حمل و نقل ريلي، برگزاري همايش معرفي فرصت هاي تجاري و سرمايه گذاري ايران و کومسا، برگزاري نمايشگاه محصولات اعضاي کومسا در تهران، مذاکره براي امضاي موافقتنامه ترجيحات تجاري يا تجارت آزاد ايران و کومسا براي بسترسازي تجارت في مابين و تاکيد بر تبادل هيات هاي تجاري و بازاريابي و همکاري هاي گردشگري ، فني و مهندسي را از جمله اهداف خود در سفر به ايران عنوان کرد.
گفتني است کومسا (COMESA) متشکل از 19 کشور شرق و جنوب آفريقاست که جمعيت آن 440 ميليون نفر است که سال گذشته به ميزان 105 ميليون دلار صادرات خدمات فني- مهندسي از کشورمان به اين منطقه صورت گرفت. کشورهاي عضو اين اتحاديه با برخورداري از پتانسيل عظيم در توليد برق منابع نفتي و معادن گرانبها به عنوان ثروتمندترين منطقه آفريقا محسوب ميشوند.