يک منبع ديپلماتيک فرانسه روز پنجشنبه اعلام کرد ممدو تانجا رئيس جمهور نيجر که دولتش امروز در نيامي هدف يک کودتا قرار گرفت، احتمالا در حال حاضر در دست شورشيان است.
اين منبع ديپلماتيک فرانسه بعد از ظهر روز پنجشنبه اعلام کرد اين اتفاقات پس از نشست شوراي وزيران نيجر اتفاق افتاد و به نظر مي رسد که رئيس جمهور نيجر و اعضاي دولتش نيز در حال حاضر در دست شورشيان باشند.
اين منبع ديپلماتيک که نخواست نامش فاش شود خاطر نشان کرد در حال حاضر مقامات بلند پايه نظامي نيجر در جلسه اي مشترک گردهم امده اند.
در همين حال يک منبع ديپلماتيک ديگر فرانسه نيز در نيامي اعلام کرد چندين تن از مسئولان بلند پايه نيجر ازادي تردد ندارند و حتي برخي از انها بازداشت شده اند. وي افزود ممدو تانجا يکي از اين شخصيتهاست و در حال حاضر در دست شورشيان است.
اين منبع ديپلماتيک فرانسه تصريح کرد نيروهاي گارد رياست جمهوري نيجر نيز در اين کودتا دست داشته اند. وي افزود اختلافات در ميان مسئولان ارتش پيش از اين نيز مشهود بود.
به گفته اين مسئول ديپلماتيک فرانسه، شماري از مسئولان بلندپايه ارتش نيجر ممدو تانجا را به علت تغييراتي که در قانون اساسي کشور به وجود اورد قبول نداشتند و انرا نوعي کودتا برضد قانون اساسي مي دانستند اما تصور مي شد که شمار افراد مخالف رئيس جمهور در ارتش زياد نباشد. اين مسئول فرانسوي ادامه داد نيجر در گذشته نيز شاهد کودتا بوده است اما فکر نمي کرديم که مقامات مخالف تانجا به
اين زودي اقدام به کودتا کنند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه از پاريس، نيجر که از اعضاي جامعه اقتصادي غرب افريقا است از چند ماه پيش با بحران سياسي مواجه شد. اين بحران زماني شکل گرفت که ممدو تانجا، رئيس جمهور نيجر، که از ده سال پيش قدرت را در اين کشور در دست دارد در تاريخ چهارم اوت گذشته با برگزاري همه پرسي مدت رياست جمهوري خود را سه سال طولاني تر کرد.
بر اساس امار رسمي، نود و دو درصد از مردم اين کشور به طور رسمي با تصويب قانون اساسي جديد موافقت کردند. با اين حال اين همه پرسي از طرف بسياري از مراکز و محافل داخلي نيجر و همچنين از طرف جامعه بين المللي به شدت محکوم شد.
بر اساس قانون اساسي نيجر که از سال هزار و نهصد و نود و نه در اين کشور اجرا مي شود، ممدو تانجا بايد در پايان دومين دوره پنج ساله رياست جمهوري خود در تاريخ بيست و دوم دسامبر از قدرت کناره گيري کند.اما طبق قانون اساسي جديد نيجر، ممدو تانجا مي تواند دوره رياست جمهوري کنوني خود را سه سال ديگر تمديد کند و پس از ان نيز هر چند بار که مايل باشد در انتخابات رياست جمهوري شرکت کند و در قدرت باقي بماند.
رئيس جمهور نيجر براي تحقق اهداف سياسي خود پارلمان کشورش را در بيست و ششم ماه مه منحل کرد و سپس اواخر ژوئن به فعاليت دادگاه قانون اساسي کشور پايان داد چرا که قضات عالي ترين نهاد قضايي نيجر برگزاري همه پرسي مورد نظر تانجا را غير قانوني اعلام کرده بودند. ممدو تانجا پس از ان با توسل به اختيارات استثنايي رياست جمهوري که در قانون اساسي پيش بيني شده بود، به تنهايي و با صدور احکام و دستورالعملهايي، امور کشورش را اداره کرد.