به گزارش روزنامه "الشرق الاوسط"،در مذاکره اخیر میان دولت سودان و جنبش عدالت و مساوات که در دوحه برگزار شد، دولت سودان به طور قاطع اعلام کرد که پیش از امضای توافقنامه آتش بس ،آزادی اسرای عدالت و مساوات را نمی پذیرد.
در حال حاضر اختلافات بر سر آزادی اسرای عدالت و مساوات در چارچوب اجرای توافقنامه حسن نیتی که دو طرف در فوریه گذشته امضا کردند، وجود دارد ، اما دولت سودان صراحتاً آزادی این اسرا پیش از آتش بس را رد کرده و در مقابل عدالت و مساوات نیز اعلام کرد که پیش از اجرای توافقنامه قبلی ، درباره مسائل دیگر مذاکره نخواهد کرد.
با توجه به اختلافات فعلی به نظر می رسد که توافقنامه حسن نیتی که در فوریه گذشته با میانجیگری قطر و لیبی امضا شده است، در وضعیت شکننده و پیچیده ای قرار گرفته و هیچ صحبتی از جدول زمانی اجرای برنامه های مورد توافق وجود ندارد.
دکتر امین حسن عمر، رئیس هیات دولت سودان در مذاکرات دوحه گفت: دولت هیچ یک از اسرای جنبش عدالت و مساوات را تا پیش از اجرای طرح آتش بس آزاد نخواهد کرد.
وی افزود: دولت قطر به عنوان میانجیگر، به دو طرف پیشنهاد طرح آشتی درباره چگونگی آزادی اسرا، ارائه داده است و ما مشغول بررسی این طرح پیشنهادی هستیم، اما در هر حال پس از امضای توافقنامه آتش بس تعدادی از اسرا را آزاد می کنیم و پس از آغاز مذاکرات میان طرفین درباره مسائل اساسی ، گروه دیگری آزاد خواهند شد و در هر مرحله از مذاکرات تعدادی از آنها آزاد می شوند تا هنگام امضای توافقنامه نهایی همه اسرا آزاد شوند.
وی درباره شرط جنبش عدالت و مساوات درباره عدم پذیرش مذاکره مستقیم با هیات سودانی گفت: این مساله مربوط با آنهاست، اما از نظر ما مانعی برای مذاکره مستقیم و یا مذاکره از طریق میانجیگران وجود ندارد و آنچه که مهم است، این است که گفتگوها پیشرفتی به سوی جلو داشته باشد.وی در پاسخ به سوال دیگری گفت: هیات دو طرف هنوز به بررسی مساله آتش بس نپرداخته اند و در حال حاضر مشغول بررسی پیشنهادات قطر درباره آزادی اسرا هستیم.
وی درباره تاثیر جنگ فعلی چاد_ که میان نیروهای ادریس دیبی، رئیس جمهور چاد و ائتلاف نیروهای مخالف دولت چاد است_بر مذاکرات دوحه گفت: چاد واقعیت آنچه را که در این کشور جریان دارد، می داند و اتهاماتی که به سودان وارد کرده، بی فایده است و فقط مصرف رسانه ای دارد، وضعیت همپیمانان آنها در عدالت و مساوات هم اینگونه است و سخنان آنها فقط جنبه مصرف رسانه ای دارد.
وی افزود: سودان مایل است تا با مخالفان خود گفتگو کند، اما چاد نشست با مخالفان خود را نمی پذیرد و فقط خواهان استفاده از قدرت و زور است و آنچه که در چاد رخ می دهد، مساله ای طبیعی است که فقط به این کشور اختصاص دارد.
سلیمان جاموس، دبیر امور انسانی در جنبش عدالت و مساوات که از اعضای هیات مذاکره کننده در دوحه است، گفت: تا زمانیکه بندهای سند امضا شده میان طرفین در مذاکرات قبلی دوحه اجرا نشود، مذاکره برای امضای هیچ توافقنامه ای را نمی پذیریم.
وی گفت: ما برای فعال سازی توافقنامه های قبلی به دوحه آمده ایم و مذاکراتی که تاکنون انجام شده، غیر مستقیم بوده و میانجیگران آن را انجام دادند.
در دیگر تحولات سودان، حزب کنگره ملی ، شریک بزرگتر در حکومت سودان، گفت: در صورتیکه شریک دوم یعنی جنبش ملی، نتایج سرشماری را نپذیرد، از زور استفاده خواهد کرد.پروفسور ابراهیم غندور، رئیس کمیته انتخابات در حزب کنگره ملی گفت:جنبش مردمی تمایلی به برگزاری انتخابات ندارد و در مسیر دموکراسی مانع تراشی می کند و در جستجوی بهانه ای است تا انتخابات برگزار نشود.
وی تاکید کرد: این جنبش انتظار دارد که نتایج سرشماری مطابق میل رهبران آن باشد، هرچند که با واقعیت همخوانی نداشته باشد و جنبش فقط در زمینه تقسیم قدرت با نتایج سرشماری مخالف است.
وی گفت: این جنبش می خواهد از مزایایی استفاده کند که مطابق با واقعیت موجود نیست ؛ ما از سخنان باقان اموم، دبیر کل جنبش ملی شگفت زده شدیم ؛ این نشانگر این مطلب است که برخی از رهبران این جنبش برای شراکت خود در دولت به عنوان دومین شریک دولت و حزبی که در ریاست جمهوری شریک است و یا یک حزب مخالف، فرقی قائل نیستند.
پیش از این باقان اموم، دبیرکل جنبش مردمی ، نتیجه سرشماری را رد کرده و در صحت آن ابراز تردید کرده بود.
2009/05/11