كودتاچيان نظامي نيجر با انحلال دولت، شوراي عالي احياي دموكراسي تشكيل دادند.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، كودتاچيان در بيانيهاي كه در رسانههاي رسمي نيجر منتشر شد، اعلام كردند: دولت جمعه شب منحل شد و شوراي عالي احياي دموكراسي به آگاهي مردم ميرساند كه اداره امور جاري كشور به مديران كل وزارتخانهها و استانها واگذار شده است.
اين بيانيه كه يكي از نظاميان نيجر آن را در شبكه تلويزيوني رسمي موسوم به "تلويزيون ساحل " قرائت كرد، به امضاي فرمانده "سالو جيبو " رئيس شوراي عالي احياي دموكراسي رسيده است. سالو جيبو فرمانده يگان پشتيباني نيامي در نزد افكار عمومي نيجر فردي گمنام است.
اين يگان داراي سلاحهاي سنگين نظير زرهپوش است و ناظران معتقدند كه نيروهاي آن نقش اصلي را در كودتاي ديروز در نيجر بازي كردند.
شوراي عالي احياي دموكراسي در بيانيه خود در تلويزيون رسمي مقررات منع رفت و آمد را از ساعت 18 تا 6 صبح اعلام و مرزهاي زميني و هوايي را بست.
شوراي عالي احياي موريتاني در نيجر همچنين از طريق راديوي ملي تعليق قانون اساسي را اعلام كرد.
سرهنگ "گوكوي عبدالكريم " از طريق راديو صداي ساحل گفت: شوراي عالي احياي دموكراتيك كه من سخنگوي آن هستم، تصميم گرفت تا قانون اساسي را تعليق و همه نهادهاي تشكيل شده به وابسته آن را منحل كند.
وي از مردم خواست تا آرامش خود را حفظ كنند.
اين قانون اساسي بعد از همهپرسي ماه اوت در نيجر اجرايي شد؛ همهپرسي كه مخالفان آن را تحريم كردند و باعث بحران سياسي كنوني شد.
قانون اساسي بستر را براي تمديد سه ساله دوره رياست جمهوري تانجاي 71 ساله را فراهم كرد.
مخالفان همچنين انتخابات قانونگذاري جنجال برانگيز اكتبر گذشته را نيز تحريم و به گفته خود، كودتا عليه قانون اساسي را محكوم كردند.
گروهي از نظاميان نيجر ديروز عليه "ممدو تانگا " رئيس جمهوري كودتا كرده و وي را به همراه وزيران دولت بازداشت كردند.
شاهدان عيني اعلام كردند كه پس از چند ساعت درگيري، نظاميان "تانجا "ي (71) ساله را از كاخ رياست جمهوري خارج كردند.
بر اساس آخرين گزارشها، "تانجا " و معاون وي در پادگان نظامي به احتمال زياد "تونديبيا " در20 كيلومتري "نيامي "، پايتخت نيجر در بازداشت به سر ميبرد و هيئت دولت نيز به وسيله كودتاگران در مقر شوراي عالي ارتباطات كه از كاخ رياست جمهوري دور نيست، در بازداشت هستند.
دو وزير دولت نيجر كه خواستند نام آنها فاش نشود، به خبرگزاري فرانسه گفتند: نظاميان رئيس جمهوري را با خود بردند و تعدادي از اعضاي دولت را بازداشت كردند.
يكي از اين وزيران گفت: ميخواهيم بدانيم چه چيزي روي داده است، اين كشور ما است و نميخواهيم كه در آتش بسوزد. ما در تحركات خود آزاد نيستم و نمي توانيم خارج شويم.
وزير ديگر گفت: نميدانيم چه چيزي روي ميدهد ما آزاد نيستيم اما تلفنهاي همراه در اختيار داريم و ما در اينجا هستيم كه قرار بود دولت تشكيل جلسه بدهد.
راديو دولتي نيجر در زمان وقوع اين كودتا سكوت اختيار كرد و فقط به پخش قطعههايي از موسيقي ملي اكتفا كرد.
شاهدان عيني ميگويند: صداي گلوله در ساعت 12 ظهر به وقت گرينويچ شنيده شد و تا يك ربع ادامه داشت و دود زيادي برفراز كاخ رياست جمهوري ديده ميشد. بالگردهاي ارتش نيز بر فراز منطقه به پرواز در آمده بودند.
يك ديپلمات فرانسوي به خبرگزاري فرانسه گفت: گارد رياست جمهوري در كودتا مشاركت داشته است و مي دانيم كه بخشي از ارتش با تانجا مخالف است و برخلاف مفاد قانون اساسي خود را تحميل كرده است اما معتقديم كه آنها اقليت هستند. اين كشور تاريخي از كودتاها دارد.
آمار رسمي درباره قربانيان كودتا منتشر نشده است اما شاهدان و يك منبع پزشكي گفتند كه دستكم سه يا چهار سرباز كشته و 10 نظامي زخمي شدهاند.
نيجر كشوري فقير در غرب آفريقا است و سومين منبع جهاني اورانيوم است كه دچار بحران سياسي شده است. بحران سياسي در اين كشور هنگامي افزايش يافت كه "تانجا " پارلمان را منحل كرد و اصلاحات قانون اساسي را بوجود آورد كه بر اساس آن ميتوانست پس از پايان دوره رياست جمهوري اش در دسامبر آينده براي 3 سال ديگر رئيس جمهور بماند.
اين در حالي است كه جامعه اقتصادي كشورهاي غرب آفريقا موسوم به "آكواس " كه شامل 15 كشور ميشود، عضويت نيجر را به حالت تعليق در آورد و اتحاديه اروپا نيز اعلام كرده بود كه كمكهاي مربوط به توسعه نيجر را قطع ميكند.
رهبران كشورهاي غرب آفريقا در نشست اخير خود در "ابوجا "، پايتخت نيجريه از نظاميان نيجر خواسته بودند كه براي انتخابات كانديدا نشوند.
مذاكرات ميان دولت نيجر و مخالفان نيز به نتيجهاي نرسيد و اين گفتوگوها هفته گذشته به حالت تعليق درآمد. "عبدالسلام ابوبكر "، نماينده جامعه اقتصادي "آكواس " نيز خواستار تدوين نقشه راه براي حل مشكل سياسي نيجر شد.
برغم اوضاع سياسي بيثبات نيجر و حضور شورشيان در اين كشور، نيجر توانسته سرمايه گذاري چندين ميليارد دلاري موسسات بينالمللي را كه تلاش ميكنند از ثروتهاي طبيعي سرشار اين كشور استفاده كنند، جذب نمايد.
در سطح منطقهاي، "رمضان العمامره " كميسر صلح و امنيت اتحاديه اروپا اعلام كرد: اتحاديه آفريقا استفاده از خشونت براي تغيير قدرت سياسي را محكوم ميكند.
مجموعه اقتصادي كشورهاي غرب آفريقا نيز به نوبه خود استفاده از زور براي سرنگوني نظام حكومتي را محكوم كرد.