عمرو موسي دبير کل اتحاديه عرب روز يکشنبه از امضاي توافق نامه صلح ميان دولت سودان و گروه شورشي جنبش عدالت و برابري اين کشور ابراز خرسندي کرد.
دبير کل اتحاديه عرب در بيانيه اي که روز يکشنبه در قاهره منتشر شد انعقاد توافق نامه صلح سودان را مرحله اي تعيين کننده و سازنده براي حل و فصل قطعي بحران کهنه دارفور دانست و تاکيد کرد اين رويداد مي تواند براي انتخابات سراسري سودان که قرار است اوريل اينده برگزار شود مثبت باشد.
عمرو موسي همچنين در اين بيانيه تاکيد کرد اتحاديه عرب مصمم است تلاشهاي خود را براي بهبود اوضاع امنيتي و انساني منطقه اشوبزده دارفور در غرب سودان افزايش دهد. وي افزود اتحاديه عرب تلاشها و برنامه هاي خود را در اين زمينه با دولت سودان هماهنگ مي کند.
دولت سودان و جنبش شورشي عدالت و برابري روز شنبه در انجامنا پايتخت چاد تحت نظارت ادريس دبي ايتنو رئيس جمهور اين کشور، يک توافق اصولي براي پايان دادن به خصومتها امضا کردند.
منابع خبري در خرطوم اعلام کردند کمي پس از امضاي اين توافق نامه، رئيس جمهور سودان اعلام کرد حکم اعدام حدود صد نفر از جنگجويان جنبش عدالت
و برابري را که در حمله بي سابقه شورشيان به خرطوم پايتخت سودان در سال دو هزار و هشت شرکت کرده بودند، لغو کرده است. درحمله سال دو هزار و هشت مردان مسلح وابسته به جنبش عدالت و برابري به خرطوم، پايتخت سودان دستکم دويست و بيست نفر کشته شدند.
رئيس جمهور سودان معتقد است امضاي موافقتنامه صلح با جنبش عدالت و برابري مي تواند زمينه را براي پايان دادن به هفت سال درگيري ويرانگر در منطقه دارفور فراهم کند.
بر اساس امار و ارقامي که سازمانهاي بين المللي تهيه کرده اند مناقشه مسلحانه دارفور از سال دو هزار و سه تا کنون حدود سيصد هزار کشته و نزديک به دو ميليون و هفتصد اواره برجا گذاشته است اما دولت سودان اين امار را بي اساس مي داند.
نمايندگان دولت و جنبش عدالت و برابري سودان قرار است توافق نامه صلح را روز سه شنبه به طور رسمي در دوحه پايتخت قطر، در حضور حسن عمر البشير رئيس جمهور سوداان و ادريس دبي اينتو،رئيس جمهور چاد، که کشورهايشان تا کنون روابط حسنه اي نداشته اند، امضا کنند.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از قاهره، روابط ديپلماتيک ميان چاد و سودان در شش سال گذشته تيره و تار شده و با تنشهاي فراوان همراه بوده است. حمايت از شورشيان مخالف دولتهاي مرکزي که مقامات چاد و سودان متقابلا يکديگر را به ان متهم مي کردند عامل اصلي تنش و بحران ميان دو کشور بود. اما دو کشور اخيرا روند عاديسازي روابط دوجانبه را اغاز کرده اند.
در همين راستا مقامات خرطوم و انجامنا اواسط ژانويه در پايتخت چاد توافق نامه هايي را براي عادي سازي روابط دو جانبه امضا کردند که تقويت امنيت در مرزهاي دو کشور نيز يکي از مفاد ان بود.