به گزارش پايگاه اينترنتي گلوبال ريسرچ، کشور اسلامي و سرشار از اورانيوم نيجر واقع در قاره آفريقا پنجشنبه گذشته و همزمان با حضور هياتي از کنگره امريکا در اين کشور، شاهد کودتايي نظامي بود که دولت منتخب و قانوني آن را سرنگون کرد.
بنا بر گزارش گلوبال ريسرچ، نيجر کشوري محصور در خشکي در قاره آفريقاست که جمعيت 15 ميليوني آن عمدتا مسلمان هستند و هدف اعلام شده از سفر هيات اعزامي کنگره امريکا به رياست "آلن گريسون" که با آغاز عمليات کودتاچيان در خيابان هاي پايتخت نيجر مصادف شد، بحث و بررسي در خصوص موضوعات علمي، فناوري و امدادرساني هاي بشردوستانه عنوان شده بود.
اين همزماني قابل توجه اين پرسش را به ذهن متبادر مي سازد که آيا حضور هيات امريکايي در نيجر در جريان کودتاي نظامي در اين کشور نمونه ديگري از ناکارآمدي گسترده دستگاه اطلاعاتي آمريکا محسوب مي شود و يا امر کاملا متفاوت ديگري در اين زمينه دخيل است؟
به واقع، نيجر از ثروت عظيم اورانيوم بهره مند است که ميزان آن برابر با دستکم شش درصد از کل ذخاير جهان و دو برابر منابع اورانيوم امريکا مي باشد. اورانيوم 72درصد از کل صادرات نيجر را تشکيل مي دهد و شرکت هاي خارجي در سال هاي اخير ميلياردها دلار در اقتصاد مبتني بر اورانيوم نيجر سرمايه گذاري کرده اند.
به محض رسيدن هيات امريکايي به نيامي، ارتش نسبتا کوچک نيجر که بودجه آن معادل 6/1درصد از کل بودجه سالانه کشور است، کودتايي را براي سرنگوني دولت منتخب "تانجا مامادو" رئيس جمهوري اغاز کرد.
"سالو جيبو" فرمانده کودتاچيان که هم اکنون رهبري يک "شوراي عالي" متشکل از مقامات نظامي حاکم بر کشور را در دست دارد، در يک نشست خبري رسمي که پس از سرنگوني دولت برگزار شد، از هر گونه اشاره به احتمال اعاده مردم سالاري مصرح در قانون اساسي نيجر خودداري کرد.
کودتا در نيجر، محکوميت فوري آن از سوي سازمان ملل و اخراج اين کشور از اتحاديه آفريقا را به دنبال داشت. فرانسه نيز اين کودتا را محکوم کرد، اما واکنش رسمي امريکا کاملا متفاوت بود. "پي.جي. کراولي" سخنگوي وزارت خارجه امريکا به خبرنگاران گفت که تانجا خود با تلاش براي تمديد دوره رياست جمهوري اش، احتمالا در تحريک کودتاچيان دخيل بوده است.
به واقع، همزماني حضور يک هيات از کنگره امريکا در کشور اسلامي و غني از اورانيوم نيجر با کودتاي نظاميان راستگرا، به ويژه با توجه به اين که يک سخنگوي رسمي در واشنگتن تنها توجيه گر -اگر نه حامي- اقدام نظاميان عليه دولت منتخب نيجر مي باشد، توجه و دقت نظر بين المللي را لاجرم موجب مي شود.
گريسون رئيس هيات امريکايي يک مقام ترقي خواه در خصوص مسائل داخلي کشورش تلقي مي شود، اما عملکرد نوميدکننده اي در خصوص سياست خارجي داشته و به گفته کارشناسان، از حاميان خط مشي لابي صهيونيستي "آيپک" در امريکا در خصوص فلسطين و ايران است.
تاکنون به غير از آلن گريسون، هويت هيچ يک از ديگر اعضاي هيات اعزامي کنگره امريکا به نيجر اعلام نشده است که اين امر خود ترديدها و پرسش هاي مهم تري را درباره "کودتاي اورانيوم" در نيجر ايجاد مي کند.