فرانس 24 در گفتگو با کارشناسان موضوع تنش در روابط فرانسه و الجزاير را برجسته کرد و انرا ناشي از اقدامات نسنجيده دولت و مسئولان فرانسه دانست.
اين شبکه تلويزيوني موضوع تيرگي روابط فرانسه و الجزاير را در چارچوبي ميزگردي با شرکت سه کارشناس مسائل سياسي افريقا و الجزاير به بحث و تبادل نظر گذاشت. مجري شبکه در ابتدا با اشاره به عنوان صفحه نخست نشريه افريقايي ژون افريک به نقل از ان اعلام کرد روابط الجزاير و فرانسه هيچگاه به تيرگي زمان کنوني نبوده است.
فرانس24 با ارائه گزارشي تصويري درباره روابط دو کشور اعلام کرد نبرد آنها هم اکنون در سطح پارلمانهايشان ادامه دارد. بدين ترتيب که در هفتم فوريه گذشته صد و بيست تن از نمايندگان احزاب مختلف سياسي الجزاير از جمله نمايندگان جبهه ملي آزاديبخش الجزاير طرحي را امضا کردند که به موجب ان ، صد و سي و دو سال استعمار فرانسه بر کشورشان جرم به حساب مي امد. هدف از ارائه اين طرح ايجاد دادگاههاي ويژه اي براي محاکمه مسئولان فرانسوي بود. اين در حالي است که پنج سال پيش در ماه فوريه بود که نمايندگان پارلمان فرانسه طرحي درست عکس طرح نمايندگان پارلمان الجزاير ارائه کردند که در ان بر نقش مثبت استعمار فرانسه در کشورهاي شمال افريقا تاکيد شده بود. عبدالعزيز بوتفليقه اين طرح را محکوم کرد و نمايندگان جبهه مالي آزاديبخش الجزاير انرا طرح شرم ناميدند هر چند بعدا ژاک شيراک رئيس جمهوري سابق فرانسه که در زمان استعمار الجزاير خدمت سربازي خود را انجام داده بود، اين طرح را باطل اعلام کرد،اما اثر خود را گذاشت . بعدا نوبت به نيکلا سارکوزي رسيد. وي در سفري که در سال دو هزار و هفت از الجزاير داشت، نظام استعماري کشورش را محکوم کرد اما حاضر نشد در اين خصوص عذرخواهي و يا ابراز پشيماني کند. سارکوزي اصولا معتقد است اگر نسلي مرتکب اشتباهي شده است، نسل بعد نبايد تاوان ان را بپردازد.
مجري در همين رابطه نظر مروان بن ياحمد مدير اجرايي تحريريه نشريه ژون افريک را در اينباره که چرا نمايندگان مجلس الجزاير اين طرح را در اين مقطع زماني مطرح مي کنند جويا شد. وي در پاسخ گفت:يکي از دلايل ان است که مردم الجزاير به خاطر تجربيات بدي که از اين دوران دارند، خواستار ان هستند که فرانسه به اين خاطر عذرخواهي کند و فرانسه هم اين کار نمي کند. دومين دليل نيز ان است که روابط بوتفليقه با سارکوزي زياد خوب نيست. به عبارت ديگر روابطي که اکنون بوتفليقه با سارکوزي دارد هيچگاه به خوبي روابطش با شيراک نبوده است.
باريزا خي ياري نماينده حزب سوسياليست در مجلس سناي فرانسه گفت: روابط نه چندان خوب سارکوزي و بوتفليقه يکي از عوامل تنش در روابط فرانسه و الجزاير است. اين سناتور فرانسوي افزود از اين گذشته اقداماتي که دولتهاي فرانسه در سالهاي اخير انجام داده اند بهانه لازم را به الجزايريها براي اقدام عليه فرانسه دادند. وي بعنوان نمونه به اقدام اخير دولت فرانسه اشاره کرد که الجزاير را در فهرست کشورهاي پر خطر از نظر تروريستي قرار داد. وي خاطرنشان کرد مردم و دولت الجزاير اين اقدام فرانسه را توهين به خود توصيف کردند. انها به اين نتيجه رسيدند که فرانسه به سياستهاي استعمارگونه خود همچنان ادامه مي دهد.
اين سناتور افزود دولت فرانسه در حالي اين اقدام نسنجيده را انجام داد که الجزاير طي سالها قرباني تروريسم بود و از تروريسم بين المللي ضربه هاي زيادي خورد. هنگامي که الجزاير هدف حملات تروريسم بين المللي بود تقريبا از اين نظر کشور تنهايي بود. البته هر چند که امريکايي ها نيز از دور از اين کشور حمايت هايي مي کردند اما در عمل تنها بود. حالا شما قضاوت کنيد که چنين کشوري که اين چنين خود طي سالها قرباني تروريسم بين المللي بوده است و يک تنه با ان مبارزه کرده است بايد در فهرست کشورهاي پر خطر از نظر تروريستي قرار گيرد.
ژوليا فيکارتير خبرنگار نشريه لاکروا گفت: تنها مشکل بزرگي که بين اين دو کشور وجود دارد مسئله عذرخواهي و توبه فرانسه است زيرا فرانسه و الجزاير از سالها قبل يعني قبل از انکه مسئله ارائه اين طرح در مجالس کشورهاي متقابل مطرح شود و قبل از انکه فرانسه، الجزاير را در فهرست کشورهاي پر خطر از نظر تروريستي قرار داده باشد، اختلاف داشتند و روابط انها تيره بود. به عنوان مثال در گذشته چندين بار قرار بود بوتفليقه به فرانسه سفر کند اما اين سفرها هر بار يا لغو مي شد و يا به تاخير مي افتاد بنابراين پر واضح است که مشکل عميق تر از اين حرفهاست. الجزاير مي خواهد به نوعي فرانسه درباره گذشته استعماري اش در الجزاير عذرخواهي کند و اين وظيفه فرانسه است که در نهايت يک فرمولي براي انجام اين کار پيدا کند.
توفيق مجاهد خبرنگار بخش عربي شبکه خبري فرانس 24 گفت: يکي از دلايل سردي روابط فرانسه و الجزاير نبود اراده سياسي از سوي الجزايري هاست و انها عمدا بر اين سياست خود اصرار مي ورزند. به عنوان مثال چطور است که بوتفليقه به المان سفر مي کند اما به فرانسه که قول ان را قبلا داده بود سفر نمي کند. مشکل ديگر سياست سارکوزي است زيرا وي در تبليغات انتخاباتي خود اعلام کرده بود نسل جديد نبايد تاوان اشتباهات نسل گذشته را بدهد.
مروان بن ياحمد در بخش ديگر از سخنانش افزود: سال 2005 نقطه عطفي براي سردي روابط اين دو کشور است. در اين سال نمايندگان پارلمان فرانسه طرحي تصويب کردند که در ان بر نقش مثبت دوران استعمار فرانسه به ويژه در کشورهاي شمال افريقا تاکيد شده بود اما اين امر به مذاق الجزايريها که صد و سي و دو سال تحت استعمار فرانسه بوده اند اصلا خوش نيامد.